Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 11.04.2021 21:07
Paylaş:
A+ A-

“Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Adayı Çoğalıyor..”

Safranbolu Esnaf ve SANATKARLAR Odası, Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, eğer yapılabilir ve pandemi nedeni ile ertelenmezse 4 Mayıs günü yapılacak ve HALEN Başkan olan MUAMMER DUMUNER, Adaylığını açıklayan SEMRA UZ isimlerinden sonra, Karaali Mahalle Muhtarı da olan, OSMAN KESİCİ DE Başkan Adaylığını açıkladı.

Safranbolu Esnaf  ve Sanatkarlar Odası’nın Muammer Dumaner Başkanlığı’nda ki Yönetim Kurulu içerisinde patlak veren huzursuzluk,olayı Ticaret Bakanlığı Müfettişlerine kadar taşıdı ve Denetim yapan Müfettişler de konuları Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusu yapmaya kadar götürürken Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de,anılan Oda’nın Olağanüstü Genel Kurul yapmasına karar verdi.

Bu kararın açıklanmasında sonra,Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner’in yeniden Başkan Adayı olacağına kesin gözü ile bakılırken,yine Safranbolu Esnaflarından SEMRA UZ isimli Bayan da Başkan Adaylığını açıklamıştı.Daha sonra da yine Safranbolu Esnaflarından ve aynı zamanda Kaali Mahalle Muhtarı olan OSMAN KESİCİ’DE bir Basın Toplantısı ile Başkan Adaylığını açıkladı.

Başkan Adayı olacağını açıklayan OSMAN KESİCİ Basın Toplantısında şu görüşleri dile getirdi.

 “Bu gün bizleri burada yalnız bırakmayan Karabük’ün çok değerli Basın Mensuplarına hoş geldiniz diyor, katılımlarınızdan ötürü şükranlarımı sunuyorum.

Malumunuz 22 Yılı aşkın süredir mevcut oda başkanı Muammer Dumaner’in, Safranbolu Esnaf Odası yönetiminin geçirdiği denetim ve müfettiş soruşturmasının ardından olağanüstü kongre kararı alınmıştı.

Bu bağlamda, ben de bu yolda bana fazlasıyla katkılarının olacağını düşündüğüm değerli ekip arkadaşlarımla görüşüp, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasının 4 Mayıs’ta yapılacak olan kongresinde Başkan Adayı olmaya karar verdim. Bu gün sizlerle de bu vesile ile bir araya gelmiş bulunmaktayız.

Sizler de biliyorsunuz ki zor bir dönemden geçiyoruz. Ekonomik ve sağlık konuları sürekli gündemimizde ve pandemi sebebiyle Safranbolu turizmi oldukça etkilendi. Bu da esnaflarımızın çoğuna olumsuz yansıdı. Elimizi taşın altına koymamamız içten bile değildi. Bu sorumluluk ile bu yola çıkıyoruz.

Sizlerin sorularını almadan önce belirtmek isterim ki; Safranbolu Esnaf odası olarak bugüne kadar yapılamayan birçok çalışmanın projelerini hazırlıyoruz, bunları günü geldiğinde sizlerle paylaşacağız ve kamuoyunu da bilgilendireceğiz.

Safranbolu Esnafımızın sorunlarını da biliyoruz, Bizde o sorunları yaşayanların başındayız, ancak şunu açık ve net belirtmeliyim ki esnafı esnaf yönetmeli.

Bu bağlamda mevcut sorunlar ve projeler üzerinde çalışmalarımız adaylığımızı aklımıza getirdiğimiz günden beri devam ediyor. Takdir edersiniz ki tüm sorunların ucu bürokrasi ve siyasete değiyor.  Bu anlamda biz sorunu önce ilgili makama götürüyor, yasal haklarımızı anlatıyor ve neler yapabileceğimizi karşılıklı tartışıyor uz. Sorun değil çözüm odaklı çalışıyoruz ve çalışacağız.

Adı üzerinde, Esnaf ve Sanatkârlar Odası. Ne yazık ki esnafımızın özellikle de pandemi döneminde yaşadığı sıkıntıların bir nebze aşılması için hiç bir gayret göremedik, göremiyoruz. Hizmet amaçlı bu makamların hiçbiri kimseye baki değil. Hiç kimse de bu koltukların kadrolu başkanı değil. Asıl olan esnaflarımıza hizmet etmek ve sıkıntılarında yanlarında olup çözmektir. Benim de bir esnaf olarak, tek amacım Safranbolu’daki diğer esnaf arkadaşlarımıza hizmet etmek ve sorunlarını çözmek olacaktır.”

