blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
30 Ocak, 2024 16:24 tarihinde yayınlandı

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Nevzat Tarhan: “Egosu büyük olan insan mutlu olamaz”

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, başarının kaynağının iç huzurda yattığını belirterek, "Asıl başarıya sahip olan insanlar iç huzura sahip insanlardır. Kendini büyük, kibirli gören insanlar vardır, kapının eşiğiyle kavga eder." ifadelerini kullandı.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tarhan, huzur kelimesinin İngilizce'de tam karşılığının bulunmadığını, Türk milletinin anladığı şekildeki huzurun batı kültüründeki yerinin farklı olduğunu kaydederek, huzur kelimesinin kültürel bir boyutu olduğunu anlattı.

Huzur kelimesinin batı kültüründe mutluluk ile özdeşleştirildiğini, oradaki mutluluğun da haz odaklı ve heyecan arayışı şeklinde tanımlandığını anlatan Tarhan, huzuru haz odaklı düşündüklerini bildirdi.

Tarhan, egosu büyük olan insanın mutlu olamayacağını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Haz peşinde olan insan modeli tanımlandı. Devamlı heyecan içerisinde. Amerika'da en ufak bir şeyde sevindirik olurlar. Her şeye sevinir, aşırı duygu tezahürü yapılır. Öyle olunca da devamlı bir heyecan arayışındalar. Böyle olunca tamamen olumsuz duyguları reddediyorlar, olumsuz duyguları yok sayan bir felsefe ortaya çıkıyor. Halbuki olumsuz duygular da insanın hayatının bir gerçeği. Bu ikisini yönetmek gerekiyor, bunu yönetemeyince hedonistik bir felsefe ortaya çıkıyor."

Tarhan, insanların bir gerçek benliği bir de olmayı istediği benliğinin bulunduğunu belirterek, "İdeal benliğe her zaman ulaşamayız. O üç benlik arasında dengeyi sağlamak… Çünkü ideal benlik gerçekçi olmuyor. O, olması gereken benliği yakaladığı zaman huzuru yakalıyor insan. Bunun için muhakkak kişinin kendi iç yolculuğuna çıkıp kendini tanıması gerekiyor." açıklamasında bulundu.

- "Sağlık ve afiyet bir araya geldiğinde huzur olur"

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sağlığın ve iyiliğin öneminden bahsederek, sağlık ve afiyet bir araya geldiğinde huzurun olduğunu vurguladı.

Dinginliğin de huzura yakın bir kelime olduğunu aktaran Tarhan, "Fırtınaların içinde sakin kalabiliyorsun. Curcuna içerisinde sessiz kalabilmek... Bunun birinci şartı kabul. Kabul edeceksin, kabul etmek teslim olmak değil. Yanlışları kabul edeceksin ama bunu yöneteceksin. Asıl başarıya sahip olan insanlar iç huzura sahip insanlardır. Kendini büyük, kibirli gören insanlar vardır, kapının eşiğiyle kavga eder." ifadelerini kullandı.

Tarhan, şükür duygusunun insana kendini iyi hissettirdiğini belirterek, sıradan şeylerle mutlu olmanın önemine işaret etti.

Nevzat Tarhan, "Sabah kalktığımda, 'Elim kolum sağlam, sıcak bir evdeyim, çoluğum, çocuğum yanımda. Bu benim için bir şükran meselesidir', deyip hemen kafasına olumsuz düşünceleri getirmemek, sahip olduğu şeylerin kıymetini bilmek, rutin şeylerden mutlu olmak gerekiyor. İnsan bunu başardığında bir rahatlık hisseder, zor şeyleri daha rahat yapabilir ama öbür türlü motivasyonu kırılır." değerlendirmesinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2025 00:57 tarihinde yayınlandı

Ayılar arı kovanlarını parçalayıp balları yedi

Düzce’nin Yığılca ilçesinde ikinci ayı olayı yaşandı. Ayılar arıların bal kovanlarını parçalayarak balları yedi. O anlar güvenlik kamerasına anbean yansıdı.
Olay, Yığılca ormanlarında meydana geldi. Alınan bilgilere nazaran ormanlık alan içerisinde kurulan arı kovanlarının bulunduğu bölgeye iki ayı geldi. Evvel kovanları inceleyen ayılar daha sonra arıların kolonilerinin de içerisinde olduğu kovanları tek tek parçalayarak yemeye başladı. O anlar ise bölgede kovanları takip etmek için kurulan güvenlik kamerasına anbean yansıdı. İkinci defa Yığılca’nın balından yiyen ayıların baygınlık geçirip geçirmediği bilinmezken, olay Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar gruplarına iletildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin