blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 10:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

10 yaşındaki Ravza’dan kekik özlü biyokumaş

DÜZCE (İHA) – Düzce’de 10 yaşındaki Ravza Sevikoğlu, yaptığı proje ile böcekleri uzaklaştırmasının yanı sıra sıhhat alanında da yarar sağlayan kekik bitkisinin özünü kullanarak kumaş üretti. Yaptığı bu çalışma ile TÜBİTAK müsabakasına katılan minik kaşif, 3’üncü oldu.
Düzce Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim alan 10 yaşındaki Ravza Sevikoğlu, Fen Bilimleri dersinde yaptığı çalışma sırasında kekik bitkisinin antimikrobiyal özelliklerini keşfetti. Mikropları öldürme özelliği bulunan kekik bitkisinin farklı alanlarda nasıl kullanılabileceği üzerine araştırma yapan Ravza Sevikoğlu, çalışmalarına başladı.
Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi’nde danışman öğretmeni Emine Sarı’dan da takviye alan Ravza, "Kekik Özlü Biyokumaşla Yeşil Dokunuş" isimli projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, kekik bitkisinin özünden antimikrobiyal kumaş üretmeye başladı. İçeriği sayesinde hastanelerde, paketlemede ve hijyen gerektiren ortamlarda kullanılabilecek kumaş için uzun mühlet çalışan 10 yaşındaki kaşif ve danışman öğretmeni Emine Sarı, projelerini tamamlayarak TÜBİTAK Bölge Yarışması’na gönderdi. Yapılan kıymetlendirme sonucunda Ravza Sevikoğlu’nun çalışması, Kimya alanında 3’üncülük mükafatına layık görüldü.

"Doğaya ziyan vermeyen ve doğal kaynaklardan elde edilen bir kumaş türü"
Ravza Sevikoğlu, yaptığı çalışma hakkında bilgiler vererek, "Proje fikrim, Fen Bilimleri dersinde biyoplastik üzerine yaptığım bir araştırmada kekik bitkisinin antimikrobiyal özelliklerini fark etmemle ortaya çıktı. Sonrasında da bu projeyi yaptık ve TÜBİTAK için denemeleri gönderdik. Kumaşlarımız tabiatta çözünebilen, tabiata ziyan vermeyen ve doğal kaynaklardan elde edilen bir kumaş tipi. Bulduğumuz kumaş her alanda kullanılabilir. Bilhassa hijyen, sıhhat alanlarında ve hastanede paketleme alanlarında kullanılmasını düşünüyoruz" dedi.

"Özgüvenli yetişmesi için çabalıyoruz"
Baba Samet Sevikoğlu ise kızının başarısıyla gurur duyduklarını belirterek, her vakit ona takviye olmaya çalıştıklarını söyledi. Sevikoğlu, "Çok duygulandık, gurur duyduk. Meskende de daima bize sorular soruyor. Projeler de yapıyor, farklı fikirler ortaya çıkarmaya çalışan bir çocuk. Özgüveninin yerinde olması için gerekli dayanağı sağlamaya çalışıyoruz. Kendisini tabir etmesine müsaade veriyoruz, vakit ayırmaya, daima irtibat halinde olmaya çalışıyoruz. Bağlantı araçlarının düzgün kullanmasını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi ise Ravza Sevikoğlu’nun icadı olan Kekik Özlü Biyokumaş için patent başvurusu çalışmalarına başladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 15:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Üniversitesi şehirle iş birliğini güçlendiriyor

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, kentte faaliyet gösteren meslek kuruluşlarının temsilcileriyle bir ortaya gelerek şehir-üniversite iş birliğinin geliştirilmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Üniversite Senato Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş da katıldı. Görüşmede üniversite ile kent ortasındaki etkileşim, potansiyel projeler ve iş birliği imkânları ele alındı.
Toplantıda iştirakçilere Karabük Üniversitesine ait şimdiki gelişmeleri sunan Rektör Kırışık, bilhassa Mart ve Nisan aylarında elde edilen bilimsel ve kurumsal muvaffakiyetleri paylaştı. Üniversitenin üç temel odak noktası olan araştırma-geliştirme, eğitim-öğretim ve toplumsal katkı alanlarında yürütülen çalışmalara değinen Kırışık, bu muvaffakiyetlerin Karabük’e bedel kattığını söyledi.
Kırışık, "Sizlerle birlikte nasıl daha fazla muvaffakiyet kazanabiliriz, bunu istişare etmek istedik. Karabük Üniversitesi ile birlikte Karabük büyüyecek" tabirlerini kullandı.
Üniversitenin sahip olduğu altyapı imkanlarının kent paydaşlarının hizmetine açık olduğunu vurgulayan Kırışık, "Size katkı sağlayacak çok güçlü bir altyapımız var. Her hususta dayanak olmaya ve iş birliğine açığız" dedi.
Toplantıda, öğrencilerin kent omurundaki memnuniyetini artırmaya yönelik teklifler de gündeme geldi. İştirakçiler; barınma, toplumsal hayat, Safranbolu yerleşkesindeki alan yetersizliği ve memleketler arası öğrencilerin ahengi üzere mevzularda ortak tahlil arayışlarının kıymetine dikkat çekilirken Karabük’ün "öğrenci dostu şehir" vizyonuna ulaşabilmesi için üniversite ile mahallî idarelerin ve meslek kuruluşlarının uyum içinde çalışması gerektiği vurgulandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.