İhlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 10:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Türk mutfağında bir Cibutili

Üniversite eğitimi için Ordu’ya gelen 26 yaşındaki Cibutili Rahma Hared, çok beğendiği Türk yemeklerini hayran kaldı. Türk yemeklerini öğrenmek hedefiyle Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kurslarına (ORMEK) başvuran ve aralıksız eğitimlere katılan Hared, şimdilerde sarmadan mantıya pastadan baklavalara birçok yemeği yapabiliyor.
Ordu Üniversitesi Deniz Ulaştırma Mühendisliği Kısmında yüksek lisans yapmak maksadıyla 2 yıl evvel Ordu’ya gelen Cibutili Rahma Hared, Ordu’yu ve Türk yemeklerini çok sevdi. Türk yemeklerini kendisi de yapmak isteyen Hared, Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek Sanat Eğitim Kurslarında yürütülen Aşçı Çırağı Kursu’na başvurdu. ORMEK’te düzenlenen kurslara eksiksiz katılan Rahma Hared, birçok Türk yemeğini öğrenerek yapmaya başladı.

Rahma Hared’den Büyükşehire teşekkür
İlk tattığı andan itibaren Türk yemeklerini çok sevdiğini ve yapmak istediğini aktaran Rahma Hared, Türk yemeklerini öğrenme imkânı sağlayan Ordu Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

"Cibuti’ye döndüğümde Türk yemekleri yapacağım"
Cibuti’ye döndüğünde alisine ve oradaki arkadaşlarına Türk yemekleri yapıp ikram edeceğini tabir eden Hared, şöyle konuştu:
"Ordu’ya üniversite eğitimim için geldim. Burada yüksek lisans yapıyorum. Türk yemeklerini ve tatlılarını çok seviyorum. Türk mutfağından yemekleri öğrenmek istiyordum. Ordu’da da ORMEK’lerde bu imkânın olduğunu öğrendim ve çabucak başvurdum. Diğer bir ülkeden geldiğim için almazlar sanıyordum ancak aldılar. Artık burada çorbalar, mantı, tatlı birçok Türk yemeğini öğreniyorum. Cibuti’ye döndüğümde bana sorduklarında onlara yalnızca söylemek yerine kendim de yapabileceğim. Bu imkânı bize sağlayan Ordu Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyorum. El emeği ve el sanatlarına bu kadar kıymet verilmesi de beni ayrıyeten çok keyifli etti."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.