81 Üniversite Arasında İlk Sırada Yer Aldı

81 Üniversite Arasında İlk Sırada Yer Aldı

Yayın: 07.10.2017 00:14
Paylaş:
A+ A-

Ulusal Ajans’ın açıkladığı rapora göre Üniversitemiz, 2006 ve sonrasında kurulan yükseköğretim kurumları arasında Erasmus+ öğrenim hareketliliği sıralamasında devlet ve vakıf olmak üzere 81 üniversite arasında ilk sırada yer aldı.

Ulusal Ajans tarafından Tunceli, Munzur Üniversitesi’nde 2006 Yılı ve Sonrasında Kurulan Yükseköğretim Kurumları İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. Kurumların Erasmus+ programının uygulanmasında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri ile kurumsallaşma, uluslararasılaşma ve Erasmus hibelerinin etkin ve verimli kullanımı konularının tartışıldığı istişare toplantısında Erasmus hareketliliğine ilişkin bazı sayısal veriler de paylaşıldı.

İstişare toplantısında Ulusal Ajans temsilcisinin açıkladığı verilere göre Karabük Üniversitesi, Erasmus+ öğrenci öğrenim hareketliliğinde 48 devlet ve 33 vakıf üniversitesi arasında birinci sırada yer aldı. Ulusal Ajans’ın resmi internet sitesinde de duyurduğu sayısal verilerde, 24 aylık periyotlara göre yapılan değerlendirme sonucunda öğrenci öğrenim hareketliğinde 120 öğrenciyle Üniversitemiz birinci sırada yer alırken, 109 öğrenciyle İstanbul Aydın Üniversitesi ikinci, 77 öğrenciyle Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi de üçüncü oldu.

Rektör Polat: En iyisiyiz
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “2006 yılında kurulan üniversiteler arasında Erasmus hareketliğinde birinci sırada yer aldığımız için mutluyuz. O günden bugüne kurulan 80’den fazla üniversite var bunların içinde en iyisi biziz, biz buna öğretim üyelerimizi de kazandırmak istiyoruz. Öğretim üyelerimizin yurtdışı akademik çalışmalarına destek veriyoruz. Kongrelere gitsinler, bizim ismimizi orada duyursunlar, orada bildiriler sunsunlar, oradan bize hocalar gelsin istiyoruz. Uluslararasılaşma anlamında Erasmus ve Mevlana öğrenci değişim konularında pek çok ülkedeki üniversiteyle iş birliği protokolleri gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımız bundan sonra da artarak devam edecek.” dedi.

Erasmus nedir?

Erasmus programı, Avrupa’daki yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile çok yönlü işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve akademik personel değişimi yapabilmeleri için hibe niteliğinde karşılıksız mali destek sağlamaktadır.

Erasmus programı Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Avrupa Birliği’ne üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliğine üye olmaya aday Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya için yükseköğretim kurumlarının istifadesine açıktır.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.