blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Ocak, 2025 14:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’daki yapılara itfaiyeden sıkı denetim: 2 bin 703 proje ve yapı denetlendi

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nca 2024’te 2 bin 703 proje ve yapı kontrolü gerçekleştirildi.
Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 78 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yangın yapıların kontrolünün ehemmiyetini ortaya çıkardı. Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı da yangın güvenliğini sağlamak için kontrol ve eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. 2024 yılında yangın riski açısından 976’sı proje denetimi, 649’u iskan denetimi, 960’ı iş yeri denetimi, 21’i gençlik servisleri merkezi (GMS) denetimi, 48’i kamu binası denetimi, 49’u organize sanayi bölgesinde (OSB) iş yeri denetimi olmak üzere toplamda 2 bin 703 kontrol yapıldı.
Binalarda alınacak tedbirlere dikkat çeken İtfaiye Daire Başkanlığı Şube Müdürü Rıza Zengin, "İtfaiyemiz yangınlarla çabanın yanında yangın çıkmaması için de tedbir alma ismine çeşitli faaliyetler yapmaktadır. Bunun en başında proje etabından başlayan, iş yeri açılışına kadar olan kontrol faaliyetidir. Bu kontrolü de her yıl sistemli olarak yapıyoruz. 2024’te yaklaşık 2 bin 700 kadar yerin proje kademesinden başlayan bir kontrolü kelam mevzusudur. Bu tedbirleri aldığımız vakit mümkün yangınlarda insanların tahliye edilmesi kolaylaşıyor. Bunun için de yangın merdivenleri yapılıyor. Bir başka tedbir ise yangınlarda itfaiyenin müdahalesini kolaylaştıran bina içindeki ekipmanlar kelam mevzusudur. Bir öteki özellik ise iş yerlerinde olası bir yangında yangının büyümesini önleyecek sistemleri donatıyoruz. Hasebiyle tedbirlerin başlangıç basamağında yangını yakalayarak söndürülmesi, insanların kurtarılmasını sağlayan çok değerli işlevleri var. Bu manada bizler yangının çıkmaması için her türlü önlemin alınması tarafında çalışmalara çok ehemmiyet veriyoruz. Yangın öncesi tedbirlerin alınmasının ne kadar değerli olduğu son devirdeki yangınlarda ortaya çıkmıştır. Samsun İtfaiyesi olarak bizler kontrol yanında eğitim de veriyoruz. Yangın anında nasıl kaçarız, nasıl korunuruz üzere tahliye tatbikatları yaparak insanları bilinçlendiriyoruz. Maalesef üzücü yangınlar olabiliyor. Bu manada tüm vatandaşlarımızın binaların proje etabından kullanımına kadar geçen süreçte yönetmeliğin, maddelerin verdiği önlemeleri almasını, mecburî olan tedbirleri aldırmasını gerekli olduğunu söylüyoruz" dedi.

Binanın yüksekliğine nazaran önlem
Yangın Yönetmeliği hakkında bilgi veren Varlıklı, "2007 yılında sil baştan yazılmış ve şu anda uygulamada olan bir yönetmelik. Proje etabında başlayan ve kullanımına kadar süren, hangi kurumun ne yapması gerektiğinden, mimarlardan, belediyelere, ruhsat verenlere kadar hangi kademede kimin ne yapacağını belirten mevzuata konmuş ögeleri içeren bir yönetmelik var. Biz de bu yönetmelik çerçevesinde bütün binalarla ilgili yapılması gerekenleri yapıyoruz. Bu yönetmelik bize birkaç kategoride bina sunuyor. Her binanın yüksekliğine bağlı olarak çeşitli tedbirler aldırıyoruz. Bu tedbirler de bizim müdahaleyi kolaylaştırıyor. Konut dalında yaklaşık 17-18 katlı bir binada artık bütün söndürme sistemlerinin yapıldığı bir binadır. Birden fazla merdivenin olduğu, tahliyelerin kolay olduğu, her yerde otomatik söndürme sisteminin yapıldığı bir binadır. Bunlar başlangıç evresinde yangını söndüreceği üzere bizim oraya vardığımızda içerdeki söndürme ekipmanlarını kullanarak yangına müdahale etmemizi sağlayacak ekipmanlardır. Hasebiyle binalar yükseldikçe itfaiye merdivenlerini yükseltmememiz kelam konusu değildir. Ülkü merdiven araçlarımız yahut müdahale araçlarımız şu anda var. Ekipman olarak çok âlâ bir durumdayız. Araç gereç kapasitemiz epey yüksektir. Binaların yangınlardan korunması için müdahaleden evvel tedbirin alınmasını önemsiyoruz. Bizler her vakit hazırız. Müdahalede kıymetli şey birinci ihbardır. Vatandaşlarımız da hassas olmalıdır. Gördüğü bir olayı gecikmeksizin ihbar etmesi gerekiyor" diye konuştu.

