Halil Kızılyer tarafından
09 Kasım, 2024 13:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KARDEMİR ZARAR AÇIKLADI

KARDEMİR, 2024 yılının Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyreğinde 970 milyon 809 bin 761 TL net zarar açıkladı. Bu sonuçla şirketin yılın ilk dokuz ayındaki toplam zararı 2 milyar 963 milyon 88 bin 497 TL'ye ulaştı.

Gelirlerde Azalma Görüldü

KARDEMİR, yılın dokuz aylık döneminde 41 milyar 16 milyon 801 bin 367 TL hasılat elde ederken, bu gelirin 1 milyar 251 milyon 253 bin 606 TL’si yurt dışı satışlardan sağlandı. Şirket, 2023’ün aynı döneminde ise 52 milyar 118 milyon 632 bin 190 TL gelir elde etmişti, bu da yıllık bazda bir düşüşe işaret ediyor.

Kıdem Tazminatı ve Yönetim Giderlerinde Artış

KARDEMİR’in Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, emeklilik hakkı kazanan çalışanlara bu yılın ilk dokuz ayında toplam 350 milyon 33 bin 838 TL kıdem tazminatı ödendi. Geçen yıl aynı dönemde bu tutar 155 milyon 527 bin 971 TL seviyesindeydi. Yönetim giderleri ise geçen yılın aynı dönemine göre artarak 589 milyon 398 bin 771 TL olarak kaydedildi; bu rakam 2023'te 457 milyon 459 bin 381 TL idi.

Beklentilerin Üzerinde Zarar Rakamı

Piyasa beklentilerini karşılayamayan KARDEMİR, yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Üçüncü çeyrek zararı için yedi farklı kurumun katıldığı ankette ortalama zarar beklentisi 439 milyon 300 bin TL, medyan beklenti ise 277 milyon 500 bin TL olarak öngörülmüştü. Ancak açıklanan 970 milyon TL’lik zarar, bu tahminlerin çok üzerinde gerçekleşti.

Artan kıdem tazminatları ve yönetim giderleri, KARDEMİR’in mali yapısında yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğuna işaret ederken, şirketin beklenen performansı sergileyememesi yatırımcı güvenini zedeledi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.