İhlas Haber Ajansı tarafından
31 Ocak, 2025 11:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Türkiye fındığının yüzde 15’i üreticinin evinde

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, ihracat sayılarına bakıldığın Türkiye genelinde üreticilerin elinde yaklaşık yüzde 15’lik bir fındığın bekletildiğini kaydederek, "Üreticilerimizin elinde çok değerli 100 bin ton civarında bir fındık var diyebiliriz, bu da kıymetli bir sayı. İhracat açısından da şu anda üreticilerimizin elindeki fındığa muhtaçlık var diyebiliriz. Hem stoklardaki, hem TMO’nun depolarındaki fındıklar muhtaçlığı karşılayabilecek durumda" dedi.
Türkiye’nin en değerli tarım ve ihracat eserlerinden olan fındık mahsulü 2024 yılında kahverengi kokarca zararlısı ile sorun yaşadı. Bilhassa kıyı ve orta bölümlerinde birtakım noktalarda ziyanlı fındığa önemli ziyan verdi. Bu ziyanla birlikte 2024 yılı için açıklanan resmi rekoltede, hasattan sonra azalma oldu. Hür piyasada oluşan düşük fiyattan mahsullerini satmak istemeyen üreticiler mahsullerini pazara indirmek yerine konut ve depolarında bekleterek, fiyatların yükselmesini hedefliyor.

“Üreticilerimizin elinde çok değerli 100 bin ton fındık var, rekoltenin yaklaşık yüzde 15’i”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan, 2024 yılında 738 bin ton olarak açıklanan fındık rekoltesinin kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle azalarak 700 bin ton düzeylerine indiğini söyledi. İhracat sayılarına bakıldığın Türkiye genelinde üreticilerin elinde yaklaşık yüzde 15’lik bir fındığın bekletildiğini kaydeden Soydan, “Bu günlerde üreticilerimizin elinde yüzde 15’lik bir fındık mevcut. Yani üreticilerimizin elinde çok değerli 100 bin ton civarında bir fındık var diyebiliriz, bu da kıymetli bir sayı. İhracat açısından da şu anda üreticilerimizin elindeki fındığa gereksinim var diyebiliriz. Hem stoklardaki, hem TMO’nun depolarındaki fındıklar gereksinimi karşılayabilecek durumda. Üreticilerimiz de elindeki fındıkları en uygun biçimde kıymetlendirmek için depolarında fındıklarını tutuyor ve kendilerine nazaran uygun fiyatları yakaladıklarında pazara indireceklerdir” dedi.

“Fındık fiyatları yükselişe geçiyor”
Şu anda özgür piyasada fındık fiyatlarının 130-135 TL olduğunu ve 2025 yılı ile yükselişe geçtiğine değinen Soydan, üreticilerin bekledikleri özgür piyasa kurallarının oluşması durumunda kalan fındığın pazara ineceğini düşündüklerini de kelamlarına ekledi.

“Beklediğim fiyatın altına satmam”
Evinde yaklaşık 3 ton fındık bulunan üretici Fikret İlhan (68), “Benim beklentim en az 160 lira, o fiyattan aşağı satmam mümkün değil. Konutumda 3 tondan fazla fındık var, istediğim fiyatı bulana kadar bekleteceğim, öteki devası yok, yoksa maliyetini kurtarmıyor. Bu yıl kokarca mazeret edilerek fındık düşük fiyattan satın alındı” sözlerine yer verdi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.