Hican Aşı

Hican Aşı

Yayın: 05.02.2017 23:33 |Güncelleme: 06.02.2017 09:25
Paylaş:
A+ A-

Aş sözcüğü iş ile birleştiğinde çok büyük anlam ifade eder.
Hele işsizlik oranın arttığı bu dönemde iş ve aş kelimenin tam anlamıyla hayat memat meselesi olmuştur.
Neyse bugünkü yazımız sadece nesli tükenmeye yüz tutan hican aşı üzerine okuyucularımızla bilgi paylaşımını içermektedir.
Geleneksel yöresel yemek kültürümüz deyince aklınıza ne gelir.?
Çok şey…
Her coğrafya ve yerleşimin kendine has bir yemek kültürü vardır.
Yemek kültürü yaşama sanatının, uğraşının ve çabasının bir ifadesidir.
Değişik merhalelerden geçen yemek yapma sanatı aslında bir emek ve zaman sürecini anlatır.
O yörede yetişen ürünlerin ve beslenen hayvan türlerinin aşı’n oluşumunda büyük etkisi vardır.
Sözü nereye getirmek istiyorum…
Geçenlerde Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinde bir sunumda yöremizdeki Paflagonya Yemekleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Böyle bir sunum Yörük ve Türkmen diyarı Safranbolu’da bu coğrafyaya özgü yemeklere ne oldu sorusunu haklı olarak gündeme getirdi.
Konunun uzmanı olmamama rağmen yaptığım araştırma sonucu Konarı Köyü’nde Hican Aşı namıyla anılan ilginç bir yemeğe rastladım.
Geleneksel mirasımızın en önemli unsurlarından birisi olması vesilesiyle unutulmak üzere olan Hican Aşı’nın tarifini buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.
Böylece konuyla ilgilenen araştırmacılara daha geniş bilgi toplamaları için bir kapı araladığımı düşünmek beni gerçekten çok mutlu ediyor.
Hican Aşı yemeğinin malzemeleri şunlar:
1.Taze süt Mısır (4 Adet)
2.Taze tane fasulye (200 gr)
3.Maniye domates (2 Adet)
4.Kıyma (100 gr)
5.Tereyağı (100 gr)
6.Bulgur (Bir avuç)
Yapılışı:
Süt mısırlar aynen döner et keser gibi bıçakla ince ince kesilir.
Bir kaba maniye domatesler rendelenir.
İçine taze fasulyeler atılır ve tereyağı ile birlikte hafif kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.
Sonra içine doğranmış olan süt mısırlar bırakılır.
5 dakika ateşte karıştırıldıktan sonra içine 1 litre su ilave edilir.
Su kaynama noktasına gelinceye kadar açık ateşte karıştırılır.
Kaynama işleme bittikten sonra yemek 20 dakika kadar daha kısık ateşte bekletilir ,bu arada bir avuç bulgur eklenir ve sonrasında servis yapılır.
Hican Aşı adını Konarı köyünde yaşayan bir aileden ve kişiden almıştır.
Yani yemeği bulan ve yapanın ismi ona ad olmuştur.
Hican Aşı konusunda beni bilgilendiren öğretmen arkadaşım Sayın Ahmet Ergin’e ve Sayın Kadriye Tuna hanımefendiye buradan teşekkürlerimi sunuyorum.
Ayrıca bu yazıyı kalem almam konusunda beni teşvik eden Sayın İbrahim Görkem’e de sevgilerimi gönderiyorum.
Dediğim gibi yemek kültürü deyip geçmeyelim.
Bugün bu beslenme alışkanlıklarının değişmesi hepimizi değişik hastalıklara muzdarip kılmıştır.
Köyden kente göç ve marketlerin belirlediği beslenme alışkanlıkları,hormonlu yiyeceklerle yapılan yemekler hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.
O nedenle içinde bulunduğumuz handikaplı ortamın farkında olalım…!
Bilmediğimiz ürünleri tüketmiyelim.

