İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 15:10 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Un fabrikasındaki patlamada 8 işçi yaralanmıştı: Uzmanından toz patlamalarıyla ilgili açıklama

Çorum’da dün un fabrikasında yaşanan patlamanın akabinde gündeme gelen toz patlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan İş Sıhhati ve Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Vedat Deniz, "Çeşitli toz patlamalarının dağılımına nazaran, besin kesimi en çok toz patlamalarının meydana geldiği dalların başında gelmektedir" dedi.
Hitit Üniversitesi İş Sıhhati ve Güvenliği Yüksek Lisans Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi ve İş Sıhhati ve Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Tabibi Eğiticisi Prof. Dr. Vedat Deniz, Çorum’daki un fabrikasında yaşanan patlamanın akabinde toz patlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 8 kişinin yaralandığı patlamanın akabinde gündeme gelen toz patlamasına en çok besin fabrikalarında rastlanıldığını kaydeden Deniz, tozun ani dökülmesi ve sıcakla müsabakasıyla patlamarın yaşandığına dikkat çekti.
Prof.Dr. Vedat Deniz "Dün maalesef Çorum’da bir un fabrikasında meydana gelen un tozu patlaması sonucu biri ağır olmak üzere 9 çalışanda 3. derece yanık meydana gelen bir iş kazası olduğunu öğrendim. Öncelikle başta çalışanlar ve ailelerine geçmiş olsun diyorum. 5 yıldır Mühendislik Fakültesinde bulunan Metalürji-Malzeme, Sanayi, Kimya ve Besin Mühendisliği kısımlarına vermiş olduğum İş Sıhhati ve Güvenliği derslerinde toz problemini ve toz patlaması konusundan daima bahsetmişimdir. Tozlar özelliklede organik kökenli olanların hepsi ve kimi inorganik tozlar, havada askıda kaldığı sürece ateşle buluştuğunda yanma ve patlama eğilimi gösterir" dedi.

"Gıda dalı en çok toz patlamalarının meydana geldiği dalların başında gelmektedir"
Tozun patlaması için kimi kaidelerin oluşması gerektiğini belirten Prof. Dr. Deniz, "Yanıcı bir gerecin olması, tozun havada bir toz bulutu biçiminde asılı olması gerekir. Tozun kuru olması havada askıda kalmasını artırarak patlama tesirini artırır. Kâfi oksijenin olması gerekir. Ateş kaynağının olması ve kapalı bir alanda olması halinde patlama tesiri artar. ABD’de yapılan bir çalışmada çeşitli toz patlamalarının dağılımına nazaran, besin dalı en çok toz patlamalarının meydana geldiği kesimlerin başında gelmektedir" diye konuştu.
Fabrikalardaki toz patlamalarıyla ilgili de bilgiler veren Prof. Dr. Deniz, "Genellikle un fabrikalarında bulunan bir tank, silo, elavatör, karıştırıcılar yahut siklonlar üzere ekipmanların içinde evvel tıkanır ve sonra ani bir formda tozun çökmesi sonucu oluşan toz bulutu sıcak ortamla karşılaşır ise birincil (primer) patlama süreci meydana gelir. Bu silo yahut tank üzere kapalı ekipmanlarda oluşan patlama sonucu oluşan sarsıntı ve hava şoku ile fabrikanın genel alanında tüm tozlarında havaya kalkmasına ve toz bulutu haline gelince yanma tepkisi mili saniye farkı ile ardışık olarak patlamalar devam eder. Buna da ikincil (sekonder) toz patlaması denir" halinde konuştu.

"Tıkanıklık oluşması engellenebilir"
Toz patlamalarını önlemek için tavsiyelerde bulunan Deniz, "Diğer birçok bölümlerde tozların havada bulut biçimine gelmemesi için ıslatılır. Lakin besin dalında bilhassa un, kahve yahut baharat üzere besin eserlerinin toz haline getirilirken birden fazla vakit su kullanmak mümkün değildir. Öteki taraftan, besin kesimlerinde silo ve tankların içerisinde köprüleşme ve borulaşma tıkanıklık meydana gelmesi durumda sonradan ansızın gerecin dökülmesi sonucu toz gereç havaya kalkarak bulut haline gelebilmektedir. Bu nedenle toz siloları vibratör motorlar ile daima titreşim yaparak daima bir akışın oluşması sağlanarak tıkanıklık oluşması engellenebilir ve birdenbire tozun dökülmesi engellenmiş olur" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İmsak03:50
Güneş05:33
Öğle12:51
İkindi16:44
Akşam19:59
Yatsı21:35

Video Haberler

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 15:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

BEUN “Çevrim İçi Sayıştay ve Sayıştay Denetçiliği” eğitimi için pilot üniversite oldu

"Çevrim İçi Sayıştay ve Sayıştay Denetçiliği" eğitimi için pilot üniversite olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konut sahipliğinde, birinci çevrimiçi eğitim aktifliği gerçekleştirildi.
BEUN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Metin Çoban Konferans Salonu’nda Maliye Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Şerife Akıncı Tok’un "Türkiye’nin Malî Yapısı" dersi bağlamında gerçekleştirilen çevrim içi eğitim, Sayıştay Uzman Denetçileri Tuncay Arıduru ve İlbey Tuğrul Hayran tarafından verildi. Aktifliğin, Sayıştay Başkanlığının üniversite öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği eğitim programları kapsamında birinci kez çevrim içi olarak yapılması, BEUN’u pilot kuruluş olarak öne çıkardı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileriyle birlikte olmaktan memnuniyet duyduklarını tabir eden Sayıştay Uzman Denetçileri Tuncay Arıduru ve İlbey Tuğrul Hayran, eğitim kapsamında; Sayıştay’ın tarihi, misyon, sorumluluk ve yetkileri başta olmak üzere Sayıştay denetçiliğine ait pek çok bilgi verdi. İlgili kanun, mevzuat ve yönetmeliklerle temellendirdikleri anlatımları öğrenciler ve akademisyenler tarafından ilgiyle takip edildi. Ders sonunda ise öğrencilerle soru-cevap aktifliği gerçekleştirilerek ders mevzularının pekiştirilmesi sağlandı.
BEUN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen çevrim içi eğitim programına ait açıklamada bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Sayıştay’ın Türkiye’nin en esaslı ve değerli kurumlardan biri olduğunu belirterek yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Ülkemizin en kıymetli kurumlarından olan Sayıştay’ın, öğrencilerimize yönelik gerçekleştirdiği eğitim programının öğrencilerimizin meslek planlamaları ve çalışmaları için hayli yararlı olacağına inanıyorum. Geleceğimizin aydınlık yüzü gençlerimiz, kendilerini yetiştirme sürecinde Sayıştay Başkanlığına ait merak ettiklerini öğrenme imkânı buldu. Bu bağlamda bilhassa Sayıştay Başkanlığının eğitim programları aracılığıyla öğrencilerimizin Sayıştay’ı tanıması epey kıymetlidir. Ayrıyeten Sayıştay’ın çevrimiçi eğitimlerinin birincisinin Üniversitemizde gerçekleşmesi bizlerin memnunluk kaynağı oldu. Sayıştay ve Sayıştay Denetçiliğine ait verdikleri hoş bilgiler ve deneyim transferi için Uzman Denetçilerimiz ve Sayıştay Başkanlığı ailesi başta olmak üzere aktifliğin gerçekleşmesinde emeği geçen, katkı sunan tüm akademik ve idari işçimize teşekkür ediyorum."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İmsak03:50
Güneş05:33
Öğle12:51
İkindi16:44
Akşam19:59
Yatsı21:35

Video Haberler