Alakarga’dan Safranbolu’ya Sürpriz Ziyaret

Alakarga’dan Safranbolu’ya Sürpriz Ziyaret

Yayın: 26.04.2024 11:01
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu, tarihî atmosferi ve doğal güzellikleriyle ünlü bir turizm cenneti olarak bilinirken, son zamanlarda şehirde ilginç bir misafir daha kendini gösterdi. Safranbolu Tarihi Çarşı’da Gül Evi’nin Aquarius Cafe & Bar bahçesine gelerek penceresinde görülen alakarga (Garrulus glandarius), hem yerel halkı hem de ziyaretçileri kendine hayran bıraktı.

Alakarga, Türkiye’nin her yerinde görülebilen, 28-35 cm uzunluğunda, mavi, beyaz ve siyah renklerle dikkat çeken bir kuş türü olarak biliniyor. Üst kısmı genellikle gri-mavi olan alakarganın, kanatlarında beyaz ve mavi lekeler bulunuyor. Baş bölgesinde bulunan siyah-beyaz çizgiler ve göz çevresindeki siyah maskesiyle tanınıyor. Ayrıca beyaz kuyruk sokumu ve siyah kuyruğuyla da dikkat çekiyor. Kanadının önünde bulunan mavi renk ise onu diğer kuş türlerinden kolayca ayırt etmeye yarıyor.

Kameraya yansıyan bu anlar, kuşseverlerin ve turistlerin ilgisini çekti. Alakarga, zarif hareketleri ve muhteşem görüntüsüyle herkesi büyüledi. Pencerede uzun süre konaklayan alakarga, çevredeki insanlar tarafından ilgiyle izlendi.

Ancak güzel ziyaretçi, ne kadar uzun süre kalsa da, sonunda doğal yaşamına geri dönmek üzere uçarak uzaklaştı. Safranbolu’nun turistik atmosferine dayanamayan alakarga, çekim yapılmasına adeta izin verdi ve bir süre sonra sessizce gökyüzünde kayboldu.

Bu olay, şehrin doğal zenginliklerinin sadece tarihi yapılarla sınırlı olmadığını gösterdi. Safranbolu’nun doğal yaşamıyla da ön plana çıktığını ve her zaman sürprizlere açık olduğunu bir kez daha gösterdi.

Safranbolu’nun tarihi çekiciliği ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, şehrin kendine özgü doğal yaşamıyla da ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor. Bu minik misafirlerin şehre renk kattığı anlar, ziyaretçiler için unutulmaz anılar olarak kalacak gibi görünüyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ..!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da özel izinle yetiştirilen salep orkidesi üreticisine gelir kapısı oldu

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 12:00
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Tarım ve Orman Bakanlığından alınan özel izinle Samsun'da dikimi yapılan salep orkidesinin hasadına başlandı.

Ekonomik değerinin yüksek olması ve yumrularının toz haline getirilerek içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması dolayısıyla talep gören salep orkidesinin Samsun'daki üretim alanı her geçen yıl artıyor.

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde ekimine 2016'da 6 dönüm arazide başlanan salep orkidesinin üretim alanı bu yıl 120 dönüme, üretici sayısı da 500'e çıktı.

Ekolojik Üreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EKOMDER) Başkan Yardımcısı Cihan Fatih Yıldırım, AA muhabirine, salebin küçük alanda büyük getirisi olan bir ürün olduğunu söyledi.

Bir dönüm araziden ortalama 1 ton yaş salep hasadı yapılabildiğini anlatan Yıldırım, “Toplanan salep orkidesinin yumruları alındıktan sonra yeniden dikilme işlemi yapılıyor ve gerisi üreticiye kar olarak kalıyor. Salep üretiminde gübre kullanmayız, ilaç kullanmayız, çapa yapmayız, sulama yapmayız. Yani sulama sistemlerine, traktöre gerek yok, mazot gideri yok. Sadece el işçiliğiyle söküm ve dikim işlemi yapılır.” dedi.

Yıldırım, bu yıl başlayan hasat döneminin haziran sonuna kadar süreceğine değinerek, şunları kaydetti:

“Saleplerimizi topraktan çıkardığımız zaman eğer kurutma işlemi yapmak istersek onları önce yıkıyoruz. Sonra sıcak suda haşlıyoruz 10 dakika, ardından bizim kurutma tesisimiz olduğu için kurutma tesisimizde kurutabiliyoruz. Kurutma tesisi olmayanlar bunu ipe dizip de kurutabilirler. Kurutma işlemi 15-20 gün civarında sürmektedir. Kurutulmuş salebin fiyatı da kalitesine ve berraklığına göre değişiklik göstermektedir.”

– Türkiye'de üretimi yaygınlaşacak

Tarım ve Orman Bakanlığı ile salep üretimin Türkiye'de yaygınlaştırılması projesi yaptıklarını anlatan Yıldırım, “Şimdi Türkiye'nin hemen hemen bütün illerine salep tohumu gönderiyoruz. Salep ufak alanda getirisi yüksek bir ürün. Bir aile, 200-300 metrekarelik bir alana yetiştirdiği saleple yıllık geçimini rahatça sağlayabilir.” ifadesini kullandı.

Yıldırım, üreticiye salep alım garantisi de verdiklerini dile getirerek, salebin doğadan izinsiz toplanmasının yasak ve cezasının da 370 bin lira olduğunu sözlerine ekledi.