30 milyon dolarlık yatırım hamlesi

İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Şubat, 2025 18:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te hizmet veren KARÇİMSA 30 milyon dolar yatırım ile yıllık 1 milyon ton kapasiteli yeşil çimento üretiminde kullanılacak olan klinker ve granüle cüruf tesisi için çalışmalara başladığını duyurdu.
Soner Özbey, tıpkı vakitte KARDEMİR iştiraki olan KARÇİMSA olarak, kamu yatırımlarında mecburî hale getirilecek olan yeşil çimento üretiminde kullanılacak olan klinker ve granüle cüruf tesisi yatırımına başlama kararı aldıklarını söyledi.
KARÇİMSA Yönetim Kurulu Lideri Soner Özbey mevzuyla ilgili yaptığı açıklamada," Türk çimento kesiminin son yıllarda üzerinde odaklandığı ‘Yeşil Çimento’nun yaygınlaştırılmasına ait bildirim 16 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Kamu İhale mukavelelerinde düşük karbon emisyonuna sahip yeşil Çimento kullanımının yaygınlaştırılmasına ait bildirim ile 2025’ten itibaren kamu ihale mukavelelerinde düşük karbon emisyonuna sahip yeşil çimento kullanımının yaygınlaştırılması emeliyle öbür çimento cinslerine sınırlama getirildi. Etraf Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafında yeni yayımlanan bildiri ile, kamu ihalelerinde yeşil çimento kullanımı zarurî hale geliyor. Çevresel sürdürülebilirlik ve teknik verimliliğiyle ön plana çıkan yeşil çimento kullanımını teşvik etmek hedefiyle; kullanılacak çimentoda klinker/çimento oranı en fazla 0,80 olarak satın alınacak ve bu oran 2030’da 0,75’e inecek. Bu sayede ülkemizdeki binaların gömülü karbon emisyonları değerli oranda düşecek. Bizlerde firma olarak ortaya koyduğumuz vizyon ile hem şirketimizin kapasitesini artırıyor, hem de çağın şartlarına uygun katma kıymeti yüksek eserlerle kar marjımızı daha da üstlere çekmeye çalışıyoruz. Bu mevzuda da en büyük destekçimiz ortağımız olan KARDEMİR AŞ’nin Yönetim Kurulu Lideri Prof. Dr. İsmail Demir ve idare şurası. KARDEMİR’den temin ettiğimiz cüruf ile Yeşil Çimento üretiminde kullanılacak olan granüle cüruf ve klinker üretecek ve ülke genelindeki çimento fabrikalarına pazarlayacağız. Yıllık 1 milyon ton kapasiteli bu yatırımımızın en az fiyatı yaklaşık 30 milyon dolar. KARÇİMSA olarak emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Bu yatırımımızla hem eser yelpazemizi geliştirecek, hem de kar marjımızı yükselteceğiz. Biz kazandıkça KARDEMİR kazanacak, Karabük kazanacak, şirket hissedarları kazanacak" dedi.

BARÜ’nün dijital teknolojileri arkeolojiyle buluşturacağı projede çalışmalara başlandı

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 18:17 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Erasmus+ tarafından desteklenen ve arkeolojik kültürel mirasın dijital teknolojilerle geleceğe aktarılacağı projesi kapsamında çeşitli temaslarda bulunuldu.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Evrak İdaresi Kısmı ile Sanat Tarihi Kısmının ortağı, Bulgaristan History Museum Primorsko Müze Müdürlüğünün yürütücüsü olduğu KA220 - DigiArcheoSpace Erasmus+ projesinde çalışmalar devam ediyor. "Arkeolojide Kültürel Mirası Belgelemek ve Sunmak İçin Çağdaş Araçlar" başlıklı projenin saha ziyaretleri kapsamında Filyos’taki Tios Antik Kenti’nin kültürel mirasını belgelemek amacıyla bir dizi görüşme gerçekleştirildi.
Bu doğrultuda proje grubunda yer alan Bilgi ve Doküman İdaresi Kısmından Doç. Dr. Ahmet Altay, Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin ile Sanat Tarihi Kısmından Prof. Dr. Şahin Yıldırım ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Bora; Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile Filyos Belediye Lideri Erol Acar’ı ziyaret etti. BARÜ’nün "Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları" başlıklı ihtisaslaşma alanındaki mevzuları da kapsayan çalışmalar hakkında bilgi veren proje grubu, yeni teknolojiler kullanılarak yürütülen uygulamaları anlattı.
Görüşmelerde ayrıyeten projenin ikinci toplantısının Bulgaristan, Makedonya, Hırvatistan ve Türkiye’den 25 akademisyen ve uzmanın iştirakiyle 24 Mart 2025 tarihinde Filyos’ta gerçekleştirileceği, iştirakçilerin Tios Antik Kenti’nde bilimsel incelemelerde bulunacağı da paylaşıldı.
Kültürel mirasın korunması ve aktarılması noktasında BARÜ’nün ihtisaslaşma alanındaki çalışmalarını da kapsayan projenin ehemmiyetine değinen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, "Bartın Üniversitesi olarak vilayetimizden başlayarak bölgemizin gelişimine paha katmak gayesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhtisaslaşma alanımızı da kapsayan akademik araştırma ve uygulamalarla elde ettiğimiz deneyimleri, geniş bir çerçevede kullanarak disiplinler ortası iş birlikleri yapıyoruz. Bu noktada Filyos’ta bulunan Tios Antik Kenti’nin arkeolojik kültürel mirasının belgelenmesini ve geleceğe aktarılmasını epeyce kıymetli buluyor, çalışmaların bölgemiz ve ülkemiz ismine güzel olmasını diliyorum" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.