“Yaşlı Eğitimi” temasıyla düzenlenen kongrede, yaşlı bireylerin eğitimi ve toplumsal yaşama katılımı tartışıldı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sosyal Hizmet Bölümü ile Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği (YASAD) iş birliğinde düzenlenen 13. Ulusal Yaşlılık Kongresi, KBÜ 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Bu yıl “Yaşlı Eğitimi” temasıyla yapılan kongrenin açılış programına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu, Karabük Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdurrahman Bilgiç, Karabük Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Günay, YASAD Başkanı Prof. Dr. Velittin Kalınkara, davetli konuşmacılar, akademisyenler, kamu yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Gülay Günay konuşmasında, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan 2019 Dünya Yaşlanma Raporu'na atıfta bulunarak yaşlı nüfus artışının sürdürülebilir kalkınmayı etkileyen dört temel küresel demografik sorundan biri olduğunu belirtti. Günay, diğer başlıkların ise nüfus artışı, uluslararası göç ve kentleşme olduğunu ifade etti.
YASAD Başkanı Prof. Dr. Velittin Kalınkara da Karabük Üniversitesinin bu önemli kongreye bu yıl da ev sahipliği yapmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni ise yaşlanan nüfus karşısında devletlerin, bilim insanlarının ve sivil kuruluşların sağlıklı ve mutlu yaşlanmayı destekleyecek politikalar geliştirme yönünde giderek daha fazla çaba harcadığını ifade etti. Çepni konuşmasında ayrıca, “Yaşlılarımızın toplumsal hayatta aktif rol oynamaya devam etmelerini sağlamamız lazım. Tecrübe ve birikimlerini mentorluk yoluyla, genç nesillere aktarmalarını sağlayacak modeller üretmek gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
Kongrenin açılış oturumunda; Türkiye Yardım Sevenler Derneği Karabük Şube Başkanı Hürmet Özdemir, Yeşilay Karabük Şube Başkanı Ahmet Ustaoğlu ve iş insanı Şefik Yılmaz Dizdar davetli konuşmacı olarak yer aldı. Oturumun moderatörlüğünü ise Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Kırlıoğlu üstlendi.
Gün boyunca devam eden oturumlarda yaşlı bireylerin yaşam kalitesinden eğitim ihtiyaçlarına, sağlık okuryazarlığından afet sonrası destek hizmetlerine, yaşlılara yönelik ayrımcılıktan ilaç kullanımı farkındalığına kadar pek çok önemli başlık bilimsel sunumlarla ele alındı.