“Her şey projede başlıyor”
İnsanların bina yahut işyeri projelerinde yer alan yangın tedbirlerine uyması gerektiğini söz eden İstek Varlıklı, "Bizler binaların kontrollerini yapıyoruz. Ayrıyeten zarurî olarak itfaiye raporu alması gereken iş yerlerinin kontrolü var. Binalarda en kıymetli şey proje evresidir. Projeler bazen çok yanlışsız çizilse de uygulamada çok farklılar olabiliyor. Herkesin burada projelere uymasını kıymetle söylüyoruz. Her şey projede başlıyor. Projeden sonra dönüştürülmesi, önlemlerin alınması, bilhassa yapısal önlemlerin alınması çok zordur. Yeniden iskan basamağı da kıymetli basamaktır. 2024 yılında 649 tane iskan dokümanı ve itfaiye raporu düzenledik. Projeye uygun raporları biz düzenliyoruz. İş yeri denetim konusunda 960 yangın raporu düzenledik. Bu çalışmalar 2025 yılında da devam edecek. Büyük fabrikaların kontrolünü yapıyoruz. Fabrikaları daha ayrıntılı denetliyoruz. Şu anda 15’e yakın fabrikanın kontrolünü yaptık. 85 tane fabrikamız var. Bunların hepsini tek tek denetleyeceğiz" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 01:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çanakkale Savaşı döneminde mezun veremeyen Anadolu’nun ilk lisesi, 140’ıncı yılını kutluyor

Anadolu’nun birinci, Türkiye’nin ise üçüncü lisesi olma özelliğini taşıyan ve 1. Dünya, Balkan ve Kurtuluş Savaşlarında tüm öğrencileri cepheye gittiğinden dolayı mezun veremeyen Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, 140’ıncı kuruluş yılını kutluyor.
20 Nisan 1885’ten bu yana koca bir eğitim çınarı olarak Kastamonu’da hizmet vermeye devam eden Anadolu’nun birinci, Galatasaray ve İstanbul Lisesinden sonra Türkiye’nin üçüncü, yeniden Türkiye’nin birinci resmi lisesi olma özelliğini taşıyan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesinde 140’ıncı kuruluş yılı heyecanı yaşanıyor. Kastamonu, 1. Dünya, Balkan ve Kurtuluş Savaşlarında en çok şehit veren vilayetlerin başında geliyor. Bu kapsamda 1. Dünya, Balkan ve Kurtuluş Savaşlarında 1914-1918 yılları ortasında Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nden 120 öğrenci kara tahtaya "Hocam, biz vatan için cepheye gidiyoruz; bizi yok yazmayınız" notunu düşerek cepheye savaşmaya gitmiştir. Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, savaş yıllarında lise kısmı şubelerinin birçoğunu açamadığı üzere mezun da veremedi. Lisenin cepheye giden öğrencilerinden büyük bir kısmı geri dönemeyerek şehit düşmüştür.
Yurdun dört bir tarafından Kastamonu’ya gelen okulun mezunları, devir arkadaşları ile bir yandan hasret giderirken, başka yandan da lise tarafından düzenlenen kutlama programına katıldı.

"Gençlerimizi, donanımlı ve gelecek yüzyılı kurgulayacak gençler yetiştirme çabası içerisindeyiz"
Abdurrahmanpaşa Lisesi Okul Müdürlüğü ile Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezunları Derneği tarafından Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen kutlama programında konuşan Kastamonu Ulusal Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, "Abdurrahmanpaşa Lisesi’nden devlet için, millet için çok değerli bireyler yetişmiştir. Bu okulumuz, yeri gelmiş cephede bulunmuş, yeri gelmiş eline kalem almış, yeri gelmiş öteki mecralarda bu vatan için, bu millet için uğraş sarf etmiş. Bugün büyük ve güçlü bir Türkiye’nin oluşması için bundan sonraki süreçte de birebir azim ve kararlılıkla buradan mezun olacak, Kastamonu’dan mezun olacak tüm gençlerimizi en işi formda yetiştirme çabası içerisinde olacağız. Sizlerin de ben, vereceğiniz değerli takviyelerle inşallah çok daha büyük bir Türkiye inşa edecekler. Zira bizler inanıyoruz ki, bizim yetiştirdiğimiz gençlerimize şu anda dünyadaki tüm insanlık bu gençleri bekliyor. Bizler bunu biliyoruz ve bu inançla da gençlerimizi, donanımlı, gelecek yüzyılı kurgulayacak gençler yetiştirme uğraşı içerisindeyiz ki bu, Abdurrahmanpaşa Lisesi içerisinden çıkacak gençlerimizi de inşallah hem bu ülkenin hem de tüm dünya insanlığının faydasına olacak ve onlara yol aydınlığı olacaktır" dedi.

"Bu salonda her şiir, her alkış, her gözyaşı, geçmiş ile gelecek ortasında kurduğumuz köprünün bir parçasıdır"
Abdurrahmanpaşa Lisesi Okul Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu ise, "Bugün burada sadece bir yıldönümünü değil, bir tarihin, bir ruhun ve bir aidiyetin 140 yıllık hikayesini kutlamak için toplandık. 1885 yılında Osmanlı’nın mektebi olarak temelleri atılan, sonrasında Cumhuriyetin aydınlığıyla büyüyen ve bugün çağdaş Türkiye’nin eğitim emektarlarından biri haline gelen Abdurrahmanpaşa Lisesi, yalnızca bir okul değil, bir medeniyet tasarrufunun, bir karakter inşasının ismidir. Bir yol düşünün ki sadece bilgi öğretmiyor, tıpkı vakitte gençliğe istikamet, millete sadakat, vatana aşk, beşere umut öğretiyor. Bir okul düşününki yalnızca birey yetiştirmiyor, karakter dokuyor, vicdan şekillendiriyor, ruh inşaa ediyor. Bu okul, işte bu topraklarda hepimizin gönlünde yaşayan Abdurrahmanpaşa Lisesi’dir. Bugün burada yalnızca kurucumuz Abdurrahman Nurettin Paşa’nın vizyonunu değil, birebir vakitte onu izleyen yüzlerce idealist öğretmenin, binlerce vefalı öğrencinin ortak hafızasını selamlıyoruz. Bugün burada geçmişte yazılmış kıssanın kahramanlarını anıyor birebir vakitte bu öyküyü yazmaya devam edecek genç yürekleri alkışlıyoruz. Bugün, bu salonda her şiir, her alkış, her gözyaşı, geçmiş ile gelecek ortasında kurduğumuz köprünün bir modülüdür. Biz bu köprüden yürürken gerimizde emek veren birçok öğretmeni, önümüzde yolumuzu aydınlatacak birçok öğrenciyi taşıyoruz" diye konuştu.

Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Nurten Ciğerci de, "Koskoca geçen 140 yıl, neredeyse 1,5 asırlık koca bir çınar. Uygun ki yolumuz bu koca çınar liseden geçmiş. Bizi bu yolda yetiştiren tüm öğretmenlerimize, birlikte yürüdüğümüz tüm arkadaşlarımıza çok teşekkürler ediyorum. Kaybettiklerimizin de yerleri cennet olsun" tabirlerini kullandı.
Konuşmaların akabinde okulun mezunları tarafından mandolin konseri verildi. Okulun öbür mezunlarının da müzik söyleyerek eşlik ettiği şovun akabinde şiirler okundu ve zeybek oyunu sergilendi. Akabinde öğrencilerden oluşan okul korosu müziklerini seslendirdi. 70’li yıllara ilişkin pop müziklerinin de yer aldığı konser sonrası "Bizi Yok Yazmayın" bahisli kısa sinema izlendi. Okulun mezunlarının anılarının paylaşıldığı kutlama etkinliğinde öğrenciler tarafından hazırlanan "Ah Şu Gençler" bahisli tiyatro oyunu sahnelendi. Öğrencilerin, hem verdikleri konserde hem de oynadıkları tiyatro oyununda gösterdikleri performans davetliler tarafından büyük alkış aldı.
Okul marşının da daima bir ağızdan söylendiği kutlamalarda son olarak en yaşlı mezun olan Yavuz Ballık’a okulun plaketi takdim edildi. Kutlamalar, bugün içerisinde gerçekleştirilecek çelenk sunumu, stant açılışları ve söyleyişi ile devam edecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.