blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2025 16:15 tarihinde yayınlandı

Üniversite öğrencileri kamp yaparak doğal güzellikleri gördü, sahilde çöp topladı

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından Taşköprü ilçesinde tabiatta hayat ve hayatta kalma kampı düzenlenirken, Cide ilçesinde de kıyı paklığı yapıldı.
Kastamonu Üniversitesi Daima Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASÜSEM) tarafından her ay farklı bir ilçede düzenlenmesi planlanan "Doğada Hayat Hünerleri ve Hayatta Kalma Kampı" aktifliğinin beşincisi, Taşköprü ilçesinde muvaffakiyetle gerçekleştirildi. Tabiatla iç içe geçen üç günlük aktiflikte, Kastamonu Üniversitesine bağlı fakülte ve meslek yüksekokullarından 50 öğrenci faal olarak iştirak sağladı.
Taşköprü Belediyesi’nin de dayanaklarıyla Sümer Toplumsal Tesisleri’nde kurulan kamp alanında gerçekleştirilen aktiflikte iştirakçiler, taraf bulma, barınak kurma, ateş yakma, birinci yardım ve doğal ortamda hayatta kalma stratejileri üzere mevzularda hem teorik hem de uygulamalı eğitimler aldı. Alanında uzman akademisyen Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal liderliğinde yürütülen kamp, öğrencilere akademik katkı sağlamanın yanı sıra tabiatla ahenk içinde yaşama marifeti kazandırmayı hedefledi.
Etkinlik kapsamında ayrıyeten kampçılık kuralları, tabiat yürüyüşü teknikleri, bölgenin flora ve faunası, biyoçeşitlilik ve etraf şuuru üzerine eğitimler verildi. Tabiat ve kültür etkileşiminin ön planda olduğu programda; Taşköprü Kent Müzesi, Pompeipolis Antik Kenti, Abdal Hasan Köyü Türbesi ve Hamamı, Donalar Kaya Mezarları, Karadere Barajı, Simens Santral Binası, tarihi Taşköprü ve Sümer Toplumsal Tesisleri’ndeki kendir sulama havuzları üzere tarihi ve kültürel alanlar yerinde ziyaret edilerek incelendi.
Kamp boyunca çadır kurma, kamp alanı idaresi ve tabiatta hayat marifetleri uygulamalı olarak öğrencilere aktarıldı. İştirakçiler, hem tabiat ile başa çıkabilme marifetlerini geliştirdi hem de lokal kültürü tanıma ve doğal kaynakların ehemmiyetini yerinde gözlemleme fırsatı buldu.
Kampı muvaffakiyetle tamamlayan öğrenciler, hem teorik bilgilerini pekiştirdi hem de unutulmaz bir tecrübe yaşadı.
Kastamonu Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal, bu tıp aktifliklerin etraf şuuru, tabiat sevgisi ve hayatta kalma hünerleri kazandırma açısından büyük kıymet taşıdığını vurguladı.

Cide ilçesinde kıyıda etraf paklığı yapıldı
Bu yıl 49’uncusu düzenlenen Turizm Haftası aktiflikleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öncülüğünde Cide ilçesinde etraf paklığı yapıldı. Kastamonu Üniversitesi tarafından öğrenciler, otobüslerle Cide ilçesine getirildi. Burada öğrenciler, kıyıda etraf paklığı yaparak örnek bir davranış sergiledi. Ayrıyeten aktiflikte öğrencilere etrafın ehemmiyeti ve pak tutulması gerektiği hususları da anlatıldı.
Etkinlik sonunda konuşan Kastamonu Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Hikmet Haberal, "Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde Turizm Fakültesi olarak Cide’ye geldik. Cide’de kıyıda öğrencilerimizle birlikte kıyı paklığı yaptık. Öğrenci kardeşlerimizle birlikte toplumsal sorumluluk projesi olarak kıyılarımızı temizliyoruz. Eko Turizm ve Etraf Topluluğu ile Gönüllüler Topluluğuyla birlikte Cide’de kıyıda paklık faaliyeti yürüttük. Katılan tüm öğrenci kardeşlerimize ve bizlere bu imkanları ve takviyeleri veren herkese teşekkür ediyorum" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Haziran, 2025 19:17 tarihinde yayınlandı

BARÜ, iklim dayanıklılığı hedefiyle güç birliği yapıyor

Bartın Üniversitesi (BARÜ) öncülüğünde yürütülen proje kapsamında medya kuruluşları ziyaret edilerek, iklim değişikliğine ahenk ve toplumsal dayanıklılığı artırmaya yönelik çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Bartın Üniversitesi’nin (BARÜ) Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Avrupa Birliği (AB) IPA II Çerçeve Muahedesi kapsamındaki çalışmalarda sona gelindi. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen "Türkiye’de İklim Değişikliği Ahenk Aksiyonunun Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında hazırlanan projeyle son yıllarda tesirini giderek daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliğine karşı ahenk ve dayanımın artırılması istikametinde kıymetli adımlar atıldı.

İklim değişikliğine ahenk ve dayanımda medya iş birliği
BARÜ yürütücülüğünde Bartın Valiliği Vilayet Özel Yönetimi ile Bartın Belediyesinin paydaşlığında hayata geçirilen "İklim Değişikliğine Ahenk Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması (BİRUS) Projesi" kapsamındaki faaliyetler medya temsilcilerine aktarıldı. BİRUS Proje takımından BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Doç. Dr. Mustafa Artar ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) İrtibat Fakültesinden Dr. Mehmet Ceylan tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde, iklim temelli sıkıntıların tahliline yönelik geliştirilen yenilikçi uygulamaları medya temsilcilerine aktarıldı.
Proje kapsamında yapılan uygulamalar hakkında bilgi verildi. Toplantılarda, proje ile iklim değişikliğine bağlı olarak taşkın ve su kıtlığı sıkıntılarını tıpkı anda yaşayan Bartın’da, global olarak tesirini giderek daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliği tesirlerinin en aza indirilmesi tarafında yapılmaya başlanan çalışmalar anlatıldı. Böylelikle haritalama, taşınabilir müşahede platformu, erken ikaz sistemi, yağmur suyu hasadı ve yeşil çatı tahlilleri üzere başlıklardaki aktiviteler değerlendirildi. Ayrıyeten farkındalık eğitimleriyle iklim değişikliğine ahenk ve dayanım noktasında atılan adımların kıymeti vurgulandı. İklim değişikliği tesirlerinin en aza indirilmesinin amaçlandığı projenin kapanış toplantısı 12 Haziran 2025, Perşembe günü Kutlubey yerleşkesi Kütüphane konferans Salonunda gerçekleştirilerek, elde edilen tüm kazanımlar kamuoyuyla paylaşılacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin