İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 22:17 tarihinde yayınlandı
A+ A-

8 Türk devleti Nevruz’u resmi olarak kutlayacak

AK Parti Genel Lider Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, "Nevruz günü, 8 Türk devletinin bir ortada resmi biçimde kutladığı bir gün haline getirilecek" dedi.
AK Parti Genel Lider Yardımcısı Kürşad Şiddetli, birtakım ziyaretlerde bulunmak üzere Düzce’ye geldi. Birinci olarak AK Parti Vilayet Teşkilatı’nı ziyaret eden Zorlu, İl Başkanı Hasan Şengüloğlu, belediye liderleri ve partililer tarafından karşılandı. Anı defterini imzalayan Güçlü, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Nevruz Bayramı’nın bir birinci olduğunu belirterek, "Ülkemizin birlik ve beraberliğe gereksinim duyduğu bu günlerde tüm vilayet ve ilçelerimizde bizim ortaya koyacağımız birliktelik, duruş büyük bir mana taşıyor. Zira AK Parti’mizin geleceğe ilerleyen vizyonu ve maksatları ülkemizin bugün duyduğu muhtaçlık çerçevesinde çok daha büyük bir kıymet taşımaktadır. Bu sorumluluğumuz yalnızca Türkiye’de değil, benim de vazife alanım içerisindeki bütün Türk dünyası açısından da büyük bir kıymet taşımaktadır. Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde 21 Mart günü Cumhurbaşkanımızın himayesinde gerçekleşen Nevruz yani yeni gün kutlama programı bir birincisi teşkil etmektedir. Çünkü bildiğiniz üzere tarihi süreç içerisinde Hunlardan Göktürklere, Selçuklulardan Osmanlı devletine, Cumhuriyetin birinci devirlerine kadar büyük bir coşkuyla kutlanmış, ulusal birliğimizi taçlandıran bu türlü bir gün uzun vakit kutlama programlarına dahil edilmemişti. Artık çok şükür Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yine ülkemizin bir ulusal birlik ögesi yeri olarak Türk milletinin hafızalarına yerleşmiştir. Cumhurbaşkanımız bunun bir resmi bayram günü olarak kutlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisinde gerekli teşebbüslerin yapılması konusundaki teklifini ortaya koydu. Biz de inşallah önümüzdeki günlerde küme idaremizle görüşerek, bunun hayata geçirilmesini sağlayacağız" dedi.

Nevruz Türk devletlerinin ortak bayramı
Zorlu, Nevruz Bayramı’nın Türk devletleri ortasında resmi olarak kutlanan bir gün haline geleceğine işaret ederek, "Burada ikinci bir başlık da şuydu; tüm Türk devletlerinin ortak bir bayram günü, kutlama günü olarak tarihe taşınması, geleceğe taşınmasıydı. Bu teklifi de Cumhurbaşkanımız yeniden mayıs ayındaki gayriresmi başkanlar tepesinde öteki başkanlarla görüşerek inşallah 3 Ekim’de olduğu üzere, yani neydi 3 Ekim; Türk İş Birliği Günü. Artık Nevruz günü de bu 8 Türk devletinin bir ortada resmi biçimde kutladığı bir gün haline getirilecek. Zira biz bu ülkelerle olan başta ulaştırma, güç, iktisat alanındaki pek çok iş birliği alanlarımızın toplumsal ve kültürel niyette de geliştirilmesi ve bir ortaya getirilmesinin hayati bir kıymet taşıdığına inanıyoruz. Bunu yaptığımız takdirde biz 200 milyonu aşkın olan Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki nüfus sistemimizle, demografimizin gücüyle dünyada yeni bir kelam ve yeni bir geleceğe vizyon ortaya koyan bir liderliği de aslında oluşturmuş olacağız. Bunu da inşallah önümüzdeki yıllarda daha da ete kemiğe büründürerek çalışmalarımızı ağırlaştırmayı planlıyoruz. Bizim başkanlığımız 8. Olağan Genel Kurultayımızda tesis edildi. İnşallah bu başkanlık vasıtasıyla pek çok alanda önümüzdeki aylarda göreceğiz. Faaliyetler yürüteceğiz ve bu Türk dünyası konusundaki vizyonumuzu tüm Türk milletiyle her alanda paylaşmaya devam edeceğiz" biçiminde konuştu.
Konuşmaların akabinde kısa bir müddet partililerle sohbet eden Güçlü, akabinde esnafı ziyaret etti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun, iklim değişikliğine uyum stratejisinde Türkiye’ye ışık olacak

2030 devrini kapsayan İklim Değişikliği Ahenk Hareket Planında çevresel, toplumsal ve ekonomik açıdan 12 kesimle ilgili 100 aksiyon belirlendi. Türkiye’de İklim Değişikliğine Ahenk Hareketinin Güçlendirilmesi Projesi Tanıtım Toplantısı Samsun’da bir otelde yapıldı. Yararlanıcı kurumu Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yürütücü kuruluşu Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olan ve Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nce ortaklaşa finanse edilen "Türkiye’de İklim Değişikliğine Ahenk Aksiyonunun Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında bilhassa dal ve kent ölçeğinde iklim değişikliğine ahengin güçlendirilmesi yoluyla toplumsal direncin artırılması hedefleniyor.
Toplantıda sunum yapan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ülke Ofisi (UNDP) Türkiye Proje Yöneticisi Gizem Bal, "Projenin özel maksatları; iklim dirençli sürdürülebilir kalkınma için karar alma araçlarının güçlendirilmesi, lokal seviyede iklim değişikliğine ahenk planlarının geliştirilmesi, iklim değişikliğine ahenk aksiyonu için kapasitenin güçlendirilmesi ve iklim değişikliğine ahenk hibe programı ile uygulama kapasitesinin artırılmasıdır. Proje kapsamında 4 pilot vilayette (Samsun, Sakarya, Konya, Muğla) 2025-2030 devri için Mahallî İklim Değişikliğine Ahenk Stratejileri ve Aksiyon Planları (YUSEP) hazırlanmıştır. Bu bağlamda Samsun Lokal İklim Değişikliğine Ahenk Stratejisi ve Hareket Planı’nın tanıtımı ile iklim finansmanına ait eğitim programı düzenlenmesi planlanmaktadır. Kelam konusu eğitimlerin birincisi 3 gün boyunca Samsun’da gerçekleştirilecek" dedi.

"Süper güçler yadsımaya çalışsa da iklim değişikliği bilimsel bir gerçek"
İklim değişikliğinin olmadığını savunan dünyadaki üstün güçlere değinen Samsun Vali Yardımcısı Vekili/Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, "1973 doğumluyum, benden yaşlı ve biraz genç olanlar bir kadro iklim olaylarını çok güzel biliyoruz. Şu anda da yaşıyoruz ancak bizim çağımızdakiler hortum olayını hiç bilmez. Türkiye’de hortum görmeye başladık. Seller evvelden de olurdu lakin ülkemizde insanların çok daha fazla sayıda bu sellerden etkilenmeye başladığını, heyelanlardan etkilenmeye başladığını görmeye başladık. İklim değişikliği bilimsel bir gerçek. Bunu son vakitlerde üstün güçler yadsımaya çalışsa da bu gerçek. Bu durumda ülkelerin yapması gerekenler var. Bu gerçeği kabul etmek, gerçekle ilgili iklim değişikliğinin nasıl önlenmesine yönelik hareketler yapılması gerekiyor. Ayrıyeten mevcut iklim değişikliğine toplumların nasıl ahenk sağlaması gerektiğine yönelik çalışmalar yapılması gerekir. Mevcut dezavantajlar nasıl avantajlara çevrilebilir ve bununla nasıl yaşayabiliriz ile alakalı önlemler alınması gerekiyor. Türkiye de bu sürecin içerisinde. Bilhassa son 20 yılda sürdürülebilir bir kalkınma içerisinde. Çevreyi kirletmeyecek güç kaynaklarına yönelerek GES ve RES üzere projelerde çok büyük bir ivme yakaladık. Kat edilecek çok uzaklık var fakat öncelikle sorunun sorun olduğu kabul etmek lazım. Bu manada bu alandaki çalışma ve Samsun’un da bu bahiste öncü olması çok değerli. Seçilen 4 vilayetteki çalışmalar Türkiye’nin tamamına sirayet edecek, kıymetli kararlar alınacak. Bu kararlar alınırken de neler yapılabilir, hangi projeler üretilebilir herkesin fikirlerinin çok açık bir gönülle söylemesi gerekiyor. O nedenle 3 gün sürecek buradaki çalışmaların yararlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Dünya yüzeyinin yüzde 2’sini kaplayan kentler, global sera gazı emisyonlarının yüzde 70’inden fazlasını üretiyor"
Kentlerin etraf üzerindeki tesirlerine yönelik konuşan Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Şube Müdürü Esra İnce, "İklim değişikliği global bir sorun lakin tesirlerini ise en somut seviyede kentlerde yani yerelde hissettirmekte. Ülkeler ortası yapılan paylaşımlar da bu tesirlerin ileride daha büyük boyutta karşımıza çıkacağını göstermekte. Kentler dünya üzerinin sadece yüzde 2’sini kaplamasına karşın global sera gazı emisyonlarının yüzde 70’inden fazlasını üretmekte. Birebir formda güç tüketiminin de yüzde 70’inden fazlası yeniden kentlerde gerçekleşiyor. Paris Antlaşmasında taraf olmamızın ardından Cumhurbaşkanımız 2053 yılı için ‘sıfır emisyon’ amacımızı açıkladı. Lakin gerek global gerekse ulusal seviyede bu maksadımıza ulaşsak bile ani sel, çok yağışlar, sıcak hava, kuraklık, taşkınlar üzere iklim değişikliğinin tesirlerini görmeye devam edeceğiz. Bu nedenle iklimle ilgili aksiyonlar yalnızca global ya da ulusal seviyede değil, bilhassa lokal, kent ölçeğinde de planlanıp, uygulanmalı. Kentler tahlilin merkezi pozisyonunda. Kentler, iklim değişikliği ile çabada potansiyel tahlil merkezleri. Samsun YUSEP, 4 plandan birisi. Samsun vilayetine özel 11 temel bölüm ve bir de yatay kesen alan olmak üzere 12 bölümde 100 tane hareket belirledik. Bu hareketler şiddeti ve sıklığı artan iklim değişikliğine karşı Samsun kentinin ahenk kapasitesini ve direnç kapasitesini yükseltmeye yönelik hareketler olarak planlandı. Ana planın uygulanabilirliği ve izlenebilirliği de en az içeriği kadar kıymetli. Bu kapsamda çevrimiçi izleme sistemi de kurduk. Bu sistem ile hareket kurallarını 3 temel gösterge üzerinden izleyeceğiz. Bu göstergeler riskler, risklere karşı karşılıklar ve sonuçları izlemeye yönelik göstergeler. Bu sistem ile kurumlar ortasında uyum sağlamanın yanı sıra karar vericilere geriye dönük izleme ve karar verme imkanı sağlayacak. Bugünden sonra değerli olan bu planların stratejik plan ve imar planları üzere süreçlere entegre edilmesi, yatırım süreçlerinde dikkate alınması ve tüm paydaşların hayata geçirmesidir. Birinciyim değişikliğine ahenk yalnızca teknik bir süreç değil, yönetişimsel bir dönüşümü de gerektiriyor. Hareket planının aktif bir biçimde uygulanmasını temenni ediyorum" halinde konuştu.

