Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 12:34 tarihinde yayınlandı
0

10 yaşındaki Ravza’dan kekik özlü biyokumaş

DÜZCE (İHA) – Düzce’de 10 yaşındaki Ravza Sevikoğlu, yaptığı proje ile böcekleri uzaklaştırmasının yanı sıra sıhhat alanında da yarar sağlayan kekik bitkisinin özünü kullanarak kumaş üretti. Yaptığı bu çalışma ile TÜBİTAK müsabakasına katılan minik kaşif, 3’üncü oldu.

Düzce Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim alan 10 yaşındaki Ravza Sevikoğlu, Fen Bilimleri dersinde yaptığı çalışma sırasında kekik bitkisinin antimikrobiyal özelliklerini keşfetti. Mikropları öldürme özelliği bulunan kekik bitkisinin farklı alanlarda nasıl kullanılabileceği üzerine araştırma yapan Ravza Sevikoğlu, çalışmalarına başladı.

Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi’nde danışman öğretmeni Emine Sarı’dan da dayanak alan Ravza, “Kekik Özlü Biyokumaşla Yeşil Dokunuş” isimli projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, kekik bitkisinin özünden antimikrobiyal kumaş üretmeye başladı. İçeriği sayesinde hastanelerde, paketlemede ve hijyen gerektiren ortamlarda kullanılabilecek kumaş için uzun mühlet çalışan 10 yaşındaki kaşif ve danışman öğretmeni Emine Sarı, projelerini tamamlayarak TÜBİTAK Bölge Yarışması’na gönderdi. Yapılan kıymetlendirme sonucunda Ravza Sevikoğlu’nun çalışması, Kimya alanında 3’üncülük mükafatına layık görüldü.

“Doğaya ziyan vermeyen ve doğal kaynaklardan elde edilen bir kumaş türü”

Ravza Sevikoğlu, yaptığı çalışma hakkında bilgiler vererek, “Proje fikrim, Fen Bilimleri dersinde biyoplastik üzerine yaptığım bir araştırmada kekik bitkisinin antimikrobiyal özelliklerini fark etmemle ortaya çıktı. Sonrasında da bu projeyi yaptık ve TÜBİTAK için denemeleri gönderdik. Kumaşlarımız tabiatta çözünebilen, tabiata ziyan vermeyen ve doğal kaynaklardan elde edilen bir kumaş çeşidi. Bulduğumuz kumaş her alanda kullanılabilir. Bilhassa hijyen, sıhhat alanlarında ve hastanede paketleme alanlarında kullanılmasını düşünüyoruz” dedi.

“Özgüvenli yetişmesi için çabalıyoruz”

Baba Samet Sevikoğlu ise kızının başarısıyla gurur duyduklarını belirterek, her vakit ona dayanak olmaya çalıştıklarını söyledi. Sevikoğlu, “Çok duygulandık, gurur duyduk. Konutta de daima bize sorular soruyor. Projeler de yapıyor, farklı fikirler ortaya çıkarmaya çalışan bir çocuk. Özgüveninin yerinde olması için gerekli dayanağı sağlamaya çalışıyoruz. Kendisini tabir etmesine müsaade veriyoruz, vakit ayırmaya, daima bağlantı halinde olmaya çalışıyoruz. Bağlantı araçlarının güzel kullanmasını sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi ise Ravza Sevikoğlu’nun icadı olan Kekik Özlü Biyokumaş için patent başvurusu çalışmalarına başladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2026 16:26 tarihinde yayınlandı
0 0

Çaykur Rizespor’un yeni başkanı Ali Zeki Saruhan oldu

Çaykur Rizespor’da İbrahim Turgut’un aday olmaması üzerine seçime tek listeyle giren Ali Zeki Saruhan kulübün yeni başkanı oldu.

Çaykur Rizespor Kulübü’nün 95. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Rize’deki İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Mevcut Başkan İbrahim Turgut’un aday olmadığı kongrede tek aday olan Ali Zeki Saruhan başkanlığındaki liste üyelerin onayını aldı. Başkanlığını Ali Zeki Saruhan’ın yaptığı listede Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Yusuf Ziya Alim, Ali Haydar Er, Hüsnü Kamil Bakır, Hasan Yavuz Bakır, Ahmet Taviloğlu, Yusuf Karaloğlu, Koray Kartal, Doç. Dr. Murat Can Pehlivanoğlu, Hüseyin Yangın, Cengiz Mataracı, Murat Artan, Ahmet Demirkan, Resul Çolak, Ümit Hüseyin Sarı, Sinan Mete, Mehmet Ali Karaca, Rıfat Demirkan isimleri yer aldı. Yedek yönetim kurulu ise Mehmet Kuruoğlu, Celil Reyhan, Erol Aykut, Salih Sami Atılgan, Mahmut Ziya Sarı, Nurullah Haşimoğlu, Ersin Kalender isimlerinden oluştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin