blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mart, 2025 11:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Paha biçilemeyen 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı ilk kez görücüye çıktı

Çorum’da 1995 yılında yürütülen hafriyat çalışmaları sırasında bulunan 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı kesimi birinci kere görücüye çıktı.
Çorum’un Ortaköy ilçesinde bulunan Şapinova Örenyeri’nde Prof. Dr. Mustafa Süel ve Prof. Dr. Aygül Süel başkanlığında yürütülen 1995 yılındaki hafriyat çalışmaları sırasında 3 bin 500 yıllık Hitit keteni kumaşı bulundu. Türkiye’deki arkeolojik hafriyatlarda çok ender olarak kurtarılabilen örneklerden olan ve kıymet biçilemeyen Hitit keten kumaşı kesimi o devirde Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde incelendi. Milattan evvel 14. yüzyıldan kalma, ketenden üretilmiş bir kumaş kesimi olduğu kanıtlanan Hitit keteni kumaşı, Çorum Müzesi’ndeki depoda muhafaza altına alındı.

İlk sefer görücüye çıktı
Yaklaşık 24x20 santim boyutlarındaki bir çömlek paçası üzerine yapışan 3x3 santim büyüklüğündeki kumaş modülü, birinci kere görücüye çıktı. Çorum Müzesi’nde, Çorum İş Bayanları Derneği (İŞKAD) tarafından üretilecek olan Hitit keteni kumaşının tanıtım lansmanı programında sergilenen kumaş parçası, İhlas Haber Ajansı tarafından görüntülendi.

"İlk sefer bu akşam bizlere tanıtıldı"
Çorum Valisi Ali Çalgan, 30 yıldır itinayla korunan Hitit kumaşının değerine değinerek, "Çorum Müzemizde çok hoş bir lansmana tanıklık ettik. İlimiz hudutlarında 1995 yılında bulunan çok kıymetli bir eser. Birinci sefer bu akşam bizlere tanıtıldı. Bu tam 3 bin 500 yıllık bir eser, bir keten kesimi. Bunun çok değerli bir tarihi doküman olduğunu sayın hocamızdan öğrendik. Kendilerine teşekkür ediyorum. Esasen hafriyat lideri Prof. Dr. Mustafa Süel hocamızı da rahmetle anıyoruz. Onun başkanlığındaki bir hafriyatta bulunan bir yapıttır ki hocamız da o takımda bulunmaktaydı. Üniversitelere, yapılan bilimsel araştırmalara tabi tutulmuş ve 3 bin 500 yıllık olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun hem vilayetimizin tanıtımına hem ülkemizin tanıtımına hem 3 bin 500 sene evvel burada yaşayan medeniyetin bu derecede yapıtları eserler üretebilen bir medeniyet olduğu konusunda verdiği ileti çok değerli. İnşallah bunu çokça ziyaretçi izleyecek bilimsel çalışmalara kültürel çalışmalara husus olacaktır" dedi.

"Bugün burada lansmanını yapmaktan da çok memnun olduk"
Yapmış oldukları arkeolojik kazılarla 3 bin 500 yıllık Hitit keteni kumaşını gelecek jenerasyonlara kazandıran devrin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel ise, "Yaklaşık 4 bin sene evvel dokunmuş, kullanılmış bir keten modülünün 3x3 santim çok değerli bir buluntusu. Baht yapıtı bulunmuş bir buluntu. Havasız kalmış ve bize ulaşması sağlandı. Bilhassa, Mustafa Hoca’nın, grubun, hepimizin ince ince çalışmalarıyla bunu kazandık ve bugün burada lansmanını yapmaktan da çok keyifli olduk. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 16:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Su samuru avladığı yengeci yerken görüntülendi

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altında bulunan su samuru, kanyonda yengeç avlarken doğaseverin kamerasına yansıdı.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tükenmekte olan türler arasında gösterilen su samuru, Konarı Kanyonunda suya dalarak yengeç avladı. Avladığı yengeci kayanın üzerinde yemeye başlayan su samuru, kendisini görüntüleyen kişiye aldırış etmeden yemeğini tamamladı. Ardından yeniden suya dalan hayvan gözden kayboldu. O anlara ait belgesel tadındaki görüntüler sosyal medyada büyük beğeni topladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.