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ordulu çift söküntü ip getirenlere Kabataş kilimi dokuyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

ORDU (AA) – EYÜP ELEVLİ – Ordu'nun Kabataş ilçesinde 46 yaşındaki Fatma Öztok, eskiyen örgü işlerin sökülmesiyle elde edilen iplerle Kabataş kilimi dokuyarak kazanç sağlıyor.

Öztok, Kabataş ilçesinde evlendikten sonra el tezgahında dokumacılık yapan kayınvalidesi Kadriye Öztok'tan işin inceliklerini öğrendi.

Kayınvalidesinin sağlığı elvermediği için işi bırakmasının ardından Fatma Öztok, 2000 yılından itibaren evlerinin alt katında oluşturdukları atölyede mesleği sürdürüyor.

Dört yıl önce emekli olan Aziz Öztok da eşiyle atölyede mesai harcıyor.

İki çocuk annesi Fatma Öztok, AA muhabirine, kayınvalidesinin rahatsızlanması sonucu mesleği devam ettirdiğini söyledi.

Kayınvalidesinin kilimleri elinde dokuduğunu ancak kendisinin bu şekilde sürdüremediğini anlatan Öztok, adlıkları eski tip makinelerle yıllardır Kabataş kiliminin üretimini yaptıklarını ifade etti.

Öztok, Kabataş kilimine ilgi olduğunu dile getirerek, “Burada 7 kişi, 10 kişi çalıştırdığım da oldu. Ama çalışanlar fındık zamanı gelince işi bırakıyor. Siparişi de aldığımız için sıkıntıya düştüm. O yüzden siparişleri azalttım. Şimdi yapabileceğim kadar alıyorum.” dedi.

Eşiyle çalışmanın önemine işaret eden Öztok, “Eşimle çalışmak daha rahat, çok güzel. Ben eve çıksam, buraya müşteri geliyor. En azından burada müşteriye bakabilecek birisi oluyor. Öbür türlü eve çık, dükkana in şeklinde zor oluyor. O yüzden eşim geldikten sonra rahatladım. İşin getirisi de iyi oldu çok şükür.” diye konuştu.

Örgüleri söküp getirenlerin israfı da önlemiş olduğunu anlatan Öztok, şöyle devam etti:

“İsraf olmasın, 'yazıktır, günahtır' diyerek dokutturuyor. 'Benden sonraki nesillere kalsın.' gibi düşüncelerle yaptırıyorlar, en çok ondan geliyor. Çöpe atma durumu olsa bu devam etmeyecek ama eskilerimiz asla çöpe atmayı istemiyor. Sökemezse kesiyor, kesemezse dikiyor. Yine de onu dokutturuyor. Çöpe atmaktansa onu kenara koyuyor.”

Öztok, çevrelerinde kendilerinden başka bu işi yapan olmadığını, tozlu iş olması nedeniyle pek de kimsenin benimsemediğini anlattı.

İşinden keyif aldığını ve bu nedenle devam ettiğini belirten Öztok, “Yoksa bağ bahçe, evin temizliğine zaman kalmıyor. Evde temizlik için işçi tutuyorum, buradan aldığımı oraya veriyorum. Ama bana keyifli geliyor. 60 sene olmuş. 30-40 sene kaynanam, 20-25 sene de ben devam ettirdim. 5 sene daha ancak dayanırız. Sadece kilime odaklanırsam günde 80-100 metre dokuma yaparım.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Bizim için mesleğin son temsilcisi diyebiliriz”

51 yaşındaki Aziz Öztok ise ilk etapta eşinin siparişleri elde yetiştirememesi üzerine araştırmalar yaptıklarını anlattı.

Gaziantep'ten makine aldıklarını belirten Öztok, “İlk önce bir makineyle başladık. Sonra bir, iki derken çözgü makinesi, sarma makinesiyle beraber işi çoğalttık. Daha seri bir şekilde çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yörede bu mesleği yapan bir tek kendilerinin kaldığına dikkati çeken Öztok, “Bizim için mesleğin son temsilcisi diyebiliriz. Çocuklar yanaşmıyorlar. Kimisi üniversitede okuyor, kimisi çalışıyor. Biz de hanımla beraber yapabildiğimiz kadar bu şekilde yapmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Zaman zaman yurt dışına da ürün gönderdiklerine işaret eden Öztok, şunları kaydetti:

“Bize eski sökülmüş kazaklar geliyor. Onları belli bir aşamadan geçirdikten sonra dokuyoruz. Hem de katma değer oluyor. Rağbet de var. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa'ya mal gönderdiğimiz oluyor. Bu şekilde isteyenler, sipariş verenler oluyor. Yani güzel bir şey. Hem yöremiz için hem de otantik bir havası var. Yazları buralarda halıları kaldırıyoruz, sadece kilim seriyoruz.”

Öztok çifti, Kabataş kiliminin metresini 40 liraya örüyor.