İSTANBUL (AA) - Enuygun, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) sonuncu tüketicinin trafik sigortası teklifi bulmasındaki zorlukları gidermek ve sigorta aracılarını rahatlatmak için tahlili Trafik Teklif Platformu'nda buldu.
Enuygun'dan yapılan açıklamaya nazaran, haziran ayından bu yana testleri yapılan platformla ilgili yönetmeliğin 19 Eylül’de Resmî Gazete'de yayınlanması ile mevzu yasal tabana de oturtulmuş oldu.
Trafik sigortası ruhsatı olan 27 sigorta şirketi bu platformun doğal üyesi. Türkiye’de faaliyet gösteren öbür ortacılar da bu platformun üyesi olma yolunda. Bu sürece dair yol haritası ise şu biçimde şekillendi:
"Trafik sigortası teklifi almak isteyen araç sahibi, yenileme poliçesi yahut yeni aracı için tekrar sigorta aracısına teklif talebini iletecek. Aracı, her zamanki üzere mutabakatlı olduğu, temsil ettiği sigorta şirketlerinden ilgili araç sahibi ismine teklif almaya çalışacak. Şayet sigorta ortacısı 10 dakika içinde mutabakatlı olduğu sigorta şirketlerinden teklif alamıyor ise Trafik Teklif Platformu’na gidecek. Buradan teklif almaya çalışacak ve poliçeyi üretecek. Şayet sigorta ortacısı 15 dakika içinde bu platformdan da teklif bulamıyor ise kurum, pazar hissesine bakmaksızın aracının mutabakatlı olduğu sigorta şirketlerinden birini otomatik atayacak ve trafik sigortası poliçeleşecek."
Söz konusu platform üzerinden üretilen trafik sigortaları da riskli sigortalar havuzuna devredilecek ve bu poliçeye ilişkin bir hasar olur ise ziyan, sigorta şirketleri tarafından ortak olarak karşılanacak.
Platform üzerinden kesilecek trafik sigortası primi 2017’den bu yana esasen SEDDK tarafından belirlenen ve aylık olarak belli oranlarda artırılan trafik sigortası tavan fiyatına nazaran belirlenmiş olacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Enuygunsigorta.com Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan, "Bu uygulama ile hem müşteri adayları hem de ortacılar vakitten kar sağlayacak. Ayrıyeten bu uygulamanın bölümün repütasyonunun artması için de kıymetli olduğunu düşünüyorum." sözlerini kullandı.
Özdoğan, "Sigorta şirketleri teklif vermekten imtina ettikleri, riskli gördükleri araçlar için yeni periyotta poliçe kesse dahi hasar bölüm tarafından bölüşüleceği için şirketlerin bu branştaki hasar/prim maliyetleri kısmen rahatlayacak. Yani uygulama hem tüketici için hem de sigorta şirketleri için faydalı olacak." değerlendirmesinde bulundu.