Haber Merkezi tarafından
19 Ekim, 2024 16:06 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Türkiye için korkutan senaryo! İflaslarda yüzde 20 artış bekleniyor!

Allianz Trade’in 2024 Küresel İflas Raporu'na göre, dünya genelinde iflaslarda ciddi bir artış bekleniyor.

Dünyanın önde gelen ticari alacak sigortası şirketi Allianz Trade, 2024 yılına dair iflas beklentilerini içeren Küresel İflas Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre, 2024 yılında küresel ticari iflaslarda %11’lik keskin bir artış bekleniyor. Bu artış, 2025’te %2 daha yükselerek iflasların zirve yapacağına işaret ediyor. İflas oranlarının 2026’ya kadar yüksek seviyelerde kalacağı ve o yıl itibarıyla durulacağı tahmin ediliyor.

Raporda, küresel toplam GSYH’nin yarısından fazlasını oluşturan birçok ülkede iflasların çift haneli oranlarda artacağı vurgulandı. Özellikle ABD ve Almanya’da iflasların 2025 yılında %12 ve %4 oranında artması, 2026’da ise bu ülkelerde %4’lük bir düşüş yaşanması bekleniyor. Fransa ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde ise iflas oranlarının daha ılımlı bir şekilde düşmesi öngörülüyor.

Türkiye’de İflas Oranı Dikkat Çekiyor

Türkiye de raporda iflas oranı yüksek ülkeler arasında yer aldı. Türkiye’deki iflasların %20 oranında artacağı tahmin edilirken, bu artışın yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlama gibi faktörlerden kaynaklandığı belirtildi.

Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui, ticari iflaslardaki küresel artışın, pandemi döneminde şirketleri koruyan ekonomik desteklerin sona ermesinin ardından beklenen bir sonuç olduğunu vurguladı. Süregelen jeopolitik belirsizlikler ve dengesiz finansman koşulları da bu artışı tetikleyen önemli etkenler arasında yer alıyor.

İnşaat ve Perakende Sektörleri Risk Altında

Raporda, özellikle inşaat, perakende ve hizmet sektörlerinin iflaslardan en fazla etkilenen alanlar olduğu belirtiliyor. Bu sektörlerde artan iflas oranlarının, istihdam üzerinde de ciddi bir tehdit oluşturacağı ifade ediliyor.

Düşük Faiz Oranları Çare Olabilir mi?

Raporda, faiz oranlarının kademeli olarak düşürülmesinin iflaslar üzerinde sınırlı bir etkisi olacağı vurgulanıyor. Düşük faiz oranları, borçlanma maliyetlerini azaltarak şirketlere kısmen rahatlama sağlayabilir. Ancak Allianz Trade iflas araştırmaları baş analisti Maxime Lemerle, düşük faizlerin iflaslardaki genel artışı tam anlamıyla durduramayacağını belirtiyor.

Sonuç olarak, küresel ekonominin karşı karşıya olduğu riskler ve eğilimler doğrultusunda, ticari iflaslarda ciddi bir artış yaşanacağı ve bunun dünya genelindeki birçok sektörü olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.