Bilim insanları Kuzey Kutbu’nda plastikleri parçalayan mikroorganizmalar keşfetti

Bilim insanları Kuzey Kutbu’nda plastikleri parçalayan mikroorganizmalar keşfetti

Yayın: 19.05.2023 13:47
Paylaş:
A+ A-

İsviçre’den araştırmacılar, Alpler ve Kuzey Kutbu’nda plastiği düşük sıcaklıklarda bile parçalayabilen mikroorganizmalar keşfetti.

İsviçre Federal Enstitüsü WSL’den bilim insanları, Frontiers in Microbiology’de Alpler ve Kuzey Kutbu’nda plastiğin parçalanmasına ilişkin araştırmalarını yayınladı.

Araştırmacılar, laboratuvar inkübasyonları sırasında Alpler ve Kuzey Kutbu topraklarına gömülü plastiklerin yanı sıra Kuzey Kutbu karasal ortamlarından toplanan plastikleri kullanarak 34 mikrobiyal suşu izole etti ve bozulma yeteneklerini 15 santigrat derecede test etti.

Ambalaj ve tüketici ürünlerinde yoğun şekilde kullanılan ve biyolojik olarak parçalanamayan polietilen (PE), test edilen mikroorganizmalar tarafından parçalanamadı. Ancak, test edilen mikroorganizmaların yarısından fazlası 15 derece sıcaklıkta biyolojik olarak parçalanabilen polyester-poliüretan üretirken, iki tür PE dışında her plastiği parçalayabildi.

Çalışma, birkaç taksonun plastikleri parçalayabildiğini ilk kez göstermesinin yanı sıra, önceki çalışmalara göre daha düşük sıcaklıklarda parçalayabildiğini göstermesi açısından da cesaret verici sonuç ortaya koydu.

Daha önceki mikrobiyal plastik bozunmaları çoğunlukla 20 derece üzerindeki sıcaklıklarda incelenmişti.

Mikroorganizmalar, sürdürülebilir bir plastik ekonomisi sağlamak için önemli potansiyel vadediyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD), göre her yıl dünya çapında yaklaşık 460 milyon ton plastik üretiliyor. Bu bağlamda en önemli ham madde ham petrol ve plastiğe talep artmaya devam ediyor. Plastik üretim miktarının artan taleple birlikte 2050’ye kadar iki katına çıkabileceği tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), yeniden kullanım, geri dönüşüm ve ürünlerin yeniden yönlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi olarak sıralanan bu üç değişikliğin uygulanmasıyla, plastik kirliliğinin 2040’a kadar yüzde 80 azaltılabileceğini öngörüyor.

WWF’ye göre ise dünyada kullanılan plastiklerin sadece yüzde 10’u geri dönüşüme gidiyor. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaptan Demir Çelik CEO’su Murat Orhan, “Faydalı olamıyorsanız istifanızı verin”

Yayın: 03.06.2024 16:52
Paylaş:
A+ A-

Kaptan Demir Çelik CEO’su Murat Orhan, Kardemir Yönetim Kurulu için “Helal lokmanıza haram karıştırmayın” dedi.

Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir’in KARDÖKMAK’la ilgili bir yapım ihalesine şerh koymasıyla ilgili sert eleştirilerde bulunan CEO Murat Orhan, Kardemir ile ilgili 2009 yılından itibaren başlayan hukuki sürecin ardından sert tepkilerini Gazetemize açıkladı. Kardemir’in Mali Genel Kurulu’nda serzenişte bulunan Kaptan D.Ç. CEO’su Orhan: “Kardemir yönetimi üç ailenin elinde iken, yönetemediklerini o zamanlar söyledik. Hem medyaya hem de adli mercilere bu konuyu taşıdık. Bugüne kadar kazandığımız 10-12 dava var. Bu konu o dönemde Başbakan olan şu an Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a kadar iletildi. O dönemde biz burası kar etmiyor, karlar başkalarının cebine giriyor, dedik. Karabük’e bakış açısı önemliydi. Buraya dört bağımsız yönetim kurulu üyesi gönderildi. Onların yönetiminden sonra herkesin şaşırdığı bir noktaya gelindi. 11 yönetimin 9’u hükümet tarafından gönderildi. Bunun adına hükümet el koydu, gizli kayyum geldi gibi cümleler sarf edildi ama gerçek öyle değildi. Gönderilenleri hissedarlar seçmişti. Yolbulan ve Güleç Ailelerinden birer kişi de yönetimdeydi. Bu olay kamuoyunda değişik bir boyuta girdi. Bu konuya şimdilik girmeyelim, ilerleyen günlerde elbette konuşabiliriz. Kardemir, Alpaslan Bayraktar yönetimiyle 4,5-5 milyar karlara çıktı. Bu Murat Orhan’ı haklı çıkarmıştı. Geçmişte verdiğimiz mücadelelerin kanıtı oldu. Demek ki burası doğru yönetilirse Kardemir kar ediyordu. Bakan olmasıyla Sayın Bayraktar’ın neticesinde Prof. Dr. İsmail Demir yönetimine geçildi. 10’u hükümetten biri Güleç Ailesinden olmak üzere yeni yönetim belirlendi. Biz Karabük’ün gözbebeği olan Kardemir’de özellikle genel kurullarda konuşma yeridir. Genel kurulda Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, MÜSİAD, Haddeciler Derneği, Esnaf Odaları ve Emekliler Derneği orda yoktu. 30 lira birer lot alın. Milyon lotta konuşuyor, 1 lotto konuşuyor. Karabük ve Kardemir ile köprü olması gereken odalardır, burada onlar yok. Kent Konseyi diye bir şey vardı, o da yok. Karabük Belediye Başkanı da yoktu. Sorun Karabük ise ve Kardemir bu kentin sınırlarında ise bu toplantıya gelmelisin. Biz bütünüz, ayrışamayız. Karabük’te Üniversite Rektörümüzünde orda olması gerekiyor. Kardemir’e bu odaların başkanları; dertlerini, sıkıntılarını anlatmak için genel kurul zamanlarını değerlendirmeleri beklenir. Toplantıda A,C,D bunları D’ye devrettiniz. Bunları ayrı ayrı olmasındansa, birleştiriniz. Tek hisseye düşürülebilir. Bunların içinden nasıl çıkacağımız konusunda Sayın İsmail Bey’den beklentilerimiz olduğu gerçektir. Bizler bu yönetime “helal lokmanıza haram karıştırmayın, faydalı olamıyorsanız istifanızı verin” diyoruz. Genel Müdürümüz Sayın Dursun Bey, “Ben buraya nerden geldim” ifadelerinin olması bana göre çok yanlış, burada marka bir değerde genel müdür oluyorsunuz artık yönetimde doğru tercihler olmalı ve ben bu konuyu gerçekten eleştiriyorum.” ifadelerinde bulundu.

Kaptan Demir Çelik CEO’su Murat Orhan, Kardemir’de birleşmenin olması gerektiğini vurguladı.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ..