Yenice Şoförler Odasından Bakan Eroğlu’ndan tonaj isteği

Yenice Şoförler Odasından Bakan Eroğlu’ndan tonaj isteği

Yayın: 18.09.2017 00:09
Paylaş:
A+ A-

Yenice Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sedat Çakıl, orman emvali nakliyesi yapan şoför esnafının sıkıntılarını gidermek için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na dosya verdi.

Çakıl, odalarına bağlı şoför esnafının şehiriçi ve şehirlerarası yaptıkları orman emvali nakliyesinde çok büyük sorunlar yaşadığını söyledi.

Özellikle orman emvali taşımacılığı yapan şoför esnafının sorunlarını gidermek adına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na dosya sunduklarını kaydeden Yenice Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Sedat Çakıl, “Şoför esnafımız daha önceki yıllarda orman emvali nakliyatını yaş-yarı kuru ve kuru olmak üzere kilogram miktarlarına göre yapılmakta idi. Şimdi ise bu uygulama uygulanmadığı için şoför esnafımız aracına fazla tonaj yükleyerek özellikle şehirler arası yük taşımacılığı esnasında tonajdan trafik cezaları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum şoför esnafımızı maddi olarak mağdur etmektedir. Odamıza bağlı şoför esnafımız trafik yönünden ceza-i müeyyidelerle karşılaşmamak için orman emvalini aracın tonajına ve özgül ağırlığına göre nakliyatını yapmak istemektedir. Bunun için Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünün Bölge Müdürlüklerine bağlı Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı şefliklerinin depo ve rampalarından alınan Ağırlık Çevrim Tablosunun uygulanmasını bu hususta sorumlu olarak Türkiye genelinde faaliyet gösteren bütün Orman İşletme Müdürlüklerinin sorumlu tutulmasını şoför esnafımız adına talep ediyoruz. İlçemizde ve ülkemiz genelinde yük taşımacılığı faaliyetinde bulunan araç sahiplerine Orman İşletme Müdürlüklerinden araçların ruhsatlarında yazılı bulunan azami taşıma kapasitesinden fazla yük verilmemesi hem bizler için hem de ülke ekonomisi için önem teşkil etmektedir. Taşıma kapasitesinden fazla yük yüklemek istemiyoruz. Yolarımızın bozulmasını ve araçlarımızın fazla yükten dolayı çabuk yıpranmasını istemiyoruz” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.