Reklam
Reklam

Karabük 4 Milyar Vergi Veriyor, Karşılığında 391 Milyon Yatırım Mı Alıyor ?

Okan Küçük Avatarı
Okan Küçük
16 Kasım, 2025 15:19 tarihinde yayınlandı
0

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın TBMM’de açıkladığı rakamlar şehir adına önemli.

Sayın Akay; Karabük’ün yıllık vergi katkısı: 4 Milyar TL

Karabük’e dönen kamu yatırımı: 391 Milyon TL diyor.

Rakamlara bakıldığında Karabük, ülkeye katkısını fazlasıyla yapan, ancak yatırımlardan hak ettiği karşılığı alamayan bir il görüntüsü veriyor.

Böylece Karabük kamu yatırımlarında çoğu zaman arka planda mı kalıyor sorusu ortaya çıkıyor

Milletvekili Akay’ın açıklaması öyle söylüyor değil mi ?
24 milyar TL’lik genel yatırım bütçesinde Karabük’e ayrılan payın düşük olması, şehirde “hak edilen karşılığı alamıyoruz” görüşünü güçlendiriyor değil mi ?

Sayın Akay’ın açıklamalarında Karabük katkı sağlıyor, karşılığını almak istiyor mesajı görülüyor. Yatırım planlamasında Karabük’ün daha görünür olması için bu tarz çıkışlar ve açıklamalar  baskı unsuru oluşturması açısından yararlı bulunuyor.

Hem de mevcut milletvekilleri ve yöneticilerin elini rahatlatır bu açıklamalar deniliyor. Vergi – yatırım  dengesinde bir olumsuzluk varsa bu tarz çıkışlar belki dengenin korunması ve Karabük’ün yatırım anlamında öncelenmesine vesile olabilir yorumları yapılıyor.

***

Karabük Daha Fazlasını Hak Ediyor

Milletvekili Akay’ın açıkladığı rakam yıllık yatırım ödeneğine göre Karabük hakkını alamıyor

Karabüklülerin ilgilendiği konu da o. Karabük, vergi yükünü üstlenen iller arasında, yatırım payında üst sıralarda  mı değil mi ? 

Karabük daha fazlasını hak etmiyor mu ? Verdiğinin karşılığını alıyor mu ? Kilit noktası buraları. Sayın Akay’ın açıklaması da orta da…

Karabük’te yukarıda bahsettiğimiz KENTSEL DÖNÜŞÜM HATTA KARABÜKSEL DÖNÜŞÜM dosyaları acilen raftan indirilip başlatılmalı. 1. Derece deprem yönetmeliği gerçeğine uygun konutlar da Karabüklüler oturmalı.

Vergi – yatırım dengesi gözden geçirilmeli, Karabük’ün aldığı pay daha da büyütülmeli. Bakanlıklar- Genel Müdürlükler noktasında daha güçlü daha bir irade ortaya konulmalı. Karabük’ün büyümei – gelişmesi için  parti – şahıs ve benzeri bir ay  rım yapılmadan Karabük tek ses olabilmeli.

Karabük hem  konut alanında  güvenli şehir olmayı hem de yatırımda hak ettiği yeri almayı fazlasıyla hak ediyor değil mi ?

***

Karabük’te Konut Ve Yatırım Gerçeği

Karabük’ün tarihi merkez mahalleleri, kuruluş mahalleleri  — Yeni Mahalle, Atatürk Mahallesi, Namık Kemal, Makasbaşı, Kayabaşı, Bayır Mahalle — bugün fiilen kentsel yorgunluk bölgesine döşş durumda.

50–70 yıllık yapı stokunun büyük bölümü, Deprem yönetmeliklerinin eski dönemlerine göre yapılmış, yıpranmış, alt gelir grubunun yoğun yaşadığı, riskli yapı özelliğini taşıyan konutlardan oluşuyor.

Karabük 1. derece deprem kuşağında.
Bu mahalleler mevcut haliyle olası bir depremde ayakta kalma şansı en düşük bölgeler.

Bu artık bilimsel bir tartışma değil, açık ve net bir güvenlik – yaşam sorunu değil mi ?

***

Önceki Bakan “Seçimden Sonra Başlayalım” Dedi, Dosya Rafta Mı Kaldı ?

Seçim öncesinde Karabük’e gelen dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı bu mahalleleri gezmiş, durumu bizzat görmüş ve açıkça:

“Buralar acilen toplu kentsel döşüme alınmalı. Seçimden sonra başlayalım.”demişti.

Seçim geçti, bakan değişti, süreç hala başlamadı.

Bugünkü Bakan ise “Karabük’ün damadıyım” diyen ve Eniştemiz olan sevilen bir isim.
Madem öyle, Karabük’ün en temel sorunu olan kentsel döşüm dosyası artık açılmalı.

Bu konu lüks değil, şehir için acil kodlu bir zorunluluk değil midir ?

Yazarın Kaleminden

Tümünü Oku

Haber Sıralaması

Genel

Türkiye’nin En Kalabalık Köyü Karabük’te

Asayiş

28 yaşındaki genç evinde ölü bulundu, kız arkadaşı gözaltında

Genel

Eskipazar Millet Bahçesi Hizmete Açıldı

Bartın

Bartın’da şiddetli fırtına: ağaçlar Otomobillerin üzerine devrildi

Bolu’da polis ekipleri kaza yapan aracı iterek trafiği rahatlattı

Video Haberler