Güney Kore Heyeti İsmetpaşa Alanında İncelemelerde Bulundu

Güney Kore Heyeti İsmetpaşa Alanında İncelemelerde Bulundu

Yayın: 30.05.2015 13:43
Paylaş:
A+ A-

Aralarında Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Jeon Tae Dong, Güney Kore Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Myung Seop Lee, Kore Ticaret Ofisi Direktörü Tae Ho Kim, Kore İşkadınları Derneği İstanbul Başkanı Sonja Lee, Kowin üyesi ve ticari danışman Dr. Jeongsuk Choi, uluslararası gayrimenkul danışmanı Guanwoo Jung ve Turkor Derneği üyeleri, Eskipazar’da incelemelerde bulundu.

Güney Kore heyeti, İsmetpaşa bölgesinde AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, Karabük TSO Başkanı Tuncay Özcan, AK Parti İl Başkanı Timurçin Saylar ve Milletvekili adayı Sedat Namal tarafından karşılandı. İnceleme sırasında Karabük TSO Başkanı Tuncay Özcan, konut heyete İsmetpaşa bölgesi hakkında bilgiler verdi. Buradaki incelemenin ardından heyet Karabük Valisi Orhan Alimoğlu’nu makamında ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Alimoğlu, Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin 1950’li yıllarda başladığını ve halen devam ettiğini belirterek, “Güney Kore ile Türkiye ilişkileri gerek sanayi, gerek ticari alanda halen devam etmekte. Karabük’te Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden birisidir. Biz iki ülke arasındaki münasebetlerin geliştirileceğine ve bunun da faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle iş adamlarınızla görüşmelerde, istişarelerde faydalar var. Bu ziyarette bu maksatla gerçekleşti. Gerekli görüş alışverişinin sonunda önemli kararların alınacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Jeon Tae Dong ise, İstanbul’un fethinin 562. yıl dönümünü kutlayarak, “Buraya gelmekle çok iyi bir iş yaptığımı düşünüyorum. Türkiye’nin ilk ağır sanayi demir çelik fabrikalarının Karabük’ten başladığını burada öğrendim. Demir çelik fabrikaları kadar Safranbolu’da çok güzel bir kent. Safranbolu evlerini çok beğendik ve evlerin beyaz olması dikkatimizi çekti. Kore’de de evlerin boyası beyazdır. Kore de beyaz rengi sever. Karabük’ün sizlerin desteği ile daha da büyüyeceğine inanıyorum” dedi.

KARABÜK, KARADENİZ GEÇİŞ NOKTASINDA GELİŞMEYE MÜSAİT BİR YER

Başkonsolos Jeon Tae Dong, Sinop’ta yapılan nükleer santralin Karabük’ün önemini daha da artıracağını kaydederek, “Karabük’ün Karadeniz geçiş noktasında olması avantaj ve gelişmeye müsait bir yer. Bizim Koreli şirketlere ait fabrikalarımızın yüzde 90’ı İstanbul ve Kocaeli bölgesinde. İzmit’te bulunan Hyundai fabrikasında yılda 200 bin araç üretimi yapıyoruz. Koreli şirketler İstanbul ve Kocaeli dışında Karadeniz ve Karabük bölgesine yatırım yapabilir. Türkiye’ye gelen petrol Azerbaycan ve Gürcistan’dan Karadeniz’den borularla taşınıyor. Karabük’te bu anlamda ortada bulunan yer ve gelecekte daha çok gelişeceğinden eminim” dedi.

Heyet, daha sonra Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.