Kastamonu Üniversitesi tarafından 2022 yılında düzenlenen çalıştayda bir ortaya gelen 5 kişilik öğrenci gurubu, çalıştaydaki fikirlerden etkilenerek engelli çocukların parklarda oyun oynayabilmesi için manisiz "çok işlevli salıncak sistemi" geliştirdi. Geliştirilen sistem, Teknofest’de finale kadar yükselirken, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da tescillendi.
Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından 2022 yılında çalıştay düzenlendi. Düzenlenen çalıştaya farklı fakültelerden öğrencilerde iştirak gösterdi. Çalıştayın akabinde oluşturulan guruplarda fikir alışverişinde bulunan öğrenciler, Doç. Dr. Gül Aslı Bozbay’ın danışmanlığında engelli çocuklar için manisiz oyun parkı projesi geliştirdi. Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin takviyesiyle hayata geçirilen projede, Ayşe Parıltı Kaya, Eslem Al, Oğuzhan Kara ve Güngör Tabak buluşçu olarak yer aldı.
Öğrenciler, birinci olarak engelli ve dezavantajlı çocuklar için çok işlevli salıncak sistemi üzerinde çalışma yaptı. Yapılan çalışmanın prototipiyle Teknofest’e müracaat eden öğrenciler, final kademesinde engelli ve dezavantajlı çocuklar için geliştirdikleri "Çok İşlevli Salıncak Sistemi" elendi. Pes etmeyen öğrenciler, projelerini daha da geliştirerek Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü ile Teknoloji Transfer Ofisi’nin dayanağıyla Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil müracaatında bulundu. Yapılan iki yıllık kıymetlendirme sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "Çok İşlevli Salıncak Sistemi" tescillendi.
Doç. Dr. Gül Aslı Bozbay’ın danışmanlığında üniversiteli öğrenciler tarafından bulunan tescilli buluş, çocuk oyun alanlarında kozmik tasarım unsurlarını temel alarak engelli bireylerin salıncak kullanımını kolaylaştırmayı hedefliyor. Toplumdaki farklı özelliklere sahip bireyleri bir ortaya getiren sistem, bilhassa 4-14 yaş kümesindeki engelli ve manisiz kullanıcıları birebir oyun donatısında birleştirerek toplumsal bütünleşmeye katkı sağlıyor. Sistem, hem ferdî hem de engelli kullanıcılar için değerli bir tahlil sunarak geniş bir kullanım alanı potansiyeli taşıyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu muvaffakiyetin Kastamonu Üniversitesi’nin akademisyen ve öğrenci çalışmalarında yenilikçi projelere verdiği ehemmiyetin bir göstergesi olduğunu belirterek, "Akademisyen ve öğrencilerimiz, bilimsel araştırmalara olan katkılarıyla Üniversitemizin ismini daha ileriye taşımaktadır. Bu başarıda emeği geçen tüm grubu tebrik ediyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum" dedi.
"Herkesin kamusal alanlardan eşit derecede yararlanmasını sağlayacak bu sistem bir anne olarak beni memnun eder"
Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gül Aslı Bozbay, "Çok kıymetli bir yaklaşım burada ön plana çıkıyor. O yüzden benim ve öğrenci arkadaşlarımı çok heyecanlandıran bir fikir oldu, proje oldu bu. Günümüzde dezavantajlı kümelerin oluşması toplum içerisinde bir çok engelli beraberinde getiriyor. Bunlardan bir tanesi de fiziki engelli, bilhassa çocuk yaştaki bireylerimizin toplumdan dışlanması, çocuk yaşta bu psikolojiyle karşı karşıya kalması, çok zorlayıcı hisler, travmalar geliştirebiliyor, bunu biliyoruz. Bunun farkındalığıyla biz aslında bu projede 4-14 yaş kümesinde bilhassa bütün çocuklarımıza hitap edecek, ortak kullanabilecekleri bir çocuk oyun elemanı üzerinde yoğunlaştık. İstedik ki pürüzü olanlar bir tipini, olmayanlar diğer tipini kullansın üzere bir ayırım artık ortadan kalksın ve tıpkı oyun elemanını bütün o yaş kümesindeki çocuklarımız kullanabilsin. Bu sayede sosyalleşsinler birlikte, arkadaşlık bağı kurabilsinler ve o oyun faaliyetinin tadını birlikte çıkarabilsinler. En önemsediğim benim bu projede bu yaklaşımımız oldu ve bu projeyi Teknofest yarışında geliştirdik, öğrenci arkadaşlarınıza, danışmanlık yaptım ve üzerinde çalıştık. Sonuçta iş bu türlü bir modelin benimsenmesi, önemsenmesi etabında hakikaten kurumumuz Kastamonu Üniversitesi, bu fikrimize sahip çıktı. Aslında Kastamonu Üniversitesinin kurum kapsamında üretilen tasarım, yararlı model, patent üzere patent pahası olan çalışmalara takviyesi var. Onlar da bu projemize sahip çıktılar. Üniversitemizin Teknoloji Transfer Ofisimiz bu modelimizi, bir yararlı modele dönüştürülmesi noktasında bize ön ayak oldu ve sonuçta 2023 yılında başlayan sürecimizi bu yılbaşı itibariyle tamamlamış olduk ve yararlı model tescilimizi almış olduk. Temennim bu tıp çalışmaların yaygınlaşması, toplumumuzda herkesin bilhassa kamusal alanlardan eşit derecede yararlanmasını sağlayacak, kolaylık sağlayacak fikirlere, projelere öncelik verilmesi, bunlar olağan ki bizi de çocuğu olan birisi olarak beni de ayrıyeten bir anne olarak da keyifli eder" dedi.
