Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
12 Temmuz, 2023 12:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Elazığ’da 10 bin 694 ağır hasarlı yapı yıkılıyor

Elazığ'da 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ağır hasar gördüğü tespit edilen 10 bin 694 yapının yıkımına başlandı.

Elazığ
Valilik koordinesinde yürütülen çalışmalar sonucu kent genelinde 10 bin 694 yapının ağır hasarlı olduğunun tespit edilmesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da onaylanmasının ardından İl Özel İdaresi tarafından yıkım ihalesi gerçekleştirildi. Ağır hasarlı yapının müteahhit firmalar aracılığıyla yıkımına başlandı. Vali Ömer Toraman, gazetecilere yaptığı açıklamada, 6 Şubat'taki depremlerin hemen ardından acil yıkım kararı verilen 102 binanın yıkılarak enkazlarının kaldırıldığını anımsatarak, daha sonra kent genelinde hasar tespit çalışması yürütüldüğünü söyledi. blank Hasar tespit çalışmalarında önce geçici listelerinin askıya çıktığını, daha sonra alınan itirazların tek tek incelendiğini ifade eden Toraman, tespit edilen hasarlı binaların Bakanlık tarafından onaylandığını kaydetti. "Elazığ'da 10 bin 694 binamız ağır hasarlı olarak kesinleşti, Bakanlığımızın talimatları çerçevesinde yıkımları için süreçleri işletmeye başladık." ifadelerini kullanan Toraman, tüm binaların yıkım ihalelerinin yapıldığını söyledi. Toraman, ağır hasarlı olduğu tespit edilen binalarda vatandaşların oturmaması için elektrik ve doğal gaza gibi hizmetleri keserek konut sahiplerine tebliğ ettiklerini aktardı. blank Çalışmaların bir an önce tamamlanması için vatandaşların yıkım sürecinde ekiplerle iş birliği içinde olmaları gerektiğini kaydeden Toraman, şöyle devam etti: "Ağır hasarlı olan binalarımızın enkazlarını kaldırarak Elazığ'ın genel olarak riskli yapı stokunu ortadan kaldırmış olacağız. Öte yandan depremlerden sonra kalıcı konutların yapım çalışmalarına süratle başlandı. Elazığ'da şu an için 8 bin 300 civarında konut planlaması yapıldı. İnşallah bunlar hızlı bir şeklide inşa edilerek hak sahiplerine teslim edilecek. Böylece Elazığ 2000 yılı öncesi yapı stokunu yenileme açısından Türkiye'de örnek illerden biri haline gelecek." blank Toraman yıkımları, ekiplerin çevreye zarar vermeden gerçekleştirmek için büyük gayret gösterdiklerini aktararak, "Enkazları dışarıdaki uygun hafriyat alanlarına taşıyıp, ayrıştırma gibi işlemleri orada yapmayı hedefliyoruz. O yüzden vatandaşlarımızdan çalışmaların olduğu yerlerde kısa bir süre için sabır talep ediyoruz. Şehir merkezinde ağır hasarlı bütün betonarme binaların yıkımını Elazığ Belediyesi iş birliği ile kısa sürede tamamlayacağız." dedi. ​​​​​​​(AA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Emine Çelik tarafından
15 Mayıs, 2025 11:19 tarihinde yayınlandı
A+ A-

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’dan İktidara Uyarı

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Karabük, Bartın ve Kastamonu illerindeki 36 noktada yapılacak olan maden işletmesi ve aramasını TBMM Genel Kurul gündemine taşıdı.

TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, maden arama işinin Karabük’te yaratacağı tahribata dikkat çeken CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, “Karabük’te, doğal ve kültürel değerler açısından büyük önem taşıyan alanlar madenciliğe açılmaktadır. Yapılacak olan bu madencilik faaliyeti bölgemizdeki; ormanlık alanları, su kaynaklarını ve kültürel mirasımızı tehdit etmekte ayrıca ekosistemimize telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği gözükmektedir.” dedi.

KARABÜK’TE 4 BİN 28 HEKTAR ALAN, METALİK MADENLERİN ARANMASINA AÇILACAK

TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, Karabük, Bartın ve Kastamonu illerindeki 36 noktada, maden işletmesi ve araması için ihale yapıldığını hatırlatan CHP’li Akay, “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Karabük, Bartın ve Kastamonu illerindeki 36 noktada yaklaşık 500 bin dekar alanda maden işletmesi ve araması yapılmak üzere ihale yaptı.” ifadelerini kullandı.

Karabük’te metalik madenlerin aranması yapılacağına dikkat çeken Milletvekili Akay, “Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 2.529 hektar alan, Eflani ilçesinde 1.499 hektar alan olmak üzere ilimiz genelinde toplam 4.028 hektar alan 4'üncü grup metalik madenlerin yani altın, bakır, çinko, demir ve manganez gibi metalik madenlerin aranması ve işletilmesi için açılmış durumda.” dedi.

YAPILACAK MADENCİLİK FAALİYETİ BÖLGEMİZİ TEHDİT EDİYOR

Yapılacak maden aramasının Karabük’te yaratacağı tahribatı dile getirerek iktidara uyarılarda bulunan CHP’li Akay, “Özellikle seçim bölgem Karabük’te doğal ve kültürel değerler açısından büyük önem taşıyan alanlar madenciliğe açılmaktadır. Yapılacak olan bu madencilik faaliyeti bölgemizdeki; ormanlık alanları, su kaynaklarını ve kültürel mirasımızı tehdit etmekte ayrıca ekosistemimize telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği gözükmektedir. Buradan iktidarı ve yetkilileri uyarıyorum: Elinizi Karabük'ün doğasından çekin. Karabük'ümüzde telafisi mümkün olmayacak işlere girişmeyin.” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.