blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2025 10:37 tarihinde yayınlandı

Türkülere konu olan madımak hasadı başladı

Sivas’ta doğada kendiliğinden yetişen ve bin bir zahmetle elle tek tek toplanan madımak otu, toplanmaya başladı.

Sivas’ta adına türküler yazılan ve sağlığa birçok faydası olduğu bilinen Madımak, baharın gelmesiyle birlikte hasat edilmeye başlandı. Kent merkezine 19 kilometre uzaklıkta bulunan Kolluca köyünde yaşayan kadınlar, yağışların ve soğuk havanın etkisini yitirmesiyle birlikte köyün arazilerine çıktı. Doğada kendiliğinden yetişen ve yabani otların arasından özenle seçilen madımak otu, jilet veya bıçak yardımı ile kesiliyor. Toplama, ayıklama, temizleme ve pişirme aşamalarından geçen madımak otunun faydası saymakla da bitmiyor. Madımak otunun başta kan şekerinin dengelenmesi olmak üzere vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği, grip, idrar sökücü özelliği ve ishal gibi birçok sağlık sorunlarına iyi geldiği düşünülüyor. Nisan ayında hasadına başlanan madımak, haziran ayının sonlarına kadar toplanabiliyor.

Kolluca köyünde yaşayan Hatice Karabiber, "Sivas’ta madımak meşhurdur herkes gelir madımak toplar, güzel olur. Toplanmaya Nisan ayında başlanır Haziran ayının 15 de biter. Madımağı pişiririz akrabalarımıza göndeririz kış için paketler dolaba kaldırırız" dedi.

Madımak otunun şifalı bir ot olduğunu söyleyen Şerife Yılmaz, "Madımak otu, soğuk sıcak fark etmeksizin zor toplanan bir bitkidir. Ama bu ılık havalarda daha kolay toplanıyor. Madımak otunu toplayıp ayıklayıp temizledikten sonra kış mevsimi için paketleyip dolaba kaldırıyoruz ya da pişirerek tüketiyoruz. Madımak otunun kurutması da çok güzel oluyor. Saklama şekli olarak konservede olabilir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 11:23 tarihinde yayınlandı

Gümüşhane’de baygın bulunan yaban keçisi kalp masajıyla hayata döndürüldü

Gümüşhane’de yaylada baygın halde bulunan yaban keçisi, veteriner tabiplerin kalp masajı ve enjeksiyon müdahalesiyle tekrar hayata döndürüldü.
Gümüşhane’nin yüksek rakımlı yaylalarından birinde vatandaşlar tarafından bitkin halde bulunan yaban keçisi için Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü gruplarına ihbarda bulunuldu. İhbar üzerine olay yerine süratlice intikal eden takımlar, keçinin kapalı bir alanda uzun müddet mahsur kaldığını ve bu nedenle şuurunu kaybettiğini belirledi.
Veteriner doktor tarafından olay yerinde kalp masajı, enjeksiyon ve destekleyici tedavi uygulamaları yapıldı. Birinci müdahale sonrası şuuru yerine gelen keçinin yaşamsal belirtileri olağana döndü.
Gözlem altında tutulan ve genel sıhhat denetimleri yapılan yaban keçisinin doğal ömrünü sürdürebilecek seviyeye ulaştığı tespit edilince, tekrar doğal ortamına salındı.
O anları Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin "Doğayı korumak, hayatı sürdürmektir. Doğal dengeyi birlikte koruyalım" notuyla toplumsal medya hesabından paylaştı.

Bizi sosyal medyadan takip edin