blank
Anadolu Ajansı tarafından
29 Haziran, 2024 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

ING Türkiye, Habitat Derneği ve KAGİDER işbirliğiyle Kahramanmaraş’ın yeniden kalkınmasına destek

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ING Türkiye'nin Habitat Derneği ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneğine (KAGİDER) destek verdiği "İş Hayatına Turuncu Destek Projesi" ve "Kadın Girişimcilere Turuncu Destek" projelerinin tanıtımı Kahramanmaraş'ta gerçekleştirildi.

ING Türkiye ve Habitat Derneği iş birliğiyle yürütülen "İş Hayatına Turuncu Destek Projesi" kapsamında ING Türkiye Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı Merkezi binasında yer alan ortak çalışma alanından, depremden etkilenen, çalışma ofisi olmayan girişimciler, girişimci adayları ve öğrenciler yararlanabilecek. Bu ofiste aynı zamanda Habitat Derneği tarafından iş dünyasına ve girişimciliğe yönelik eğitim ve kapasite geliştirme programları gerçekleştirilecek.

ING Türkiye ve KAGİDER iş birliğiyle hayata geçirilen "Kadın Girişimcilere Turuncu Destek" projesiyle ise bölgedeki kadın girişimciliğini desteklenmesi amaçlanıyor. Depremden etkilenen kadın üreticiler, girişimciler ve girişimci adaylarına yönelik gerçekleştirilen projede, kadınların eğitim ve mentorluk destekleri ile üretim sürecine dahil olmalarına katkıda bulunulması ve sosyal güçlenmeye destek verilmesi hedefleniyor.

ING Genel Müdürü Alper Gökgöz, ING Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı Merkezi seminer salonunda düzenlenen projelerin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, hayata geçirilen projelerle 6 Şubat 2023'teki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ın yeniden kalkınmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Kahramanmaraş'ın ING Türkiye ailesinde önemli bir yeri olduğunu ifade eden Gökgöz, "Kahramanmaraş’ın potansiyeline inanarak 11 yıl önce ING Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı Merkezi'ni kurduk. Projelerimizle bölgedeki iş dünyasını ve girişimciliği desteklemekten mutluluk duyuyoruz." dedi.

Deprem sonrasında bölgenin yeniden kalkınmasına destek sağlamayı öncelediklerini ve toplumsal yatırımları bu yönde şekillendiklerini anlatan Gökgöz, şunları söyledi:

"Bu kapsamda Habitat Derneği ve KAGİDER iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz yeni projelerimizle bölgedeki iş dünyasını ve girişimciliği desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Habitat Derneği ile hayata geçirdiğimiz İş Hayatına Turuncu Destek projemiz ile iki temel amacımız var. Girişimcilerin ihtiyacı olan eğitimleri sağlayarak ekonomiye katkılarını sağlamak ve kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayarak bölgenin kalkınmasında katkıda bulunmak istiyoruz. Şu ana kadar 25 girişim ve 60 girişimci ortak çalışma alanımız ve eğitimlerden faydalanıyor. Bununla birlikte, kadın girişimciliğinin sürdürülebilir bir ekonomi için önemli olduğuna inanıyoruz.

KAGİDER ile başlattığımız 'Kadın Girişimcilere Turuncu Destek' projemizle de ekonomide kadının güçlendirilmesine katkıda bulunuyoruz. Kadının toplumdaki yerinin güçlenmesi ING olarak bizim en önemli önceliklerimizden bir tanesi. Kurum içerisinde gururla ifade etmek isterim ki kadın çalışan oranımız yüzde 53, Kahramanmaraş'taki merkezimizde ise bu oran yüzde 72 ve Türkiye’deki kadın yönetici oranı yüzde 20 iken bu oran kurumumuzda yüzde 43'tür. Bu çerçevede KAGİDER ile Kahramanmaraş'taki kadın girişimcileri destekleyecek bir proje hazırladık. Yakın bir zamanda bu projeden 60 kadın girişimcimiz faydalanıyor olacak.”

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nesrin Serin Onkardeşler de deprem sonrası Kahramanmaraş'ın yeniden ayağa kalkması için el birliğiyle çalıştıklarını ve ING Türkiye iş birliği ile başlatılan İş Hayatına Turuncu Destek Projesi sayesinde, bölgedeki girişimcilerin ve kadın girişimcilerin eğitim ve mentorluk destekleriyle güçlenmesini hedeflediklerine değindi.

Onkardeşler, Kahramanmaraş Turuncu Ofis'te sunulacak eğitim programlarının bölgedeki girişimcilerin işlerini yeniden kurup büyütmelerine yardımcı olacağını anlattı.

KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu ise Kadın Girişimcilere Turuncu Destek projesinin Kahramanmaraş'taki kadın girişimciler ve girişimci adayları için önemli bir adım olacağını dile getirdi.

Bezircioğlu, "Kahramanmaraş’ta yaşayan kadınların iş gücüne katılımını artırmak ve girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla çıktığımız bu yolda muhteşem başarılar kazanacağımıza olan güvenim tam." açıklamasında bulundu.

Programa, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Cengiz ile ilgililer katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Şafak Zeki Akca tarafından
13 Mayıs, 2025 00:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KÖY NEYİME DEMEYİN!

SON İSTANBUL DEPREMİ VATANDAŞLARI KÖYLERİNE GİTMEYE ZORLADI.

Dedelerimizin., büyük büyük Dedelerimizin kavimler halinde yaşamış oldukları kırsal yaşam alanlarına KÖY denir.

60’LI VE 70’Lİ kuşaklar köyün ne kadar değerli olduklarını iyi bilir.

Daha sonraki kuşaklar ise Köyü gereksiz bir yer olarak görürler.

Ama şunu bilmezler ki gün gelir o ata toprakları çok değerli olur.

Bu son deprem bize bunu gösterdi.

Ve onun içindir ki köyler artık eski değerlerini kazanmaya başlamış gözüküyor.

*

Köyün en güzel yeri  neresidir? diye söylesem HARMAN dır dersiniz.

Çocukluğumuz da çok giderdik ata topraklarımıza,

Dört gözle hasretle beklerdik hafta sonu köye gidebilmek için...

Güz zamanı Harman da öküzlerle atlarla tüven sürülürdü bizlerde tüvenlerin üstüne oturur buydağın samandan ayrılmasını seyrederdik.

NE GÜZELDİ O GÜNLER..

ANLATIMAZ YAŞANIR DERLER YA...

*

Geçtiğimiz bayram köyleri biraz dolaştım kendi köyüme de gittim.

En çok dikkatimi çeken köyler de ve köyümüz de o eski ahşap evlerden o kerpiç evlerden artık eser yoktu.

Yeni yeni binalar yapılmış her taraf olmuş betonarme

Köyler köylük ’ten çıkmış yani

Şehirlerde yaşayanlar biraz parası olanlar o eski evleri yıkıp yerlerine beton evler kondurmuş o köyün estetiğinde, güzelliğinden eser yoktu sadece bizim köy için değil diğer köylerde de durum farklı değil.

O eski köyümüzden artık eser kalmamıştı.

*

Şimdiki köyler de;

O ahır kokulu evler var mı? YOK...

Bahçe ve Bostan işleri var mı? YOK...

Her evin altında inekler, keçiler, atlar eşekler var mı? YOK…

Tarlada ekin ekmek var mı? YOK...

Köy Taş Fırınlarında Çörek ve Göbü yapmak var mı? YOK

KÖY odaların da ihtiyarların toplanıp eğlenceler yapılması var mı? YOK

Köyde öküzlerle kağnı arabaları ile saman taşımak var mı?  YOK...

Horoz ve tavuk beslemek var mı? YOK...

Hatta tavuk yüzünden komşu kavgaları bile YOK...

DAHA NELER? NELER?

Biz bu değerlerimizi kaybettik.

NE OLACAK ŞİMDİ?

Yeni yetişen nesil köy yaşantısını bilmiyor.

Eski nesiller de yaşlandı artık.

Bu genç nesillere kim öğretecek bu yaşantıyı

*

Şu anki neslin yaptığı tek şey var

Eski ahşap evleri yıkmak!..

Köye gelen manav arabasından ekmek almak,

sebze ve meyve almak bunlarla beslenmek.

Tereyağını, yumurtasını sütünü etini şehre inince marketten almak.

BEN KÖYDE YAŞIYORUM MU DİYECEĞİM?

Devletimizin ve büyüklerimizin bu konuya el atması gerekir.

Köye yerleşecek misin ilk önce AHŞAP EV YAPACAKSIN

Devlet bu konuda üzerine düşen Ağaç desteğini vermesi gerekir

Ahşap ev yapanlara şart getireceksin ki Tarım ve hayvancılık yapacaksın diye

O evin mutlaka bir ineği olacak, bahçesinde tavukları olacak,

Bahçe ve bostan işlerini mutlaka yapacak

Ekip biçeceği tarlası olacak

Buna benzer konularda devlet desteği olursa o köy yaşantılarımız tekrar geriye gelir.

Yoksa ne ekonomi düzelir, ne köyler düzelir nede şehirler düzelir!..

Bu şekilde devam ederse hayat yaşanmaz hale gelir herhalde…

Ne dersiniz? Yorum sizlerin…

Kalın sağlıcakla….

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.