"Plan kapsamında 12 dalla ilgili 100 aksiyon belirlendi"
Küresel iklim değişikliği ile gayrette 12 dalda 100 hareketin belirlendiğinin altını çizen Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Ali Tulumen ise "Yakın vakitte Samsun’da Sürdürülebilir Güç Hareket Planını tartıştık. Samsun’un 2030, 2050 yılı gayelerini görüştük. Samsun’da iklim değişikliğine ahenk manasında çok hoş çalışmalar yapıyoruz. Ayrıyeten güç yoksunluğu ile ilgili de çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda vilayetimizde toplumsal yardım maksatlı olarak hala kömür kullanan 250 hanenin doğalgaz dönüşümü de yapılıyor. 2025-2030 devrini kapsayan İklim Değişikliği Ahenk Hareket Planında çevresel, toplumsal ve ekonomik açıdan 12 kesimle ilgili 100 aksiyon belirlendi. Bu hareketlerin İklim Portalı üzerinden takip edilecek olması da çok kıymetli ve manalı. Samsun pilot vilayet olmasıyla yakın vakitte onaylanacak İklim Kanunu’ndan sonra il koordinasyon kurulu oluşturulduğunda vilayet olarak bu kanuna hazır olacağız. Yalnızca hangi kurul ve başlıklarda ne tıp süreç yapılacağını görüşeceğiz. Bu da bizi aksiyon almadaki sürecimizi çok hızlandıracaktır. İklim değişikliğine ahenk yalnızca bir etraf sıkıntısı değil, ortak bir sorumluluk, toplumsal seferberlik gerektiren bir durumdur. Bu türlü bir durumda maalesef İklim Maddesine karşı yapılan paylaşımlar epey tasa vericidir. Bu türlü bir sıkıntıyı bir ayrım aracı olarak değil bilim kısmına olan haksızlık olarak görüyoruz. Bugün yapılmayacak her bir aksiyonda gelecek kuşağın çocukları çok daha büyük risklerle karşı karşıya bırakılacaktır" tabirlerini kullandı.
Toplantılar, 3 gün boyunca çeşitli sunum ve bilimsel çalışmalar ile devam edecek.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.