Yeliz Karaoğlu tarafından
09 Eylül, 2024 11:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Milletvekili Akay “ Öğrenci Okutmanın Yıllık Maliyeti 56 bin lirayı aştı”

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın yaptığı hesaplamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilen 2018 yılından bu yana öğrencilerin toplam okul maliyetinin 6.691 liradan 56.084 liraya çıkarak % 738 oranında arttığını açıkladı. İlköğretim okuluna giden bir öğrencinin 2018 ve 2024 yılları arasındaki okul maliyetini hesaplayan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, öğrenci maliyetindeki devasa artışı gözler önüne serdi. Öğrencinin ihtiyacı olan en temel kırtasiye malzemelerini, giyim malzemelerini, beslenme ve ulaşım maliyetlerini kalem kalem hesaplayarak öğrencilerim ailesine yıllık maliyetini ortaya koyan CHP’li Akay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ailelerin omuzlarındaki yükü 6 yılda daha da ağırlaştırdığının altını çizdi. BİR ÖĞRENCİNİN YILLIK MALİYETİ, 6 YILDA %738 ORANINDA ARTTI Bir öğrencinin ihtiyacı olan en temel kırtasiye ve giyim malzemeleri ile beslenme ve ulaşım maliyetlerini kalem kalem hesaplayan CHP’li Akay, “Bir öğrencinin 25 maddelik temel kırtasiye alışverişi 2018 yılında 139 lira 15 kuruş tutarken bu rakam bugün 1.653 lira 50 kuruş tutuyor. Bu malzemeler ise 6 yılda yüzde 1088 oranında artış göstermiş. Yine bir öğrencinin en temel giyim kuşam masrafı 2018 yılında 267 lira 70 kuruş tutarken bu rakam bugün 3.380 lira tutuyor. Bu ürünler de 6 yılda yüzde 1163 oranında artmış. Bir öğrenciyi doyurmayacak olan küçük bir beslenme menüsü ise 2.010 liradan 10.380 liraya çıkarak 6 yılda yüzde 416 oranında arttı. Bir öğrencinin yıllık servis ücretindeki artış ise rekor seviyelere dayanmış durumda. Öğrencilerin servis maliyeyi altı yılda yüzde 851 oranında artmış durumda. Bu temel harcamaları hesapladığımızda bir öğrencinin ailesine maliyetinin altı yılda toplam yüzde 738 oranında arttığını tespit ettik.” dedi.   AKP İKTİDARI, 7 YAŞINDAKİ ÖĞRENCİYE DE 70 YAŞINDAKİ EMEKLİYE DE SEFALETİ LÂYIK GÖRÜYOR   AKP iktidarının yönetimsizliği yüzünden 7’den 70’e bütün vatandaşların büyük bir mağduriyet yaşadığının altını çizen CHP’li Akay, “Bir öğrencinin 4 temel ihtiyacından oluşan yıllık maliyet tablosundaki artış ailelerin cebinde deliği daha da genişletti. 2018 yılında 6.691 lira olan bir öğrencinin yıllık okul maliyeti %738 oranında artarak 56.084 liraya çıkmış durumda. Bu artış aileleri ekonomik olara darboğaza sürüklerken psikolojik olarak da yıpratıyor. İhtiyaçları karşılanmayan evlatlarımız ise eğitimlerinden geri kalıyor. Her alanda büyük bir enkaz yaratan AKP iktidarı 7’den 70’e tüm kesimleri mağdur ediyor. 7 yaşındaki evladımıza da 70 yaşındaki emekli büyüklerimize de sefaleti layık gördüğünü attığı her adımda net bir şekilde gösteriyor” dedi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 10:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çorum’da binlerce yıllık Hitit ekmeği görücüye çıktı

Çorum’da Turizm Haftası Çorum Müzesi’nde düzenlenen programla kutlandı. Programda binlerce yıllık Hitit ritüellerinde yapılan Hitit ekmeğinin sunumu yapıldı.
Çorum’da Turizm Haftası düzenlenen programlarla kutlanıyor. Bu çerçevede Çorum Müzesi’nde merasim düzenlendi. Hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, UNESCO ve Alan İdare Uzmanı/Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken tarafından konferans verilerek "Kadim Tarihin Medeniyeti Hititler" isimli karma fotoğraf standı açıldı. Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencileri tarafından minik bir konserin verildiği programda, Hitit ritüel metinlerinde sıklıkla ismi geçen ve ‘tanrılara sunulan kurban ekmeği’ olarak bilinen Hitit ekmeği sergilendi. Binlerce yıllık geçmişe sahip ekmek iştirakçilerden ağır ilgi gördü. Programa katılan davetliler ve vatandaşlar, sergilenen yapıtları görme fırsatı buldu.

"Çorum, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun kalbinde yer alan bir medeniyetler beşiğidir"
Programda konuşan Çorum Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, "Çorum, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun kalbinde yer alan bir medeniyetler beşiğidir. Hititlere başşehirlik yapmış bu kadim kent Alacahöyük, Hattuşa ve Yazılıkaya ile sırf arkeolojik değil, birebir vakitte kültürel bir hazinedir. Bu güçlü miras, yalnızca bizlerin değil, tüm insanlığın ortak pahasıdır. Turizm, sadece ekonomik kalkınmanın bir aracı değil, birebir vakitte kültürel etkileşimin, tanıtımın ve barışın en güçlü köprülerinden biridir. Bu manada, Çorum’un sahip olduğu tarih ve kültürel potansiyeli daha görünür kılmak, mahallî kalkınmayı desteklemek ve bu pahaları genç nesillere aktarmak hepimizin ortak misyonudur. Bu his ve niyetlerle etkinliklere katkı sunan herkese teşekkür ediyor, 49. Turizm Haftası’nın kentimize, bölgemize ve ülkemize iyi olmasını diliyorum" dedi.

"Çorum isminden kelam ettiren bir kent haline gelmiştir"
Düzenlenen programda 15 Nisan Turizm haftasının mana ve değeriyle ilgili açış konuşması yapan Çorum Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş ise "Çorum, tarihi birikimi, varlıklı mutfağı, yaşayan mirası ve doğal hoşlukları ile öne çıkan kadim bir kenttir. Son yıllarda vilayetimizde turizme yönelik çalışmalar değerli bir ivme kazanmış, pek çok yenilikçi adım hayata geçirilmiştir. Elbet bu gelişmeler, siz değerli paydaşlarımızla birlikte attığımız ortak adımların birer sonucudur. Bu kapsamda birlikte yürüdüğümüz yolda, Hitit periyoduna ilişkin Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva ve Eskiyapar üzere değerli kazılarımıza Selçuklu devri hafriyatı olan Kalehisar hafriyatı da eklenmiş, kazılarımız 12 aya çıkarılmış ve ’Geleceğin Mirası’ projesi ile desteklenmiştir. Kentimizin gerdanlığı olarak nitelenen ve kültürel mirasımıza konut sahipliği yapan Kale, Arasta, Ulu Cami, Veli Paşa Hanı, Alören Camii, Hüseyin Gazi Türbesi, Koyun Baba Türbesi üzere birçok tescilli kültür varlığı restore edilmeye başlanmış ve büyük bir kısmı muvaffakiyetle tamamlanmıştır. Kısa müddette, Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren 3 müze ve ören yerine, Çorum Belediyemizin kıymetli çalışmalarıyla 3 yeni müze daha ek edilmiş, merkez ilçemizin turizm destinasyonu çeşitlendirilmiştir. Kesin gayemiz, Çorum’un kültürel kıymetlerini koruyarak gastronomi alanında UNESCO Kentler Ağı’na dahil edilmesidir. Artık Çorum, tarihi kadar bilimsel çalışmalarıyla tabiatı kadar mutfağıyla şenlikleri ve sanatsal etkinlikleriyle de isminden kelam ettiren bir kent haline gelmiştir" diye konuştu.
Düzenlenen programa, Çorum Vali yardımcıları Yeliz Mercan, Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Hitit Üniversitesi öğretim üyeleri, Hitit Üniversitesi’nde tahsil gören öğrenciler ve çok sayıda vatandaş iştirak sağladı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.