Avatarı
Şafak Zeki Akca kaleminden...

YARENLER DİYARINDAN

Geçtiğimiz hafta sonu TİGAD (Türkiye internet gazetecileri derneği) davetlisi olarak Yarenler diyarı Çankırı ilindeydik.

blank
Şafak Zeki Akca tarafından
26 Şubat, 2025 12:03 tarihinde yayınlandı
A+ A-

YARENLER DİYARINDAN

Geçtiğimiz hafta sonu TİGAD (Türkiye internet gazetecileri derneği) davetlisi olarak Yarenler diyarı Çankırı ilindeydik.

Ovacık ve Eskipazar ilçelerimizin eski vilayeti olan Çankırı geçen zaman içinde şehir olarak eskiye nazaran biraz da olsa gelişmiş gördük.

Çankırı’da bulunmamızın vesilesi BİRLİK MEDYA olarak Türkiye İnternet Gazetecileri Derneğinin Karabük İl Temsilciliğini bünyemize kattık.

İl temsilcilik görevini Sayın Okan Küçük yürütmektedir.

Kısa adı TİGAD olan derneğin çalıştayı yapıldı. Bu çalıştaya Türkiye genelinden yerelde ve ulusaldaki İnternet siteleri, hepsi birbirinden değerli 110 gazeteci katıldı.

Bu tür etkinlikleri yapmak kolay bir mesele değil. Bu etkinliği düzenleyen özellikle Çankırı’nın tanıtılmasın da öncü rol oynayan OLAY 18 internet sitesi sahibi Arkadaşım Sayın Sedat ÖZTÜRK bey ve TIGAD Genel Başkan yardımcısı Bayram POLAT bey ev sahipliği yaptılar. Bizler BİRLİK MEDYA olarak kendilerine teşekkür ederiz.

Çankırı, kendi içinde çok farklı bir şehir.

Mesela Çankırı’nın şöyle bir özelliği var:

Türkiye’de en temiz havaya sahip şehirlerden biri.

Ancak bu pek bilinmiyor. Çevrenize baktığınızda çok fazla ağaç göremezsiniz.

Neden mi? toprakta yüksek oranda tuz bulunması.

Burada bir kürekle toprağı kazdığınızda hemen tuza ulaşabiliyorsunuz.

Tuz ve güneş ışığının etkisiyle havada doğal bir temizleyici sistem oluşuyor ve bu da Çankırı’nın havasını çok daha temiz hale getiriyor.

Çankırı’nın en büyük özelliği ise İşsizlik problemi neredeyse hiç yok.

Çalıştay sayesinde Çankırı ili Türkiye’deki TİGAD temsilcilikleri vasıtasıyla Turizm ve Sağlık Turizm tanıtımında önemli bir rol aldı.

  1. Çankırı deyince akıllara TUZ gelir. Sağlık Turizmi açısından önemli bir yer olan Çankırı maalesef tanıtım yönüyle biraz eksik kalmış bir ilimiz. Orada gördüklerimiz ve şahit olduklarımıza baktığımızda Özellikle tuz üretimi açısından büyük bir potansiyele sahip. Türkiye’nin en kaliteli tuzu burada üretiliyor.  Tuz Mağarası, şehrin en dikkat çekici turistik noktalarından biri. Gezimizin en can alıcı noktası burası idi. Özellikle Sabit ısı ve nem özelliği nedeniyle alerjik astım, bronşit, KOAH, nefes darlığı hastaları tarafından ziyaret edilen tuz mağarası hastalara şifa oluyor.  Lakin buraya gelen hastalar Devlet Hastanelerinde bu hizmeti bulamıyor. Özel sektör tarafından yapılıyor. Bu bir noksanlık oradaki siyasi irade bu konu üzerinde çalışma yapmaları gerekir. Sağlık Turizmin gelişmesi için. Bu tür rahatsızlıkları olanlar belli bir tedavi yöntemiyle şifa buluyorlar.

