Değişim ve Karabük

Değişim ve Karabük

Yayın: 01.06.2016 08:48
Paylaş:
A+ A-

Karabük değişim sürecinde olan bir kent durumunda.
Değişime ayak uydurmak var olmanın olmazsa olmaz koşulu.
Kuruluşundan itibaren Karabük hep başkalaşım içinde olmuş.
Olmaya da devam ediyor.
Kentin dinamikleri ve koşullar bu durumu zorunlu kılıyor.
Karabük halkı bu durumunun farkında.
Bu farkında oluş dinamizm oluşturuyor.
Herkes ileriye bakıyor.
Önüne bakıp yürüyen kalmadı.
Karabüklüler kendi dinamik unsurlarına ,kaynaklarına dayanarak geleceği kucaklamak istiyor.
Kim istemez ki…
Tek dayanak noktamız,güç kaynağımız,üretim kenti oluşumuz.
Bataklık kurutularak sanayileşme hamlesiyle oluşturulan bu kentte,79 yılda elde edilen başarı her şeyden önce bizlere moral vermektedir…
Kentin bugünkü durumu; ben Karabüklüyüm diyen herkesin çalışmalarıyla ve özverisinin bir eseridir.
Bu eser aynı zamanda övünç duyduğumuz Cumhuriyetimizin azmi ve başarısıdır.
Düşünceler Türk insanın çalışkanlığı ile buluşunca Karabük,o günkü koşulların ürünü olarak doğduğunu bir tarihi gerçeklik olarak bugün herkes bilmektedir.
Geleceğini bulma noktasında da kendi geçmişinden aldığı güçle yarınlara doğru yürümeye çalışmaktadır.

Cumhuriyetin endüstrileşme projesinin ürünü olan bu kentte bundan sonra neler yapılabilir?
İnsanların refah ve mutluluğu nasıl daim kılınabilir?…
Bu sorulara yanıt vermek için Karabük’te ortaya atılmış öngörüler ve projeler ortada…
Tasarlanmış bu düşünceleri ister beğenir isterse beğenmezsiniz.
O ayrı bir konu.
Ama burada birileri bu kent için bir takım öneriler ortaya atmışsa bunu gerçekten kamuoyu önünde tartışmak ve düşüncelerin kitleler tarafından öğrenilmesi sağlamak bizim için birinci derecede önemsenmesi gerekli husus olmalıdır.
Bunun yanında Karabük için ortaya atılmış ve gerçekten önümüzü görmeyi sağlayacak ciddi tezler var…
Bu öngörüler her alanda kendini hissettirmektedir.
Ne gibi mi?Turizm,ticaret,tarım,hayvancılık,hava kirliliği,kent estetiği,yapılaşma,nüfus,sanayi…eğitim,öğretim,sosyal hayat..vb. aklınıza ne gelirse,bu konularda üretilmiş birçok proje vardır.
Bu görüş ve düşüncelerin geç hayata geçirilmesi noktasında gerçekten kent dinamizmini sekteye uğratmaktadır.
Göstermelik hareketler ve popülist yaklaşımlar Karabük’ün geleceğini ve değişim sürecini olumsuz etkilemektedir.
Karabük’te yetişen,güzide okulları kazanan eğitimli nüfusun istihdam nedeniyle Karabük’e gelmesi,iş bulup enerjisini bu kent için yeniden üretime dönüştürmesi ve katma değer olarak kentimize katkı yapması artık mümkün görünmemektedir.
Karabük öngörülerinin hayatla buluşması ve uygulanır olması en çok istediğimiz bir hususiyettir.
Bu çerçevede konunun bizi meşgul eden en önemli yanı ise Karabük’e yakışır bir model oluşturup,yaşayanların ihtiyacına cevap verecek bir dinamizmin yakalanmasıdır.
Dinamizm ve değişim ortak paydamız olursa hayatı sekteye uğratan durgun hallerden kurtulmak olanaklı olacaktır.
Metaforik olarak söyleyecek olursak…
Karabük her yağan yağmurla oluşan sele teslim olan bir kent olmayacaktır..!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

“Girişimci Kadın Gücü” projesinin ikinci fazı başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 16:24
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve İş Bankası işbirliğiyle hayata geçirilen “Girişimde Kadın Gücü” projesinin ikinci fazının başladığı duyuruldu.

TÜRKONFED ve İş Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, girişimci kadınların değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı ayak uydurmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen ve 2024-2026 dönemini kapsayan projenin ikinci fazının açılış etkinliği İstanbul İş Kuleleri'nde gerçekleştirildi.

Törene katılanlar arasında, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz ve kadın derneklerinden temsilciler yer aldı.

Açıklamada törende yaptığı konuşmaya yer verilen Açık, projenin temel amacının toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların iş dünyasında daha aktif roller almasını teşvik etmek olduğunu vurguladı.

Açık, “TÜRKONFED olarak güçlü Türkiye Hayalimizi gerçekleştirmek için kadın odağında kapsayıcı iş birlikleri, projeler, eğitim ve mentörlük çalışmaları sürdürerek değer yaratıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğini temel almayan bir girişimcilik ekosisteminin sürdürülebilir kalkınmaya ve topluma katkı sunmasının mümkün olmadığını ifade eden Açık, şöyle devam etti:

“Dünyada girişimci kadın oranı yüzde 35 seviyesindeyken ülkemizde bu oran yüzde 14. Öte yandan 2023 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer alıyoruz. Yapılan uluslararası araştırmalar, kadınların yenilikçi ve yaratıcı özellikleri ile girişimci ruhlarının istihdama ve ekonomiye çarpan etkisi yarattığını gösteriyor. Biz de bir kadının hayatına dokunan her değerin büyük bir çarpan etkisi oluşturacağına yürekten inanıyoruz. Proje ortağımız Türkiye İş Bankası'na ve projeye 2021 yılında verdiği destek için Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi’ne (UN Women) teşekkür ediyoruz.”

Yılmaz ise, projede ilk dönem elde edilen başarıların artırılmasını hedeflediklerini kaydederek, “2023 yıl sonu itibarıyla projemiz ile toplam 5 bin 43 girişimci ve girişimci adayı kadına erişmenin, onların belki de desteğe en çok ihtiyaç duydukları alanlardaki ihtiyaçlarının giderilmesinde rol almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki 2 yıllık yeni dönemde de ülkemiz genelinde girişimci kadınların başarı hikayelerini oluştururken onlara yol arkadaşlığı yapacak olmanın heyecanını duyuyoruz. Beraber başladığımız bu yolculukta, alanında uzman mentörlerimiz ile 100 girişimci kadına mentörlük desteği sunacağız.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Özge Küllah Kurtuluş'un moderatörlüğünde düzenlenen “Geleceğe İlham Veren Kadınlar” paneli düzenlendi.

Panelde, Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu ve HiVa Atelier Kurucu Ortağı Dilara Ertan Çevik girişimcilik deneyimlerini paylaştı.

Projenin ikinci fazında, 6 bin 500 girişimci ve girişimci adayı kadına ulaşılması hedefleniyor. Eğitimler, mentörlük programları ve çeşitli desteklerle donatılan bu yeni dönem, girişimci kadınların iş dünyasında daha etkin ve başarılı olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Etkinlik, girişimci kadınlar arasında iletişim köprüsünün güçlendirilmesi ve onların başarılarına destek olmayı da hedefliyor.