"Çalıştayda Aslı hocam manisiz parktan bahsedince bizde bu fikir üzerinde çalıştık ve yaptık"
Kastamonu Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Peyzaj Mimarlık Kısmı öğrencisi Ayşenur Kaya ise, "2022 yılında fakültemizde Aslı hocamızın önderliğinde bir çalıştay gerçekleştirdi. Bu çalıştayda büsbütün farklı şahıslardan ve disiplinlerden öğrencilerle bir ortaya geldik. Bu çalışlarda tanıştığımız arkadaşlarımızla biz bir model geliştirmiştik. Bir gün Aslı hoca benim bir fikrim var dedi. Engelli olan arkadaşlarımız için aslında nasıl bir şey geliştirebiliriz? Tıpkı oyun arkadaşlarıyla birlikte oynayabilsin, bu fikrinden bahsedince Aslı hocam bizim hazırda kümemiz vardı. Sonra biz bir ortaya geldik, ne yapabiliriz diye düşündük burada. Birkaç gün bu fikir kuluçkada kaldı. Aslı hoca fikirlerine nasıl yapabiliriz diye bizimle paylaştı. 5 kişi olarak bu tasarım tescili sonucuna kadar varmış olduk aslında. Manisiz Hayat Teknolojileri başlığı altında TEKNOFEST’e biz başvurduk. Final etabında elendik. Daha sonra Aslı hoca vazgeçmeyin, bunu öteki yerlere de sunarız dedi. Biz daha sonra TEKNOFEST’e geldik ve tasarım tesciline başvurduk. Bugünde tescilimizi alarak bu süreci sonuçlandırmış bulunuyoruz" diye konuştu.
Yaptıkları dizaynın tescil edilmesinden memnunluk duyduğunu söyleyen Kaya, "Bu çok bedelli bir his aslında, çok memnunluk verici. Zira engelli bir bireysiniz diye dışlanmıyorsun artık, diyorsun ki tamam senin pürüzün var fakat birlikte oynayabiliriz yani bu proje sayesinde, işte gözlerin mi görmüyor? Yani tekrar de tahlili var bir halde oyun arkadaşım olabilirsin sen diye diyebiliyoruz bu projeyle birlikte. Bu da çok hoş, birleştirici bir güç aslında" diye konuştu.
Kaya, şöyle konuştu: "Prototip olarak ürettiğimiz bu projeye pilot çalışma olarak şayet hayata sürebilirsek birçok engelli vatandaşımızın arkadaşlarımızın da oyun alanlarında birlikte oynayabilmelerini sağlamış olabiliriz"
"Ayırmaksızın her çocuklarımızın kullanabileceği bir salıncak modeli oldu"
Kastamonu Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisi Kısmı öğrencisi Oğuzhan Kara da, "Makinemiz yani salıncağımız 3 ana makine motorlu sistemi olarak çalışmaktadır. Salıncağımız da birinci sistem yani salıncağımızın oturma kısmının, yaslanma kısmı olarak çalışmasını sağlayan motorlu sistemdir. İkinci sistemimiz yaslanmalık kısmına kalkan yerin sandalyenin çok yani engelli sandalyesinin çok rahat bir biçimde yanaşıp onun, orada inançlı bir formda salıncağın çalışması vaziyetine gitmek için iki tane kanca bulunması gereken sistemdir. Motorlarımız her halde çalışmaktadır. Üçüncü sistemimiz zincir sistemidir. Zincir sistemimiz, dedektörlü motor sayesinde üst gerçek yerden yani sandalye kısmı yerden havaya kaldırma halde yer temasını kesmek için kullanılır. Sistemlerimiz başarılı bir halde ilerliyor. Ekibimize güveniyoruz, ekibimizle birlikte çalışıyoruz. Her biçimde sistemlerimiz başarılı bir halde ilerledik. Engelli çocuklarımız için tüm her şeyi gözetmeksizin yani her şeyimiz, yani sistemimizin eksiksiz bir formda çalışması için birçok gerisine sistemi, birçok sensör sistemini kullandık. İşitme kaybı olan yahut da görme mahzuru olan çocuklarımız için kâfi düzeyde sensörler kullanmaya çalıştık. Bunların hepsinin butonları teker teker, zincirli kuvvetli sisteminde bulunmaktadır. Azamî randıman elde etmek için tüm hepsini ölçerek biçerek en güzel halde yerini getirmeye çalıştık. Kadro kaptanız olsun, arkadaşlarımız olsun, herkes elinden gelenin en uygununu yapmaya çalıştı. Sistemlerimizde en ufak bir arıza tespit olmadı. Sensörümüz en harika biçimde çalışıyor. Buradan herkese teşekkür ederim. Ayırmaksızın her çocuklarımızın kullanabileceği bir salıncak modeli oldu. Elimizden gelenin en uygununu yapmak istedik, yaptık ve başardık" tabirlerini kullandı.