Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
13 Haziran, 2024 15:21 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karadeniz’in şifalı bitkisi ıhlamurun hasadı Karabük’te de başladı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde çiçek açan ıhlamurlar yaydıkları hoş kokuyla ve komşularla birlikte toplanmaya başlandı. Ihlamur, bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) TYT, Coğrafya sorusu olarak da karşımıza çıktı. Ülkemizde ladin ağacı ile ıhlamurun sorulması biraz kafaları karıştırsa da, yanıt Doğu Karadeniz'e uzandı. Ladin ağacının; Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde görülmesi, ıhlamurun da yanıtını bu illerle sınırladı. Safranbolu'da tarihi konakların bahçelerinde bugünlerde kadınların hummalı bir çalışma ile ıhlamur çiçeklerini ayıkladığı görüldü. Türkiye genelinde sadece 4 türünün doğal olarak yetiştiği ıhlamurun dünyada 23 türü bulunuyor. Macunlar Çarşı Evi'nde ıhlamur ağacının altında temiz bir örtü sererek işe koyulan Gül Canbulat ve Gülsüm Yalçın, özellikle sabahın erken saatlerinin ıhlamuru toplamak için daha güzel ve kaliteli olduğunu söyledi. Hasadın birkaç gün sürdüğünü anlatan Canbulat, komşum Gülsüm ile birlikte ağacımızın üst kısımları daha geç çiçek açtığı için yere yakın bölümlerinden başlayıp yukarı doğru topladıklarını belirtti. Birkaç ailenin kışlık ıhlamur ihtiyacını karşılayacak kadar toplamak istediklerini kaydeden Canbulat, hoş kokusu içerisinde makas yardımıyla toplanan ıhlamurun çiçeklerini elleriyle saplarından ayırdıklarını anlattı.

Ihlamur, özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığa karşı en çok tercih edilen bitki çaylarından biri haline geldi. Kış aylarının olmazsa olmazı olan ıhlamurun çiçekleri, bu aylarda toplanmaya başlanıyor. Ülkemizde çok sayıda bulunan ıhlamur ağaçları güzel kokusu ve çiçekleriyle dikkat çekiyor. Ihlamurun ağaçlardan ne zaman toplanacağı bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak genel olarak ıhlamur, Haziran ayında toplanıyor. Ihlamur toplanırken çiçekler ve sap kısmındaki ince uzun yapraklarla birlikte alınıyor. Ayrıca toplama sırasında bahçe makası kullanılıyor ve ağaca zarar verilmemeye dikkat ediliyor. Canbulat: "Safranbolu’da ıhlamur toplama geleneğinin önemli bir sosyal etkinlik olduğunu belirtmek gerekiyor. Ağaçtan toplamak için yardımlaşmaya ihtiyaç duyarsınız. Komşularınızla birlikte kolayca topladığınız ıhlamurlar, ağaçtan toplandıktan sonra nemli olmayan bir yerde kurutulmalıdır. Bunun için gölge bir alanda temiz bir bezin üzerine serilir. Burada kururken ıhlamurlar ara ara alt üst edilir. Bu işlem yaklaşık birkaç hafta devam eder. Eğer açık alanda kurutma yapılacaksa, alanın temizliğine lütfen dikkat ediniz. Kuruttuğunuz ıhlamurları cam kavanozlara alıp, kuru ve serin bir yerde saklayabilirsiniz." dedi.

Asırlık ağaçlarıyla ıhlamur çiçekleri, dört mevsim şifa kaynağı olmaya devam ediyor. Bu doğal bitkinin yükseköğretim sınavında da yer alması, öğrencilerin doğal çevreye ve sosyal etkinliklere olan ilgisini artırabilir.    
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin!

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.