Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
12 Mayıs, 2015 09:45 tarihinde yayınlandı

Yılmaz; “El Ele Verirsek Bütün Engelleri Aşarız”

Türkiye Sakatlar Derneği Karabük şube başkanı Muhittin Yılmaz,10-16 Mayıs engelliler haftası nedeniyle Atatürk anıtında bir açıklama yaptı. Yılmaz engelliler haftası nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları dile getiren açıklamasında, "10-16 Mayıs engelliler haftası birleşmiş milletlere bağlı 156 üye ülkelerde aynı günlerde ele alınan özel bir haftadır Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle, toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi engelli olarak tanımlanmaktadır. Engeller doğuştan olabilir, sonradan geçirilen hastalıklar veya kazalar sonucu ortaya çıkabilir. Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre dünyada 500 milyon kadar engelli bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin hayatlarında bir çeşit engelle doğrudan ya da dolaylı olarak karşı karşıya olduğu belirtilmektedir. Türkiye de ise 8.5 milyon engelli olduğu bilinmekte. Günlük yaşantımızda cadde ve sokaklarda çok sayıda engelli kişi ile karşılaşmamamızın nedeni engelli kişilerin mevcut olmaması değil, bu kişilerin dış mekân kullanımlarında yaşadıkları güçlüklerdir. Engelliler de herkes kadar toplumun yararlandığı tüm olanaklardan bağımsızca yararlanabilmelidir. Bunun gerçekleşebilmesi için düzenlemeler yapılırken engelli kişilerin de gereksinimleri göz önünde bulundurulmalıdır. Engelli insanların ve bütün toplumun faydalanması adına; engelleri ortadan kaldıracak koşulları oluşturmak, rehabilitasyon ve destek hizmetlerini geliştirmek, yeterli sosyal koruma sağlamak, kapsayıcı programlar oluşturmak gerekmektedir. Son yıllarda ülkemizde önemli ölçücüde gelişmeler olmaktadır kısaca sıralamaya çalışırsak başta eğitim istihtam sosyal koruma olmak üzere ilimizde nisan ayı itibarı ile 1052 kişi evde bakım hizmetlerinden 1300 kişi özel eğitimden yararlanmaktadır daha sayamadığımız onlarca hizmet ve engelli hakları var yeterlimi ebette ki değil beklentilerimiz var kısacası el ele verirsek bütün engelleri aşarız” dedi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Temmuz, 2025 11:47 tarihinde yayınlandı

Mogolistan’da ’Bozkırda Türk İzleri’

Ordu Üniversitemiz (ODÜ) yürütücülüğünde, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş’ın koordinatörlüğünde ‘Bozkırda Türk İzleri Çalıştayı’ Moğolistan’da gerçekleştirildi.
Türkiye’nin çeşitli üniversiteleri ile Moğolistan ve Kazakistan’dan toplam 30 akademisyenin iştirakiyle bilimsel çalıştay ve saha incelemeleri gerçekleştirildi. Türk tarihinin ve Türk lisanının Orta Asya bozkır coğrafyasındaki izlerinin ele alındığı çalıştay oturumlarında yapılan akademik sunumlar ve tartışmalar sonucunda, ortak mirasın bilimsel temelde yine kıymetlendirilmesine imkân sağlayan değerli bilgiler elde edildi. Çalıştay sonrası gerçekleştirilen saha çalışmaları ile Türk kültür tarihi açısından ehemmiyet arz eden alanlarda yerinde incelemeler yapıldı.

"Önemli kazanımlar ve datalar elde ettik"
ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, birinci ayağı Moğolistan’da gerçekleştirilen proje kapsamında yaptığı açıklamada, "TİKA ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin dayanaklarıyla, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen bu kıymetli çalışmanın uyumunu üniversitemiz üstlendi. Moğolistan’da gerçekleştirilen saha seyahatinde, ilgili bölgelerde kapsamlı araştırmalar yapıldı. Bilim insanı arkadaşlarımızdan değerli literatür bilgileri ve dokümanlar temin edildi. Türkiye’den, bilhassa Üniversitemizden gönderdiğimiz akademisyenlerimiz yerinde incelemelerde bulunarak bilgi topladılar. Epey verimli geçen ve bilimsel manada kıymetli kazanımlar sağladığımız bu çalışma ile üniversitemiz ve ülkemiz ismine çok değerli bir çalışmaya imza attık. Bu sürecin muvaffakiyetle tamamlanmasında katkı sunan tüm akademik ve idari grubumuz ile iştirakçiler ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) takviyesiyle, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Moğolistan Devlet Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi-MUİS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde Moğolistan’da düzenlenen çalıştay ve saha incelemelerine ODÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Timur ve Prof. Dr. Alparslan İnce de katıldı. Yürütücülüğünü Doç. Dr. Murat Özkan ve Doç. Dr. Abdulkadir Öztürk’ün yaptığı projede Doç. Dr. Hüseyin Yıldız ve Dr. Öğr. Üyesi Kamil Yavuz araştırmacı olarak yer aldı.
Projenin bundan sonraki ayaklarının da proje grubu tarafından verimli bir halde tamamlanması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin