Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Yönetimi Başkanlığı (DOKAP) tarafından Turizm Master Planı kapsamında yürütülen Yeşil Yol Projesi Karadeniz’in kıymetli yaylalarını ve turizm merkezlerini birbirine bağlamaya devam ediyor.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Yönetimi Başkanlığı (DOKAP) tarafından 2013 yılından 2023 yılına kadar 1 milyar 21 milyon 2 bin 676 TL olarak ayrılan bütçe 2024 yılında ise 260 milyon 458 bin 300 TL olarak gerçekleşti.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Samsun’dan Hopa’ya kadar 9 ilin turizm merkezlerini birbirine bağlayan Yeşil Yol Projesi’nin turizmi canlandırmayı ve tabiat turizminin potansiyelini artırmayı hedeflediği belirtildi.
DOKAP tarafından Yeşil Yol Projesi’nin geldiği son evreyle ilgili verilen bilgide, “Yeşil Yol, süratli ulaşım sağlamak yerine, çevreyi daha âlâ algılamaya imkan veren, yavaş ilerleyen bir seyahat çizgisi olarak tasarlandı. Proje kapsamında, toplamda 4 bin 622 kilometre uzunluğunda bir güzergâh yer alıyor. Bu güzergahın bin 758 kilometresi Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olup, Yeşil Yol Projesi’ne dahil edilmemiştir. Kalan 2 bin 864 kilometre, Vilayet Özel Yönetimleri ve Büyükşehir Belediyeleri tarafından sorumluluk altındadır. Yeşil Yol güzergahı, 1., 2. ve 3. öncelik olmak üzere toplamda 5 kategoriye ayrılmıştır. Ana aks olarak belirlenen 1. öncelikli yollar toplamda 3 bin 109,78 kilometre uzunluğundadır. Yan ilişki yollarının uzunluğu ise bin 512,81 kilometreye ulaşmaktadır” denildi.
2 bin 864 km’lik yolun, bin 397 km’si tamamlandı
Yeşil Yol Projesine yatırım ve yapılan çalışmalarla da ilgili ise “Yeşil Yol Projesi, bugüne kadar büyük bir mali yatırımla desteklendi. 2013 yılından itibaren projeye yapılan ödenek tahsisi, toplamda 1 milyar 21 milyon 2 bin 676 TL’yi buldu. 2024 yılı için ayrılan bütçe ise 260 milyon 458 bin 300 TL olarak belirlenmiş durumda. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla, 2 bin 864 kilometre uzunluğunda olan güzergahın bin 541 kilometresi uygunlaştırılmış durumda. Bu çalışmalar kapsamında 631,31 kilometre yol bakımı ve tamiratı, 400,17 kilometre asfalt kaplama ve 15 adet köprü inşaatı tamamlanmışken, hala bin 397 kilometrelik bir yol güzergahının üst yapıya dönüştürülmesi bekleniyor” bilgisi paylaşıldı.
Bölgenin iktisadını canlandıracak
Yeşil Yol Projesi’nin bölgeye turizmin canlanmasıyla ekonomik katkı sağlayacağına da vurgu yapılan açıklamada, “Yeşil Yol Projesi, yalnızca bölgedeki turizmi canlandırmakla kalmayıp, birebir vakitte mahallî halkın ekonomik durumunu güzelleştirecek kıymetli bir adım olarak öne çıkıyor. Ulaşım kolaylığının artırılması, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye olan ilgisini artırarak, Karadeniz’in doğal hoşluklarına olan talebi pekiştirecek. Yeşil Yol Projesi, tabiat turizminin geliştirilmesi ve bölgenin sürdürülebilir bir turizm merkezi haline gelmesi ismine kıymetli bir rol oynayacak ve bu alanlardaki yatırımların artmasını sağlayacak” denildi.