Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
15 Nisan, 2023 11:37 tarihinde yayınlandı

Türkiye’nin ilk yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE uzaya fırlatıldı

Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de ABD'nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras ve ekibi, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nde uydunun fırlatma sürecini koordine ederken, eş zamanlı olarak Türkiye'de TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün yer takip istasyonunda program yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan: İMECE Türkiye'nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak Daha önce fırlatma operasyonu hava şartları nedeniyle 3 kez ertelenen İMECE uydusunun Türkiye'deki fırlatma programı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Akar ile Mandal'ın konuşmalarının ardından geri sayım yapıldı ve TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi. İMECE ile yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video mesaj gönderdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da fırlatmanın ardından törene telefonla bağlandı, emeği geçenlere teşekkür etti.

Yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak

Türkiye'nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak İMECE, 21 Şubat'ta ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne uğurlandı. İMECE için Nurus firması tarafından ilk defa yerli ve milli imkanlarla temiz oda özelliği de taşıyan bir kabin geliştirildi. Esenboğa Havalimanı'ndan fırlatmanın gerçekleştirileceği Vandenberg'e gönderilen uydu, nem ve titreşim gibi her türlü riske karşı koruyucu ve yerli olarak üretilen temiz oda özelliğine sahip kabin sayesinde güvenli bir yolculuk yaptı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamında geliştirilen İMECE, yörüngedeki testleri tamamlandıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak. İMECE'nin göreve başlamasıyla Türkiye, ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bir elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış olacak. Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak. Coğrafi kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek.

Tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı

Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı. Proje kapsamında Türkiye'de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlanıp geliştirilerek üretildi. Böylece Türkiye, yabancı uydulardan görüntü tedarik eder konumdan kendi kamerasını üreten ve hatta ihraç eden duruma geldi. Elektro-optik kamera dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldız izler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, X bant haberleşme ekipmanı ve anteni, S bant haberleşme ekipmanları ve antenleri, güç düzenleme ve dağıtım ekipmanları, uçuş bilgisayarı, uçuş yazılımları, yer istasyonu anteni, yer istasyonu yazılımları İMECE Projesi kapsamında yerli olarak geliştirildi. Türkiye, böylece, sıfırdan yer gözlem uydusunun ve yer istasyonunun tüm alt sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyete sahip bir ülke konumuna geldi. Yaklaşık 700 kilogram ağırlığındaki İMECE'nin boyutları 2 metre x 3,1 metre ölçüsünde. İMECE, 1000 kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilirken, çektiği görüntüleri 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna indirebiliyor.

Bakan Varank: "Türkiye, kahraman ordumuzun uzaydaki gözleri olacak İMECE uydusunu uzaya fırlattı"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE'nin uzaya fırlatılmasına ilişkin, "Ülkemiz adına gurur duyduğumuz günlerden birini yaşıyoruz. Biraz geç oldu ama hamdolsun güç olmadı. Türkiye, kendi yerli ve milli imkanlarıyla ürettiği, kendi mühendislerimizle, teknisyenlerimizle ürettiği, dünyanın herhangi bir noktasından hiçbir kısıtı olmayan yüksek çözünürlüklü görüntü alabileceği, kahraman ordumuzun uzaydaki gözleri olacak İMECE uydusunu uzaya fırlattı." dedi. TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen İMECE, 3 ertelemenin ardından ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Programı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ile uydunun üretim aşamasında yer alan mühendisler ve aileleri, Ankara'daki TÜBİTAK Uzay yerleşkesinde kurulan merkezden takip etti. Fırlatmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı, merkezde fırlatma operasyonunu takip edenlerle paylaşıldı. Törene Bakan Akar'ın telefonu ile bağlanan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şöyle konuştu: "Ülkemiz adına gurur duyduğumuz günlerden birini yaşıyoruz. Biraz geç oldu ama hamdolsun güç olmadı. Türkiye, kendi yerli ve milli imkanlarıyla ürettiği, kendi mühendislerimizle, teknisyenlerimizle ürettiği, dünyanın herhangi bir noktasından hiçbir kısıtı olmayan yüksek çözünürlüklü görüntü alabileceği, kahraman ordumuzun uzaydaki gözleri olacak İMECE uydusunu uzaya fırlattı. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu daha yürüyüşümüzün ilk zamanları. Bunların çok daha ötesini inşallah TÜBİTAK Uzay'daki arkadaşlarımızla Milli Savunma Bakanlığımızın destekleriyle, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle yapmaya devam edeceğiz." Bakan Akar da konuşmasının ardından Bakan Varank'ı ve ekibini, azmi ve kararlılıklarından ötürü kutladı.

