Okan Şimşek tarafından
06 Ağustos, 2024 15:17 tarihinde yayınlandı
A+ A-

İl Sağlık Müdürü Kara UMKE ekibini ziyaret etti

Karabük İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara ve Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Turhan Sarıcı, Ulusal UMKE Haftası kapsamında Karabük UMKE Sorumlusu Sadık Başkaya ve Karabük UMKE ekiplerini ziyaret etti. Ziyaretlerinde, fedakârca çalışan tüm ekibin 5-11 Ağustos Ulusal UMKE Haftası’nı kutlayan Kara, ekip üyelerine başarılar diledi. Karabük İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, “Afetlerde ve acil durumlarda, şartlar ne olursa olsun güven veren duruşlarıyla daima yanımızda olan ve vatandaşlarımıza profesyonelce acil sağlık desteği veren UMKE’nin 5-11 Ağustos Ulusal UMKE Haftası’nı kutluyorum,” dedi. UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri), 1999 yılında meydana gelen büyük depremin ardından kuruldu. Depremde yaşanan can kaybının azaltılması amacıyla 2004 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan UMKE, afet ve olağandışı durumlarda afetzedelere medikal kurtarma hizmeti sunmaktadır. Ekipler, gönüllü sağlık çalışanlarından oluşur ve hem ulusal hem de uluslararası afetlerde profesyonel sağlık desteği sağlar.
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin!

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.