Anadolu Ajansı tarafından
24 Kasım, 2023 08:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

DOSYA HABER/TÜRKİYE’NİN MAĞARALARI – Eski Taş Çağı’ndan kalma Tekkeköy Mağaralarını yılda 300 bin kişi ziyaret ediyor

blank

SAMSUN (AA) - VEYSEL ALTUN - Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan ve Eski Taş Çağı'ndan (Paleolitik Dönem) kalan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi'ni son bir yılda 300 bin kişi ziyaret etti.

Anadolu Ajansının (AA) "Türkiye'nin Mağaraları" dosya haberinin sekizinci bölümünde Samsun'daki Tekkeköy Mağaralarının tarihi ve turistik önemi anlatıldı.

Tekkeköy ilçesinde yer alan ve geçmişi Eski Taş Çağı'na kadar uzanan arkeolojik sit alanı "Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi"nin turizm potansiyelini artırmak amacıyla Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca (DOKAP) desteklenen, Tekkeköy Belediyesince hayata geçirilen yaklaşık 3 milyon liralık "Gezi ve Yürüyüş Yolları ile Seyir Terasları" projesi geçen yıl tamamlandı.

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Tekkeköy Mağaralarının bulunduğu alanda tarihi süreçte 14 uygarlığın yaşadığını söyledi.

Tarihte ilk kez katlı yaşama geçilen yer olarak gösterilen mağaraların kat planlı olduğunu ifade eden Togar, "Tekkeköy'de kazı çalışmalarına tekrar başlamak için çalışma yürütüyoruz. Çalışmalar tekrar başladığında hem Türkiye'miz için hem dünya için bir kültür mirası olarak insanlığa ve ülkemize armağan etmeyi amaçlıyoruz. Samsun'un yerli ve yabancı en fazla turist ziyaretinin olduğu bölge olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Karadeniz'e tur düzenleyen turizm acentelerinin es geçmediği bir mekan burası. İlçe belediyesi olarak bu firmaların tamamını burada ağırlıyoruz." dedi.

Togar, milattan önce 6 binli yıllarda Tekkeköy Mağaralarında yaşam belirtileri bulunduğunu belirterek "Katlı yaşama geçilen ilk yer olduğunu biliyoruz. Hatta bu bölgenin kimi yerlerinde gemi halat bağlantı yerlerinin izlerine rastlayabiliyoruz. Bu bölgenin tamamı sular altında o zaman. Sular çekildikten sonra burada yaşam devam etmiş. Yaptığımız Arkeoloji Vadisi'ni o zamanki yaşamın, o tarihi heykelciklerle, aile yaşantısıyla, figürleriyle donatıldığı ve açık alanda o tarihin canlandırıldığı bir açık alanlı arkeoloji müzesi olarak dizayn ettik." diye konuştu.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi'nin her geçen gün daha çok ilgi gördüğünü dile getiren Togar şunları kaydetti:

"Son bir yılda resmi kayıtlı olarak 300 bin ziyaretçi ağırladık. Burayı ziyaret eden herkesin mağaralara kadar gezip görebilmeleri, onların içerisindeki en azından bir fotoğrafı, anıyı ölümsüzleştirebilmeleri için burada ahşap yürüyüş yolları yaptık. Şimdi önümüzdeki süreç içerisinde vadimizin ortasından geçen trafikten arındırılmış bölge için bir hayalimiz var. Her iki tepeye ziyaretçileri götürüp getirebilecek teleferik ve ortadan geçen dereyi şişirme yöntemiyle su tutup içerisinde küçük bir Venedik oluşturmayı arzu ediyoruz."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Nisan, 2025 19:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi’nde turizm konuşuldu

Kastamonu Üniversitesi’nde Turizm Haftası aktiflikleri çerçevesinde düzenlenen panelde turizm konusu tüm taraflarıyla ele alındı.
Kastamonu Üniversitesi’nde, bu yıl 49’uncusu düzenlenen Turizm Haftası aktiflikleri çerçevesinde "Turizme Çok İstikametli Bir Bakış" başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde ziraî turizmden kırsal kalkınma dayanaklarına, tabiat turizmi uygulamalarından alan kılavuzluğuna kadar pek çok konu başlığı ele alındı.
Turizm Fakültesi İstiklal Yolu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Doç. Dr. Gülizar Cengiz’in üstlendiği panele, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Sevim, Doç. Dr. Aydoğan Aydoğdu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Ilgaz Dağı Ulusal Park Şefi İklim Çavuş Kara’nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Panelin açılışında konuşan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Sevim, "Turizm Haftası vesilesiyle düzenlediğimiz bu panel, öğrencilerimiz için hem bilgi hem de ilham kaynağı olacaktır. Bu noktada iştirakçilere teşekkür ediyoruz" dedi.
"Lavanta Tarımı ve Bir Turistik Çekim Gücü Olarak Kullanımı" başlıklı sunumuyla birinci konuşmayı gerçekleştiren Doç. Dr. Aydoğan Aydoğdu, son yıllarda büyük ilgi gören lavanta üretiminin Kastamonu’ya sağladığı katkıları dinleyicilerle paylaştı.
Aydoğdu, lavanta tarımının hem sürdürülebilir hem de çevreci bir faaliyet olduğuna dikkat çekerek, bu üretim biçiminin Kastamonu’nun ekonomik ve turistik kalkınmasında güçlü bir etken olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Aydoğdu’nun ardından söz alan TKDK Kastamonu Koordinatörü Ahmet Kuyulu ise, kırsal turizme yönelik sunulan hibe dayanakları hakkında iştirakçilere bilgi verdi.
Kuyulu, Kastamonu Vilayet Koordinatörlüğü olarak bugüne kadar çeşitli alanlarda toplam 495 projeye yaklaşık 24 milyon avro hibe dayanağı sağlandığını belirtti. Bilhassa hayvancılık alanında Kastamonu’ya geniş kapasiteli büyükbaş hayvancılık tesislerinin kazandırıldığını tabir eden Kuyulu, 2024 yılı prestijiyle Turizm İşletme Dokümanlı 15 konaklama tesisi ve 258 oda kapasitesinin oluşturulduğunu, bu sayının gelecek yıllarda da artmasının hedeflendiğini söyledi.
Panelin son oturumunda ise Ilgaz Dağı Ulusal Park Şefi İklim Çavuş Kara, "Doğa Turizmi Uygulamaları ve Alan Kılavuzluğu" başlıklı sunumunda tabiat temelli turizmin uygulama alanlarına ait değerlendirmelerde bulundu. Kara, Ilgaz Ulusal Parkı’nı tanıtarak, yaz ve kış devirlerinde bölgede gerçekleştirilen turizm aktiviteleri hakkında bilgi verdi.
Katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla devam eden panel, konuşmacılara plaket takdiminin akabinde sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.