Gezi esnasında turistlerin merak ettiği Çankırı tuz mağarasında 200 yıl önce bulunan eşek ve 10 yıl önce bulunan tavşan fosili bozulmamış olarak yer almaktadır. Yüzyıllar öncesinde insanlar eşeklerle tuz mağarasında tuz taşımaktadır. Çankırı’da yer alan eşek fosilinin de bu dönemlerden günümüze ulaştığı bilinmektedir.

Bu fosillerin bozulmadan günümüze ulaşmasının en önemli nedeni tuz mağarasının antibakteriyel olmasıyla ilgilidir. Hatta konuyla ilgili olarak eşeğin çürümediği fark edilince Ankara Maden Teknik Arama( MTA) müzesine götürülse de çürümeye başlayan eşek yeniden tuz mağarasına götürülmüştür.

  • Gezinin en müstesna yerine geldik.

YARENLERE;

"Yaren" ismi, Türkçe kökenli olup, "dost", "arkadaş" veya "yakın arkadaş" anlamına gelir. Türk kültüründe, özellikle eski Türk toplumlarında, "yaren" kelimesi samimi ve yakın ilişkileri tanımlayan bir terim olarak kullanılır. Bu isim, kişinin sosyal ilişkilerinde değer verdiği dostluk ve arkadaşlık ilişkilerini ifade eder.

Çankırı’nın Gürpınar Yaren Meclisine katılım sağladık. (Türkiye’nin en büyük Türkmen Çadırı ve Yaren Evi, Çankırı protokolünün katılımı ile)

Benim eski vilayetim olan Çankırı da bulunan yarenlerin etkinliklerine neden katılmadım diye hayıflandım. Bunu abartı olarak söylemiyorum TEK KELİME İLE MUHTEŞEMDİ.

"Türkiye'nin En Büyük" Türkmen Evi ve Yaren Çadırı

Gürpınar Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği öncülüğünde yapılan, 3 bin metrekare açık, 300 metrekare kapalı alana sahip Gürpınar Yaren ve Kültür Çadırında Başağa Fatih Tezcan bizleri karşıladı.

Selamlama konuşmasında "Hepimizin bilindiği gibi yaren geçmişi çok eskiye dayanan dayanışmayı, yardımlaşmayı, saygıyı esas alan temelleri ahilik geleneğine dayanan bir yaşam biçimidir. Anadolu'nun birçok köşesinde, özellikle Çankırı'mızda bu kültür, misafirperverlik, kahramanlık, cömertlik, yardımlaşma, dürüstlük, merhamet ve tevazu gibi değerlere uzaktan yakından tüm kuşaklara aktarılmış, bugüne kadar canlılığını korumuştur. Bizler için yaren demek dostluk demektir. Sözlerin özenle seçildiği, paylaşmanın derin anlam kazandığı, büyüklerin saygı gördüğü, küçüklerin sevgiyle kucaklandığı bir kültürdür." İfadelerine yer verdi.

blank
blank


Bu programın yapılmasında emeği geçen başta TİGAD yönetimine ve özellikle TİGAD başkanı Okan GEÇGEL’e

Çankırı Valisi   Mustafa Fırat TAŞOLAR’a,

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı ESEN’e,

Çankırı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun ÇİFTÇİ’ye

Çankırı Ticaret Odası Başkanı Hayrettin Çelikten’e

Çerkeş Belediye Başkanı Hasan SOPACI’ya

Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk’e

EN BÜYÜK TEŞEKKÜR

Siyasilerin ve kurumların tasarruf tedbirleri var diyerek geri çevirenlerin aksine Çankırı için büyük fedakarlık yaparak “Çankırı Türkiye’de tanıtılsın bana yeter” diyerek ücretsiz konaklamaya açan, Çankırı Büyük Otel Sahibi değerli abimiz, Kadir SEZGİN beye TEŞEKKÜRÜ bir borç biliyoruz.

Ve son olarak Türkiye çapında katılan Ulusal ve yerel gazeteci dostlarımıza

Gösterdikleri ilgi alakadan dolayı, kendi şahsım ve BİRLİK MEDYA adına TEŞEKKÜR ederim.

Kalın sağlıcakla

TİGAD Çankırı Çalıştayı videosu

https://youtu.be/v-iKqMCGVFs

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.