Malumunuz Karabük Merkezine 3 bin öğrenci kapasiteli fakülte sözü verildi o günden bugüne somut adım atılmadı.
Ben de bu konu da gözlerin, daha önce MYO sözü veren hayırsever sanayici Kamil Güleç’te olduğunu belirten bir yorum haber yapmıştım.
(Malumunuz 2022’de “Sezer Güleç Sağlık Hizmetleri MYO Binası” protokolü imzalanmıştı. Güleç ailesi, bu projeyle köyleri Bulak’a 3500 öğrencilik bir hizmet kazandırmayı amaçlamıştı. Sonradan çeşitli nedenlerle yapılamamıştı. Bu FAKÜLTE MERKEZE KAYDIRILABİLİR Mİ, demiştim) Güleç Ailesinden bir cevap gelmedi.
Ardından ise sürece Yaşar Kaptan Çebi’nin Adı Yaşatılsın diyerek, Karabük İstasyon Caddesi’nde yıllardır atıl halde bekleyen merhum Yaşar Kaptan Çebi’ye ait eski haddehane alanı için önerimi sunmuştum. Oraya spor kompleksi yapılacağını Sayın Ahmet Nur Çebi kendisi açıklamıştı.
Yaşar Kaptan Çebi Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulmasını ya da Yaşar Kaptan Çebi Karabük Devlet Hastahanesi kurulsun demiştim. (Ama spor kompleksi de açılmadı.)
Demek ki , biraz zorlamak lazım. Zorlamak dediğim, bir heyet kurulup İstanbul’a ellerinde ciddi bir projeyi önceden oluşturarak gidip, anlatmaları, ikna etmeleri üzerine …
(Tabi Karabük’ten amiyane tabirle çuvalla kazanıp, Karabük’te olan veya farklı şehirlerde olup hala Karabük’te tek bir eserleri olmayanlara ne diyelim…)
Karabük’te o da yapılmadı. Kimse üstlenmedi konuyu.
Neyse, değerli – önemli görmedi demek ki yöneticilerimiz. Orası boş kalsın , Kent Merkezine fakülte sözü de önümüzdeki sürece bakalım diye bence çoook uzun bir zamana bırakıldı gibi görünüyor.
Ne diyelim hayırlısı olsun.
***
Pazarlar Farklı Günler de Yapılabilir Mi ?
Karabük’te en ucuz Pazar, CUMA PAZARI.
Cuma günü tek Pazar var Karabük’te . Onun için örneğin 100 tane pazarcı varsa tamamı Cuma Pazarında yer alıyor. Böylece hem ürün çeşitliliği ve bolluğu oluyor hem de rekabet oluyor. Bu da vatandaşa olumlu yansıyor.
Ayrıca büyük bir pazar olduğu için Bartın’dan, Çaycuma’dan gelenler de sadece Cuma Pazarına geliyorlar.
Salı günü ise 4-5 mahalle de Pazar kuruluyor. Aynı gün de 4-5 Pazar kurulduğundan 100 pazarcı 4’e - 5’e bölünüyor. Ürün çeşitliliği düşüyor, rekabet önlenmiş- azalmış oluyor ve Salı Pazarından alış veriş yapanlar daha pahalı ürün satın almış oluyorlar.
Belediye Salı Günü 4-5 Pazar yapacağına bunu haftanın diğer günlerine bölerek yaparsa tüm pazarcılar o pazarlara Cuma Pazarında olduğu gibi katılır. Rekabet olacağından ürün fiyatları da daha uygun olarak vatandaş alabilir.
Devir ekonomi devri. Bu da ciddi bir hizmet olur. Belediyenin dikkatine sunayım.
***
Karabük’te Aynı Ürüne Farklı Fiyatlar
Karabük’te aynı yemeğin farklı farklı fiyatları var. Örneğin bir İŞKEMBE ÇORBASI, bir pide vs. bir yerde başka bir fiyattan, başka bir yerde başka bir fiyattan satılıyor.
Ürün aynı ürün ama fiyatları farklı.
Memur ve işçi kesiminde dikkatini çekiyor bu konu. Aslında ilgili odanın belirlediği bir fiyat tarifesi olmalı. Bu fiyat tarifesi üzerinden fiyatlar belli olmalı, vatandaşlar da ona göre tercih yapabilmeli.
Kafeteryalar da öyle. Çay- kahve vs. fiyatları çok çok farklı. Bunun bir standartı olmalı. Bir ortalaması olmalı. Bir tarifesi olmalı.
İsteyen istediği fiyata istediği ürünü satabilir bu serbest piyasadır bakışı bence sorunlu olur. Bu denetleme görevleri ilgili odalarda mı ? belediye de mi bilmiyorum.
Ama aynı ürün farklı fiyatlar konusunda işçi ve memurlar bile eleştiri yapıyorlar. Yetkililerin dikkatine sunmuş olayım.
Karabük Teşvik’te Sınıf Atladı
Karabük uzun zamandır gerçekten mağdur olduğu teşvik paketinde ilerleme sağladı. Karabük 2. bölgeden 3. bölgeye , Yenice, Eskipazar, Eflani ve Ovacık 4. Bölge, Eskipazar OSB ise 5. bölge teşviklerinden yararlanacak.
ORMAN ÜRÜNLERİ, VASIFLI ÇELİK, GALVANİZLİ İMALAT VE EKLEMELİ İMALAT SEKTÖRLERİ alanlarında yatırım YAPANLAR 6. BÖLGE TEŞVİKLERİNDEN yararlanacak. Bu büyük bir fırsat demek…
Ancak bu fırsatların büyümeye dönüşmesi için planlı adımların atılması şart. Afedersiniz kel yani ağaçsız Erzurum’a bile Kağıt Fabrikası kurulduysa Yenice’ye orman ürünleri kapsamında kağıt fabrikası kurulmalı. Orman ürünlerinde markalaşmalıyız. Gerçi Erzurum’a gidip yatırım yapan firmayı oranın yetkilileri çağırmış, davet etmişler…
Karabük içinde ilgili sektörlerde belli firmalar davet edilebilir. Ayrıca Karabük özelinde yeni firmalar da kurulabilir.
Ama tek başına teşvik yetmiyor, BUNA UYGUN BİR VİZYONUNUN OLUŞTURULMASI, sürecin doğru-etkili bir şekilde yönetilmesi ve nihai olarak sonuçlandırılması için yetkililere ciddi bir görev düşüyor.