Anadolu Ajansı tarafından
29 Mayıs, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çorum’da Kızılırmak çevresindeki bereketli topraklarda çeltik mesaisi başladı

blank

ÇORUM (AA) - Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Çorum'un Osmancık ve Kargı ilçelerinde çiftçiler, çeltik tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı.

Tarlalarını Kızılırmak'ın bereketli suyuyla dolduran çeltik üreticileri, ardından traktörlerle düzledikleri arazilerine çeltik tohumlarını ekiyor.

Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, AA muhabirine, ilçede her yıl ortalama 24 bin dönüm civarında alanda çeltik üretimi yapıldığını söyledi.

İlçede üreticilerin yaklaşık yüzde 90'ının Osmancık pirinci üretmeyi tercih ettiğini anlatan Şahiner, kalanların ise baldo türü pirinç üretimi yaptığını belirtti.

Bereketli bir üretim sezonu temennisinde bulunan Şahiner, "Rekoltenin iyi olması durumunda ilçemizde bu yıl 20 bin ton çeltik elde edeceğimizi düşünüyoruz. Bundan da yaklaşık 15 bin ton pirinç elde edeceğiz." dedi.

Şahiner, Osmancık pirincinin aroması ve lezzetiyle öne çıktığı için Türkiye'nin her yerinden ve dünyanın birçok bölgesinden ilgi gördüğünü kaydetti.

- Kargı'da hedef 13 bin ton çeltik üretimi

Kızılırmak havzasında yer alan Kargı ilçesinde de çiftçilerin çeltik mesaisi başladı.

Tarladan sofraya uzanacak zahmetli yolculuğun ilk adımında çiftçiler, tohumlarını toprakla buluşturuyor.

Bu yıl ilçede 13 bin ton çeltik, 7 bin tonun üzerinde de pirinç üretilmesi hedefleniyor.

İlçede çeltik yetiştiren Kazım Gezer, yılda 80 dönüm araziye çeltik ektiğini dile getirerek, "Ektiğim bu alandan hasat zamanı ortalama dönüm başına 600 kilogram çeltik alıyorum. Toplamda da ektiğim araziden 48 ton çeltik alabiliyorum." diye konuştu.

Çeltik ekiminin zahmetli bir süreci olduğuna işaret eden Gezer, "Sabah çok erken saatlerde tarlaya geliyoruz. 3 gün suda beklettiğimiz tohumları getirerek 'kaş' dediğimiz tarla sınırlarına çuvallarla dağıtıyoruz. İki çeşit tohumlama yöntemi var. Ben elimle ekiyorum, arkadaşım da motorla ekiyor. Yaklaşık 2 dönümlük araziyi yarım günde ekiyoruz." diye konuştu.

Gezer, 4 ay emek verdikten sonra çeltik hasadına başladıklarını vurgulayarak, "Tarlayı tohuma hazırlamamız yaklaşık 1 ay sürüyor. Ardından tarlayı sürerek başladığımız çeltik sezonunda tohumlama, ilaçlama, birinci gübre, ikinci gübre aşamalarıyla 4 aylık süreden sonra hasadımızı yaparız." ifadelerini kullandı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bakan Yardımcısı Bağcı: “Cumhuriyet tarihinin en büyük zirai don hadisesi”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Cumhuriyet tarihinin en büyük zirai don hadisesinin yaşandığını belirterek, çiftlerin yaptığı masrafları karşılayacaklarını açıkladı.
Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerini incelemek üzere Samsun’un Çarşamba ilçesine geldi. Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte fındık bahçelerini ve meyvelerini inceleyen Bağcı, tarla sahiplerinden de son durum hakkında bilgi aldı. Bağcı, incelemelerin arından açıklamalarda bulundu.

"Cumhuriyet tarihinin en büyük don hadisesi"
Cumhuriyet tarihinin en büyük don hadisesiyle karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, "Geçtiğimiz günlerde maalesef tarihimizin en büyük don hadisesiyle karşı karşıya kaldık. Bundan alışılmış en çok etkilenen vilayetlerimiz ortasında Samsun da var. Bilhassa Samsun’la ilgili biz birinci tespitlerimizde fındık ve ceviz üzerinde ve birtakım meyve çeşitleri üzerinde tesirli olduğunu gördük. Alışılmış, Tarım ve Orman Bakanımızın talimatıyla süratlice tespit çalışmalarına başladık. Birinci tespitimiz tabi alan bazında oldu. Bundan sonraki tespitimiz biraz daha eser kaybı bazında olacak" dedi.

"Şu ana kadar çiftlerimizin yaptığı masrafları karşılayacağız"
"Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın da talimatlarıyla birlikte bu hasar tespitinden sonra alışılmış ki mevzuyu da çiftçilerimizin şu ana kadar yaptığı, üreticilerimizin şu ana kadar yaptığı zararın karşılanması ile ilgili çalışmaları yürütmeye başladık" diyen Bağcı, "TARSİM sigortası olanlarla ilgili zati çalışma başladı. Onların ziyanları TARSİM kapsamında karşılanacaktır. ÇKS’ye kayıtlı olup da TARSİM sigortası olmayanlarla ilgili de biz ziyanı alışılmış tespit edeceğiz. O ziyanı nispetinde de şu ana kadar çiftlerimizin yaptığı masrafları karşılayacağız. Hepimize geçmiş olsun. Bundan yaklaşık 11 yıl evvel, 2014 yılında da bu türlü bir hadise gerçekleşmişti. O hadiseyle birlikte bu ortadaki farka baktığımızda aslında orada daha çok tarla bitiklerinin etkilendiğini görüyoruz. Burada buradaki don hadisesinde ise daha çok meyve bitiklerinin etkilendiğini görüyoruz. Ortadaki aslında en büyük bir fark bu. Burada alansal olarak etkilenme 2014’e nazaran daha az gözükmekle birlikte meyve bitiklerini vurduğu için alışılmış hasarla ilgili daha fazla bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Yaklaşık bir ay içerisinde bu hasar tespit çalışmalarının biteceğini düşünüyoruz. Ondan sonra aslında bakanlığımız her vakit üreticinin yanında olduğu üzere yeniden üreticimizin üretim sürdürebilmesi için gerekli takviyeleri de sağlayacaktır" biçiminde konuştu.
Bakan Yardımcısı Bağcı, Değincek Mahallesi’ndeki 400 rakımlı tarlayı inceledikten sonra beraberindeki heyetle birlikte öteki meyve bahçelerini gezdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.