Yemeniciler Arastası’nda Geleneksel Zanaatın İzleri Devam Edecek

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 25.09.2024 16:01
A+ A-

Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşıyan Safranbolu, geleneksel çarşı kültürünün en seçkin örneklerini barındırarak, tarihi mirası yaşatmada ön plana çıkıyor. Bu güzide şehirde yer alan Yemeniciler Arastası, 363 yıllık köklü tarihini koruyarak bugün de önemli bir kültürel mirasın taşıyıcısı olmayı sürdürüyor.

Yemeniciler Arastası, Kurtuluş Savaşı’nda ordunun ayakkabı ihtiyaçlarını karşılıyordu. Zamanla, çarşının merkezi haline gelen bu tarihi mekân, geleneksel zanaatların yaşatılmasına katkı sunuyor. Ziyaretçilerine hem geçmişin izlerini gözler önüne seren hem de günümüzdeki zanaatkârların yeteneklerini sergileyebildiği bir alan olan Yemeniciler Arastası, Safranbolu’nun kültürel zenginliklerine değer katıyor. Eski usulde çalışmalarına devam eden ve her sabah erken saatlerde dükkânını eşiyle birlikte açan Erhan Başkaya, çağa uygun, kaliteli ve rahat yemeniler yaptığını kaydetti. Başkaya: “Tabanı manda derisinden, üstü büyükbaş hayvan derisi, astarı keçi olan tamamen organik ve orijinal yemeni yapıyoruz. Herkesi görmeye davet ediyoruz. Gelsinler, baksınlar ve bir merhaba desinler” dedi.

Yemeniciler Arastası’nın Asırlık Geleneğini Kızı Yaşatacak

Yemenicilik, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerken, el sanatları ve geleneksel üretim yöntemleri hakkında farkındalık yaratma görevini de devam ettiren yemeni yapımının son ustası Erhan Başkaya, mesleğinin inceliklerini kızıyla paylaştığını ve kızının mesleğe devam edeceğini söyledi. Başkaya; “Her sabah erken saatlerde eşim Yeter Hanım ile beraber geliyoruz. Dükkanı beraber açıyoruz. Ben 57 yaşındayım ve yaklaşık 44 yıldır yemeniciyim. Kızım Anaokulu öğretmeni oldu. Ancak atanamadı. Benimle beraber çalışmaya başladı. Çok şükür işin inceliklerini öğrenip, yemeni ustası olma yolunda ilerliyor” diyerek kızının el sanatlarında çok hünerli olduğunu vurguladı.

Kızı Vildan Özmen ise, “Tarihi bir kentte, yemenicilerin çarşısı olarak 48 dükkândan kurulmuş, 363 yıllık geleneği babamla birlikte yaşatmaya çalışıyoruz. Mesleğim öğretmenlik, mesleğimi yapmayı çok isterdim. Ama olmadı, şimdi babamla çalışıyoruz. Onunla gurur duyuyorum. Ben de onun kadar iyi bir usta olmak istiyorum” ifadelerinde bulundu.

Safranbolu, Yemeniciler Arastası’nda geçmişten geleceğe bir köprü kuran Erhan Başkaya ve kızı Vildan Özmen, bu eşsiz kültürel mirası yaşatmaya devam ediyor.

Haberin videosu için tıklayınız.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da uyuşturucu operasyonlarında 5 zanlı yakalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.09.2024 20:22
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un merkez İlkadım ve Atakum ilçelerinde düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 5 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, uyuşturucu ticareti yapıldığı bilgisi üzerine İlkadım ve Atakum ilçelerinde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

İkamet ve araçlarda arama yapan ekipler, 218 uyuşturucu hap, 110 sentetik ecza, 18 gram sentetik uyuşturucu, 3 ruhsatsız tabanca, kurusıkı tabanca ile 55 tabanca fişeği ele geçirdi.

Operasyonda gözaltına alınan 5 zanlı emniyete götürüldü.

Şüphelilerden 1'inin “uyuşturucu madde ticareti yapmak” suçundan 10 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu tespit edildi.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331