Yorumlar

  1. Demet Yıldıran Sönmez

    Çok sevdiğim bir yemektir. Sayenizde küçükken yediğim yemeğin tarifine sahip oldum. Hatta bugün pişirmeyi planlıyorum. Kaybolmasın güzel kültürümüz 🙂

    Sevgiyle kalın

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

OYAK’tan Çin’de yeni tesis yatırımı

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – OYAK, özellikli alümina ürünleri şirketi Almatis için Çin'de yatırım yapma kararı aldı.

OYAK'tan yapılan açıklamaya göre, Almatis'in kalsine alümina üretim kapasitesini 50 bin metrik ton artırarak 100 bin metrik tona yükseltecek tesis, şirketin yarı iletken yapısal bileşenler, tüketici elektroniği, termal kontrol cihazları ve elektrikli araçlar gibi kilit pazarlarda büyümesine olanak sağlayacak.

Toplam 6 bin 600 metrekarelik alanda kurulacak yeni tesisin inşaatı yılın son çeyreğinde başlayacak. Tesisin 2026 başında devreye alınması planlanıyor.

Almatis, ürün portföyünü genişletecek yeni kalsine ürün hattının devreye girmesi ile Çin'de toplam 100 bin metrik tonluk kapasiteye ulaşacak. Şirket, söz konusu üretimin yaklaşık 20 bin metrik tonunu bölge ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, 2015'te Almatis'i devraldıkları ilk günden bu yana büyümesini desteklediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'nin en büyük tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu olarak maden metalürji, çimento beton kağıt, otomotiv lojistik, enerji, gıda tarım hayvancılık, kimya ve finans sektörlerinde altı kıtada, 25 ülkede ve Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinde, tüm zaman dilimlerinde 24 saat kesintisiz faaliyet gösteriyoruz. Asya'daki yatırımlarımızla özellikli alümina ürünleri alanında pazar lideri olan Almatis'in sektördeki gücüne güç katacak adımlar atıyoruz.”

– “Çin'deki üretim kapasitesinin artırılması stratejik önemde”

Büyüme stratejileri çerçevesinde Çin'in Qingdao Ekonomik Kalkınma Bölgesi'nde mevcut kalsine alümina tesisilerinin bulunduğu alanda yeni bir yatırımı daha hayata geçirdiklerini aktaran Erdem, yeni tesisin yüksek katma değerli üretimiyle potansiyel pazarlarda Almatis'in etki alanını genişleteceğini kaydetti.

Almatis'in küresel bir marka olduğunu ve tedarik stratejisinin temelini bu yapı üzerine inşa ettiklerine dikkati çeken Erdem, “Almatis'in bölgesel pazarlarda büyüyebilmesi için Çin'deki üretim kapasitesinin artırılması stratejik önemde. Aynı zamanda ham maddeyi yerel kaynaklardan sağlayarak, tedarik zincirinde yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmeyi de hedefledik. Talebe zamanında ve yeterli karşılık verebilmek, verimli ve karlı bir operasyon yürütmek üzere tüm tedbirleri aldık.” görüşlerini bildirdi.

Erdem, küresel piyasalardaki gelişmelere rağmen Çin'in büyüme potansiyelinin devam ettiğini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Çin ekonomisi gelişmeye devam ederken, yabancı yatırımcılar da uzun vadeli büyüme fırsatlarını değerlendiriyor. Yüksek büyüme potansiyeline sahip dünyanın en büyük pazarlarından Çin'deki bu yatırımımızla küresel ağımızı genişleteceğiz. Hedef pazarlarımıza yönelik ilave 50 bin metrik ton üretim kapasitesi oluşturacağımız ve emisyon değerleri için belirlenen standartlara uygun inşa edeceğimiz yeni tesisimizde son teknolojiyi kullanacağız. OYAK olarak güçlü finansal yapımız, stratejik planlamamız, entegre faaliyetlerimizle Almatis'in bölgedeki potansiyelini değerlendirip, OYAK'ın gücüne güç katacağız.”