Türk dünyasının ortak sesi, Kazak Türkü şair, bestekar ve filozof Abay Kunanbayev’in fikir mirası, Kastamonu’da bilimsel bir yerde tekrar ele alınıyor.
Kastamonu Üniversitesi, "Abay ve Türk dünyasının Lisanı, Edebiyatı, Kültürü Sempozyumu"na konut sahipliği yapıyor. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Kısmı ile Edebiyat ve Toplum Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen sempozyumun açılış töreni, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Aktifliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz, El Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Salkınbay Anar Bekmırzakızı ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Saygı duruşunun akabinde Türk ve Kazak Ulusal Marşlarının çalınması sonrası açılış konuşmalarına geçildi. Aktiflikte birinci kelamı Çağdaş Türk Lehçeleri Kısım Lideri Prof. Dr. Orhan Söylemez aldı. Prof. Dr. Söylemez, Abay Kunanbay’ın yalnızca Kazak edebiyatında değerli bir yere sahip olmadığını, tıpkı vakitte tüm Türk dünyasının ortak vicdanı ve bilge sesi olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında sempozyumun emeli ve kapsamı hakkında da bilgiler veren Söylemez, böylesine manalı bir aktifliğe mesken sahipliği yapılmasından ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a teşekkür etti.
Prof. Dr. Söylemez’in ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Salkınbay Anar Bekmırzakızı ise, Abay’ın yapıtlarının Türk halklarının lisanına, edebiyatına ve kültürüne ışık tuttuğunu Türk bedellerini üniversal bir yerde yine yorumlamasına imkan sağladığını belirterek,"Bu sempozyum, farklı coğrafyalardan gelen bilim insanlarını tıpkı çatı altında toplayarak, Türk dünyasının ortak mirasını konuşmak, tartışmak ve geleceğe taşımak ismine çok değerlidir. Abay’ın lisanıyla söyleyecek olursak, halkını seven, bilgisini halkına adar.’ Bizler de bu mirası yaşatmak ve aktarmakla yükümlüyüz. Bu vesileyle Kastamonu Üniversitesi’ne ve emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ederiz" dedi.
Konuşmanın akabinde El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canseyit Tümanbayev tarafından gönderilen ileti okundu ve teşekkür dokümanları takdim edildi.
Prof. Dr. Bekmırzakızı’ndan sonra söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı da Türk dünyasının farklı bölgelerinden gelen akademisyenlerle, Abay üzerinden Türk lisanını, edebiyatını ve Türk kültürünü konuşuyor olmanın değerli olduğunu söyledi.
Açılış konuşmalarının akabinde gerçekleşen açılış oturumunda, birinci olarak kürsüye çıkan Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Anar Salkınbay Bekmırzakızı, "Abay-İnsan Şuurunun Reformcusu" sunumunu dinleyicilere aktardı. Akabinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Naciye Ata Yıldız "Abay’ın Kara Sözleri’nin Edebi Yönü" isimli sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yıldız’dan sonra kürsüye çıkan Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Danday Iskakulı, "Abay’ın Şiirinde Türk Dünya Görüşü" çalışması hakkında iştirakçileri bilgilendirdi. Üniversitemizden Prof. Dr. Orhan Söylemez "Abay ve Abiş" isimli sunumunu gerçekleştirdi. Gumilev Avrasya Ulusal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Magripa Yeskeyeva Kaynarbaykızı da "Abay Lisanında Çift Anlamlılık" çalışması ile sempozyumda konuştu. Programda son kelamı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ekrem Ayan ve Ayşenur Kiper aldı. Prof. Ayan ve Kiper Abay Kunanbayev’in Yetiştiği Periyotta Tarihi Olaylar, Toplumsal ve Siyasi Durum" çalışması ile oturum sona erdi.
Kazakistan’dan Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi iş birliği ile gerçekleşen farklı Türk lehçelerini konuşan ülkelerden gelen akademisyenleri bir ortaya getirerek, ortak bir lisan, kültür ve edebiyat yeri oluşturmak maksadıyla düzenlenen sempozyumda sekiz farklı ülkeden 114 iştirakçi ve 95 bildiri yer alacak ve aktiflik hem yüz yüze hem de çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.