Artvin’in Hopa ilçesinde yolcu dolu dolmuş minibüsün park halindeki tıra çarpması sonucu meydana gelen kazada 12 kişi yaralandı. Kaza anı ise güvenlik kamerasına yansıdı.
Edinilen bilgilere nazaran, kaza ilçenin Yanmış Köprüsü mevkiinde meydana geldi. Alınan bilgiye nazaran, Y.K. idaresindeki 08 D 5020 plakalı dolmuş minibüs, bilinmeyen bir nedenle park halindeki 08 ABP 684 plakalı tıra arttan çarptı. Çarpmanın tesiriyle dolmuşun şoförü Y.K. ve 11 yolcu yaralandı. Olay yerine sevk edilen sıhhat grupları, yaralıları ambulanslarla etraftaki hastanelere sevk etti. Yaralıların sıhhat durumunun genel olarak düzgün olduğu öğrenildi. Kazanın anı ise bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansırken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ), Dünya Sıfır Atık Günü kapsamında etraf şuurunu artırmaya yönelik "Atık 360: Geri Kazan ve Dönüştür" projesi hayata geçirildi. Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Takviye Programı (ÜNİDES) kapsamında desteklenen proje, üniversitenin Etraf Topluluğu’nun uyumunda yürütüldü.
Daha evvel "Kampüsten Yerleşkeye İklim Hareketi" başlıklı projeyle ulusal seviyede takviye alan topluluk, bu defa "Atık 360" projesiyle ikinci sefer ulusal proje statüsünde desteklenmeye hak kazandı. Proje, OMÜ Etraf Sıkıntıları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM), Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı ile Samsun Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Geniş iştirakli panel ve teknik geziler düzenlendi
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Vali Yardımcısı Kemal Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topcu, Samsun Valiliği Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Vilayet Müdürü Tevfik Akçay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlik, Çevre Topluluğu Başkanı Berfin Sever’in açılış konuşmasıyla başladı. Akabinde Etraf Topluluğu Danışmanı, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı ve ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, üniversitede yürütülen atık idaresi, sürdürülebilirlik ve sıfır atık çalışmaları hakkında bilgi verdi.
"Proje mahallî ve ulusal olmak üzere iki kategoride değerlendiriliyor"
Törenin açışında konuşan ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, "Üniversitemiz Etraf Topluluğu, "Kampüsten Yerleşkeye İklim Hareketi" projesinin akabinde, "Atık 360: Geri Kazan & Dönüştür" projesiyle ikinci kere ÜNİDES takviyesi almaya hak kazandı. Kendilerini etrafa hassaslıkları ve muvaffakiyetleri nedeniyle bir defa daha tebrik ediyorum. ÜNİDES, üniversite öğrenci topluluklarının projelerini hayata geçirmelerini destekleyen bir programdır. Gençlerin gereksinimlerine yönelik sürdürülebilir projeleri destekleyerek, aktif ve verimli gençlik ofislerinin kullanımını amaçlamaktadır. Proje lokal ve ulusal olmak üzere iki kategoride değerlendiriliyor" dedi.
"Proje, sıfır atık şuurunun artırılmasını hedeflemektedir"
Konuşmalarına devam eden Prof. Dr. Turan, "Çevre Topluluğunun yürüttüğü bu ulusal projede, Samsun Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı ve üniversitemiz Etraf Problemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi paydaş olarak yer almaktadır. Proje, sıfır atık şuurunun artırılmasını hedeflemektedir. Tarihî olarak, insanlık uzun yıllar boyunca tabiatla uyumlu ve az israfla yaşamışken, sanayi ihtilali ve artan tüketim, doğal kaynakları süratle tüketmemize yol açmıştır. Bugün atık idaresi global bir kriz halini almıştır. Lakin, sıfır atık şuuru her geçen gün yayılmaktadır" diye konuştu.
"Üniversitemiz yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite olma yolunda süratle ilerliyor"
Üniversitemiz yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite olma yolunda süratle ilerliyor diyen Prof. Dr. Gamze Turan, "Yerleşimden güce, atık idaresinden ulaşıma kadar sürdürülebilirlik alanında birçok değerli adım atılmaktadır. GreenMetric sıralamasında her geçen yıl sıralamasını yükselten üniversitemiz, 2024’te memleketler arası sıralamada 281., ulusal sıralamada ise 25. sırada yer almıştır" biçiminde konuştu.
"Tek başına bir bakanlığın ya da bir kuruluşun başaracağı bir iş değil"
Programda konuşan Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, "Çevre kirlenmesini insanın tabiata verdiği ziyan olarak da tanımlamak mümkün. Tabiatın korunması ve tahribatın engellenmesi yaşamsal ehemmiyet arz etmeye başlamıştır. Unutmayalım ki evlatlara bırakacağımız pak bir dünyadan daha değerli bir miras bulunmamaktadır. Bu manada etraf bir eğitim sıkıntısıdır. Lakin tek başına bir bakanlığın ya da bir kuruluşun başaracağı bir iş değildir. etraf idaresi tüm dünyada en büyük sorun haline gelmiştir. Bu manada verimliliğin arttırılması, israfın önüne geçilmesi, çevresel risklerin azaltılmasının sağlanması, etraf müdafaa şuurunun arttırılması, hassas tüketici şuuruna sahip olunmasının sağlanması noktasında iki bin on yedi yılında Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde özünde tüketim alışkanlığını değiştirmeyi hedefleyen ve dünyada bir birinci olma niteliği taşıyan sıfır atık seferberliği başlatılmıştır. Bu projeyle atıklar kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanırken çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm bireylere verilen eğitimlerle de atık oluşumunun önüne geçilmesi hedeflenmekte ve çevreci bir ömür kültürü hedeflenmektedir" tabirlerini kullandı.
Panel oturumunda, Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Şube Müdürü Çevre Mühendisi Elif Özcan, "Sıfır Atık İdaresi ve Uygulamaları" başlıklı sunumuyla iştirakçilere atık idaresinin değerini anlattı. Akabinde Samsun Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Etraf Mühendisi Nadire Pelin Duru, "Sıfır Atık Yönetmeliği ve Yasal Çerçeve" bahisli sunumuyla mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgilendirme yaptı.
Etkinliğin ikinci gününde ise öğrenciler, Samsun Katı Atık Sistemli Depolama Alanı, Atık Ayrıştırma ve Geri Kazanım Tesisi ile Atık Biyogaz ve Güç Üretim Tesisi’ni kapsayan teknik saha incelemelerine katıldı. Bu seyahatlerde, atıkların çevresel ve ekonomik kıymeti vurgulanırken, sürdürülebilir atık idaresinin sıfır atık ideolojisi ve uygulamalarıyla mümkün olduğu belirtildi.