Anadolu Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2024 11:51 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tuul Vadisi’nde Türklerin izi araştırılacak

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü, Moğolistan'da ortak kazı yapmayı içeren protokol imzaladı.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Moğolistan Meclis Başkanı Zandanshatar Gombojav'ın daveti üzerine başkent Ulanbatur'a giden İKÇÜ heyetinde, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan ve Erasmus Koordinatörü Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Emin Bakay yer aldı. Ziyaret kapsamında, Türk akademisyenler Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü yetkilileriyle bir araya geldi. Görüşmeler sonunda Moğolistan'ın Tuul Vadisi'ndeki Köktürk ve Uygur yerleşimlerini gün yüzüne çıkarmaya yönelik kazı çalışmalarını içeren protokole imza atıldı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Şaban Doğan, Moğolistan'daki kazı çalışmalarının 2024-2026 dönemini kapsadığını belirtti. Köktürk ve Uygur yerleşimleriyle ilgili çalışmaların Türk tarihi ve eski Türk yerleşimleriyle ilgili araştırmalar için önemli olduğunu kaydeden Doğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu çalışmada amacımız öncelikle yüzey araştırmalarıyla bölgedeki Köktürk ve Uygurlara ait kültür varlıklarının ortaya çıkarılıp belgelenmesi ve kazı çalışmasıyla da tarihi kaynaklarda adı geçen en eski Türk yerleşimlerinden birinin tüm ayrıntılarıyla bilim dünyasının dikkatine sunulması olacak. Kazı çalışmalarında keşfedilecek eserlerin incelemesini yaparak laboratuvar tahlilleri ile sonuçları ortaya koyacağız. Gerekli hallerde buluntuların restorasyonunu da yaparak bunların korunması ile ilgili ortak çalışmaları da yürüteceğiz." Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Eregzen Gelegdorj da uluslararası iş birliklerinin her iki ülkenin bilimsel çalışmalarına vizyon kazandırdığını aktardı. Bilimsel etkileşimin her iki ülke akademisine de yeni bakış açıları kazandırdığını vurgulayan Gelegdorj, "İKÇÜ'nün bölgedeki çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Buradaki üniversitelerle yakın işbirliği içindeler ve Moğolistan'da kurdukları enstitü ile projelerin sürdürülebilirliğini de sağladılar. Biz bugün ortak tarihimizi birlikte gün yüzüne çıkaracak bir anlaşmayı imzalamış oluyoruz. İnanıyorum ki yakın çalışmamızla zengin tarihimizi ve ortak geçmişimizi gelecek nesillere de aktarmış olacağız." ifadelerini kullandı.
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Rasim Ozan Kütahyalı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

"Halkı aldatıcı bilgiyi alenen yayma" kabahatinden hakkında soruşturma başlatılan ve Bolu’da gözaltına alınan Rasim Ozan Kütahyalı, SEGBİS sistemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına tabir vermesinin akabinde isimli denetim kaidesi ve yurt dışı çıkış yasağı getirilerek hür bırakıldı.
Gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı hakkında "Cumhuriyet Halk Partisi’ne kayyum atanacak" sözleri nedeniyle soruşturma başlatıldı. Kütahyalı, aracıyla seyir halindeyken Bolu Vilayet Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis takımlarının yaptığı takip sonucunda TEM Otoyolu’nun Çaydurt mevkiinde yakalandı. Gözaltına alınan Rasim Ozan Kütahyalı, emniyetteki süreçlerinin akabinde sıhhat denetimleri için Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünite’ye sevk edildi. Burada süreçleri biten Kütahyalı, Bolu Adliyesi’ne getirildi. Rasim Ozan Kütahyalı, SEGBİS sistemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na söz verdi. Söz süreçlerinin akabinde SEGBİS sistemiyle sevk edildiği Nöbetçi Hakimlikçe, Rasim Ozan Kütahyalı isimli denetim kuralı ve yurt dışı çıkış yasağı getirilerek özgür bırakıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.