"Yüksek çözünürlük özelliği sayesinde dünyada rekabet konusunda önemli yeri olacak"

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, işlevleri açısından İMECE'nin hem savunma-güvenlik hem de sivil uygulamalar açısından çevre-şehircilik, tarım-orman ve afet odaklı birçok fonksiyonu bulunduğunu ifade ederek, uydunun yerli ve milli olarak üretildiğini, yüksek çözünürlüğe sahip olduğunu dile getirdi. Mandal, gözlem uydusu geliştirme noktasında TÜBİTAK Uzay olarak birçok projeyi hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, uydunun yüksek çözünürlük özelliği sayesinde rekabet konusunda dünyada önemli yeri olacağını belirtti. Teknik özellikleri açısından bakıldığında, yüzde 90'a yakın oranda, kritik bileşenleri tasarlayan, geliştiren, üreten ve entegre eden bir ülke olunduğunu anlatan Mandal, "Biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak, burada artık teklif verebilen, dost müttefik ülkelerimize uydu bileşenlerini üretme noktasında olan bir ülkeyiz. Bu bizim için bir gurur." diye konuştu.

"Milli menfaatimizin uzaydaki bekçisi olacak"

Fırlatma takibi sırasında ABD Uzay İstasyonu'nda görevi takip eden İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras'la da bağlantı kuruldu. Aras, ertelemenin ardından uydunun batarya şarjını tamamladıklarına işaret ederek, çok heyecanlı olduklarını ifade etti. "İMECE" ismini birlikte başarmayı ifade eden bir kelime olduğu için seçtiklerini dile getiren Aras, projeyi, tasarımından başlayıp üretim ve testlerine kadar, Ankara'daki birçok sanayi kuruluşu ve TÜBİTAK'ın ilgili kurumlarının kabiliyetleriyle hayata geçirdiklerini vurguladı. Aras, duydukları gurura işaret ederek, "Türkiye bundan önce yüksek çözünürlüklü görüntü tedarik eden bir ülke konumundan, yüksek çözünürlüklü uydu yapabilen bir konuma geldi." değerlendirmesinde bulundu. Geri sayımın ardından gerçekleştirilen fırlatma sonrasında Space X'ten bir problem olmadığı yönünde bilgiler geldiğini anlatan Aras, şunları kaydetti: "İMECE uydusu uzaydaki geleceğimizin hikayesi olacak inşallah. Bize bu gururu yaşatan RASAT ve Göktürk-2 uydularında çalışan, o projeleri başlatan karar vericilere de sevgi ve saygılarımı sunuyorum. O uydularda elde edilen bilgi birikimini İMECE ve çok yakın zamanda fırlatacağımız TÜRKSAT 6A uydularına yansıttık. Onlar olmasaydı bu noktaya gelemezdik. Devletimizin desteği milletimizin kararlılığıyla İMECE uydusu milli menfaatimizin uzaydaki bekçisi olacaktır. Bundan sonra devreye alma sürecimiz var. O da çok zorlu bir süreç. İnşallah bu süreci de sorunsuz atlatabilirsek yakın zaman içerisinde İMECE uydumuzu Hava Kuvvetleri envanterine alarak görevine devam etmesini sağlayacağız." İMECE uydusunun saat 12.23'te yörüngeye bırakılması ve en az 5 yıl hizmet vermesi bekleniyor. (AA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
06 Haziran, 2025 19:52 tarihinde yayınlandı

Bakan Yumaklı: “Ormanlık alanlarda lütfen ateş yakmayalım”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarının önlenmesi için vatandaşlara davette bulunarak, "Hava sıcaklıklarının olağandışı bir formda artmaya başladığı bu günlerde lütfen lakin lütfen yalnızca ormanlık alanlarda değil, dışarıda, konutlarınızın ya da kapalı alanlar dışında katiyen ateş yakmayın" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı münasebetiyle memleketi Kastamonu’yu ziyaret etti. Kastamonu Valiliği’nde düzenlenen bayramlaşma merasimine katılan Yumaklı, vatandaşların bayramını kutladı. Bakan Yumaklı, Vali Meftun Dallı’yla da bir ortaya geldi. Vali Dallı’dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler alan Bakan Yumaklı, ardından AK Parti Kastamonu Başkanlığında partililerle buluştu. Kastamonu Valiliğinde açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, orman yangınlarının önlenmesi için davette bulundu.

