blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2025 23:13 tarihinde yayınlandı

7 mürettebatı kayıp Kafkametler’in batmasına ilişkin davanın ikinci duruşması görüldü

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde iki yıl evvel fırtınada batan Kafkametler gemisiyle ilgili açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Hayatını kaybeden 5 denizcinin yakınları duruşmada hazır bulundu.
Karadeniz Ereğli’de 19 Kasım 2023’te meydana gelen ve 12 kişilik mürettebattan 5’inin cansız vücuduna ulaşıldığı, 7’sinin ise kayıp olduğu gemi faciasına ait açılan davada yargılamaya devam edildi. Karadeniz Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci celsede, geminin sahibi pozisyonundaki Kafkametler Denizcilik ve Ticaret AŞ’nin yetkilileri olan tutuksuz sanıklar S.Ö., G.Ö. ve K.Ö. ile kimi şahitler, SEGBİS üzerinden tabir verdi. Duruşmaya ölen denizcilerin aileleri ve taraf avukatları da katıldı.

Tanık telsiz zabiti yaşadıklarını anlattı
Gemide daha evvel telsiz zabiti olarak misyon yapan şahit M.K.A., yaklaşık 7 ay süren misyon mühletince birçok sefere katıldığını söyledi. Geminin yaşlı olmasına karşın önemli bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını belirten şahit, Ukrayna seferinde yaşadıkları patlamaya da değindi. Patlama sonrası geminin hasar aldığını ve ruhsal olarak zorlandığını tabir eden M.K.A., "Gemi otomatik pilot arızasıyla geri döndü, aygıtlar çalışmıyordu. Hayat alanında hasar, balans tankında küçük bir delik oluşmuştu" dedi.

Sanıklar argümanları reddetti
Tanığın sözleri üzerine kelam alan sanık S.Ö., gemide rastgele bir teknik sorun olmadığını savunarak, "Patlamadan sonra Ukraynalı yetkililer geldi ve ayrıntılı inceleme yaptı. Şahidin söylediklerini kabul etmiyorum" dedi. Öteki sanıklar K.Ö. ve G.Ö. de geminin patlama sonrası denetim edildiğini ve seferine devam ettiğini ileri sürdü.

Avukatlardan isimli denetim itirazı ve tutuklama talebi
Sanık avukatları, müvekkilleri hakkında uygulanan isimli denetim önleminin kaldırılmasını isteyerek, "Yurt dışı kontaklı işleri olduğu için bu durum işlerini aksatıyor. En azından bir kişi için isimli denetimin kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi.
Mağdur ailelerinin avukatları ise, bu talebin reddedilmesini isteyerek, sanıkların tutuklanmasını talep etti. Avukatlar, ayrıyeten kazaya şahit olduğu argüman edilen öteki bir geminin kaptanına dair tutanakların evraka eklenmesini ve CHP Zonguldak Milletvekili tarafından TBMM’ye verilen soru önergesinin akıbetinin Meclis Başkanlığı’ndan öğrenilmesini de talep ettiler.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutuksuz yargılanmalarının devamına karar vererek, duruşmayı 17 Kasım tarihine erteledi. Mahkeme ayrıyeten eksik dokümanların tamamlanması ve gerekli yazışmaların yapılması talimatını verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2025 23:13 tarihinde yayınlandı

Bolu’daki otel yangını davası 11. saatinde

Bolu’daki Grand Kartal Otel’deki yangının tutuklu sanıklarından Vilayet Özel Yönetimi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal savunmasında, "Öncelikle belirtmek isterim ki, hakkımdaki suçlamanın ne olduğunu hala bilmiyorum. Vallahi 5 aydır düşünüyorum lakin neyi eksik yaptım, neyi ihmal ettim, hangi vazifemi yerine getirmedim bir türlü çözemedim. Bana bağlı 8 müdürlük bulunmaktadır. Bu müdürlüklerin tamamının iş ve süreçlerini birebir bilmem mümkün değildir" dedi.
Bolu’da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ait ortalarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19’u tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın duruşması yaklaşık 11 saattir devam ediyor. Dördüncü ortanın akabinde saat 21.00 sıralarında tekrar başlayan duruşmada savunması alınan yedinci sanık Vilayet Özel Yönetimi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal oldu.

"Hakkımdaki suçlamanın ne olduğunu hala bilmiyorum"
Sanık Bünyamin Bal, "Öncelikle belirtmek isterim ki, hakkımdaki suçlamanın ne olduğunu hala bilmiyorum. Vallahi 5 aydır düşünüyorum fakat neyi eksik yaptım, neyi ihmal ettim, hangi misyonumu yerine getirmedim bir türlü çözemedim. Bana bağlı 8 müdürlük bulunmaktadır. Bu müdürlüklerin tamamının iş ve süreçlerini birebir bilmem mümkün değildir. Her şube, kendi vazife tarifi ve mevzuatı çerçevesinde süreç yapar ve sorumlulukları da kendilerine aittir" dedi.

"Ben sadece asli misyon tarifim çerçevesinde bana verilen işleri yerine getirdim"
Otelin Turizm İşletme Belgesi’ne tabi olup olmadığına sırf Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın karar verebileceğini söyleyen Bal, savunmasını şöyle sürdürdü:
"Yönetmeliğin ilgili hususu açık ve mutlaktır, bu hususta rastgele bir yorum ya da tereddüte yer yoktur. Yetki büsbütün Bakanlıktadır. Kelam konusu işletme, 2025 yılına kadar toplam 18 yıl faaliyet göstermiştir. Lakin sadece 2021 ve 2024 yıllarında iki kere ’olur’ evrakı alınmıştır. Bu da 16 yıl boyunca rastgele bir resmi süreç yapılmaksızın faaliyetin sürdüğünü açıkça göstermektedir. Bu kadar açık bir tablo karşısında, şahsımın sorumluluğunun bulunmadığı ortadadır. Yangının yaşandığı otelle ilgili hiçbir imzam yoktur. Ruhsat ya da kontrolle ilgili olarak şahsıma yöneltilmiş bir yazı, talep yahut evrak sunulmamıştır. Amirlerimden ya da üst makamlar tarafından tarafıma iletilmiş rastgele bir resmi evrak yahut bildirim de kelam konusu değildir. Ben sadece asli misyon tarifim çerçevesinde, bana verilen işleri yerine getirdim. Bunun dışında, bu olayla ilgili ne idari ne de tüzel sorumluluğum mevcuttur. Sonuç olarak, evrakta hakkımda bir kanıt, yazılı doküman ya da somut bir tespit bulunmamaktadır. Tüm bu nedenlerle, tahliyemi talep ediyorum."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.