"Güçlü ve büyük Türkiye maksadında tarihi sorumluluk hissiyle yalnızca Türkiye’nin Türkiye’den ibaret olmadığını her daim söz ediyoruz"
Birlik ve beraberliğin ehemmiyetinden bahseden Bakan Yumaklı, "Birlik ve beraberlik değerli, yalnızca Kastamonu’da değil, bütün dünyada değerli fakat en kıymetlisi de ülkemiz için bilhassa terörsüz Türkiye emellerine artık herkesin çok fazla inandığı ve bununla ilgili artık o makus günler geride bıraktığımızın şuuru hasebiyle yeni maksatlar, ülkemizin ve milletimizin gelişmesi için neler yapılabileceğimize dair ne yapılabilecekse, artık yeni projeler oluşturma iklimi de bizleri son derece mutlu ediyor. Lakin yalnızca bizim ülkemiz için değil mazlumların ve mağdurların olduğu coğrafyalarda da inşallah barış en kısa vakitte gelir. Bilhassa İslam dünyasının birlik ve beraberliği bunu sağlamış olur, bunun içinde dua ediyoruz. Güçlü ve büyük Türkiye gayesinde tarihi sorumluluk hissiyle yalnızca Türkiye’nin Türkiye’den ibaret olmadığını her daim tabir ediyoruz. Bilhassa Türkiye’nin bir umut noktası olması, ülkemizin bir barış adası olması, bütün ülkelerin sorunlarını adaletli bir biçimde kendilerine teklifler sunulacağından hareketle hem Türkiyemize hem de Sayın Cumhurbaşkanımıza olan teveccühlerle bugünlerde Türkiye’nin bu manada ehemmiyetini ortaya çıkarmış vaziyettedir. Bilhassa yanı başımız da bulunan Suriye konusundan başlamak üzere tekrar dünya için büyük bir tehdit arz eden Ukrayna-Rusya savaşı da inşallah bu barış gayretleriyle birlikte o ülke halkalarının aldıkları sorumlulukla sona ermiş olur" dedi.

"Ormanlık alanlarda lütfen ateş yakmayalım"
Orman yangınları için vatandaşların farkındalığının değerli bir önleyici öge olduğuna dikkat çeken Yumaklı, "Kurban Bayramları ekseriyetle sıcak havalara denk geldi. Kastamonu’dan bütün Türkiye’ye bütün vatandaşlarımıza bilhassa hava sıcaklıklarının olağandışı bir halde artmaya başladığı bu günlerde lütfen lakin lütfen yalnızca ormanlık alanlarda değil, dışarıda, konutlarınızın ya da kapalı alanlar dışında katiyetle ateş yakmayın. Yangın çıkmak için sebep arıyor, bunu söndürmek için o uğraşı hakikaten vakit zaman hepimizin yüreklerini dağlayan imgelere sebep oluyor. Yalnızca bir ağaç yangınından bahsetmiyoruz, ormanda yaşayan her türlü canlının hayatını kaybetmesinden bahsediyoruz. Bilhassa yangına hassas bölgeler başta olmak üzere Türkiye’nin her tarafında kesinlikle ancak kesinlikle ormanlık alanlarda ya da ormanlık alanlara yakın yerler başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızdan özel bir hassasiyet istirham ediyoruz. Diliyorum ki bu sene orman yangınları açısından ülkemiz için hepimizin gurur duyacağı bir tablo ile sonlanmış olsun. Ben tekrar bayramınızı tebrik ediyorum, sizin nezdinizde öncelikle Kastamonuluların, akabinde tüm ülkemizin ve İslam aleminin bayramlarını kutluyorum" diye konuştu.
Vali Meftun Kollu da vatandaşların Kurban Bayramını kutladı.
Bayramlaşma programına Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci ile Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç ve Taşköprü Belediye Lideri Hüseyin Arslan da katıldı.
Bakan Yumaklı’nın konuşmasının akabinde Vilayet Müftüsü Bekir Derin tarafından dua edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin