Trafik “Allak Bullak”…!

Trafik “Allak Bullak”…!

Yayın: 23.06.2016 08:42
Paylaş:
A+ A-

Karabük-Safranbolu yolunda tek- tük de olsa motosiklet sürücüleri yollarda cirit atıyor…
Cirit atmakla kalmıyor,hızları,yolda seyir halleri insanlarda tedirginlik yaratıyor…
Bir de buna sürüş halindeyken çıkardıkları jet sesini andıran motor seslerini eklemek gerekiyor…

Trafik zaten yoğun,
bu yoğunluk hava kirliliğine de etki yapıyor…
bir de motosiklet sürücüleri,
sanki hız kontrolü yapıyorlarmışçasına,
yollarda birden arabaların arasından çıkarak,
trafiği iyece keşmekeşleştiriyorlar,
allak bullak bir hale getiriyorlar…!

Nasıl mı?…
Bırakın motosiklet sürücülerini,
taksiciler,otobüsçüler yasak olmasına rağmen trafik seyir halinde iken cep telefonu ile orayla burayla iletişim kurmaya çalışıyorlar…
Yasak savma yapıyorlar…
Kuralları hiçe sayıyorlar…
İçlerindeki hız tutkularını karayollarında yaşamı tehdit edercesine pratiğe dönüştürüyorlar…

Bozkırda at sürer gibi karayollarında araba sürmek…
Dün eğersiz ata biniyorduk,bugün kemersiz araba sürüyoruz…
Demek ki dün ile bugün arasında hiçbir şey değişmemiş…
Egomuzu tatmin etmek için icat ettiğimiz hız tutkusu,
zaman değişse de öneminden hiçbir şey kaybetmemiş…
Eğitim, öğretim,gördüğümüz trafik kursları,
aldığımız ehliyetler ancak resmiyette görüntü oluşturmaktan öte yaşamımızda bir fonksiyon icra edememişler…!

Batı’da böylemi…
Hata yap da görelim bakalım…
Avrupa’da yaşayan Türkler,o mekanda hiç trafik hatası yapmıyorlarmış…
Ancak aynı insanlar Türkiye’ye geldiklerinde trafik canavarı oluyorlarmış…
Batıda kurallara riayet eden bizim insanlarımız,Kapıkule gümrük kapısından Türkiye’ye ayak bastıktan sonra trafikte özgürlüklerini ilan etmişçesine hız konusunda “ha babam” yapıyorlarmış….
Gerçekten önemli bir araştırma konusu…
Kanunlar aynı…
İnsanlar aynı…
Orada hukuka uyuyorlar…
Buraya gelince hukuk dışı davranışlar sergiliyorlar…
Acaba neden?…
Nerede bir hata var?…
Hatanın nerede kaynaklandığı belli ise neden önlem alınmıyor…
Demek ki birilerinin besbelli işine gelmiyor…
Yine konu dönüp dolaşıp insana verilen değerde kendini hissettiriyor…
İnsana değer verdiğimiz gün…
İnanın yakındığımız bütün bu şikayetlerin hepsinden kurtulacağız…
Bunun için yaşam felsefemizi kendi gerçeklerimize göre yeniden kurmak ve oluşturmak zorundayız…
Sizce bu düşünce gerçekleştirilemeyecek kadar bizlerden uzak bir hayal midir?…

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky’den 2023 kritik siber olay raporu

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Yönetilen Tespit ve Müdahale (MDR) ekibine göre, doğrudan insan müdahalesi içeren yüksek ciddiyetli olayların sıklığı 2023'te günde 2'nin üzerine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yıllık olarak yayınlanan rapor, raporda yer alan olaylar hakkında, niteliklerine, sektörlere ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarıyla ilgili bilgi sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şirketin geçen yıl daha az sayıda yüksek önem derecesine sahip olay tespit ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak orta ve düşük önem derecesine sahip olayların sayısında eş zamanlı bir artış gözlemlendi. Olayların bu şekilde yeniden dağılımı, saldırılara aktif insan katılımının görünür izleri olmadan kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Bu durum 'araçların metalaşması' ile açıklanabilir. Bununla birlikte, yüksek nitelikli olayların sayısının düşük olmasının mutlaka düşük hasar anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Hedefli saldırılar artık daha dikkatli planlanıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle, deneyimli SOC analistlerinin yardımıyla yönetilen etkili otomatik siber güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Rapor saldırganların geçen yıl kullandıkları en yaygın taktik, teknik ve araçları da vurguluyor. Bu sonuçlar, Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) tarafından tespit edilen MDR olaylarının analizine dayanıyor.

Rapora göre tespit edilen tüm ciddi olayların yüzde 22,9'u kamu sektöründe kaydedildi. İkinci sırada BT şirketleri yüzde 15,4 ile yer alırken, onları sırasıyla %14,9 ve %11,8 oranında finans ve sanayi şirketleri takip etti.

– “Saldırıların metalaşması”

Raporda yer alan olayların niteliğine bakıldığında, yaklaşık yüzde 25'inin bireyler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bunların yüzde 20'den biraz fazlası, Kaspersky tarafından daha önce hedefli saldırılar olarak sınıflandırılan, ancak müşterinin açık onayı üzerine 'siber tatbikat' olarak belirlenen çeşitli “siber tatbikat” türlerini içeriyordu.

Ciddi sonuçlara yol açan kötü amaçlı yazılım saldırılarının oranı 2023'te önceki yıllara kıyasla biraz düşmüş ve rapor edilen toplam kritik olayların yüzde 12'sinden fazlasını oluşturdu. Bu düşüş, son yıllarda yüksek ciddiyete sahip olayların en küçük payını temsil ediyor ve bu durum “saldırıların metalaşmasına” bağlanıyor.

Bu eğilim, kasıtlı veya kazara sızıntılar nedeniyle yaygın hale gelen hedefli kampanyalar yürütmek için önceden geliştirilmiş araçların yaygın olarak benimsendiğini gösteriyor. Söz konusu araçlar otomatik saldırı senaryoları uygulama girişimlerinde tekrar tekrar kullanılıyor.

2023 MDR'nin raporu ayrıca hedefli saldırı kalıntılarının, kamuya açık kritik güvenlik açıklarının ve sosyal mühendislik kullanımının tespit edildiği olayların yüzde 4-5 oranında olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş saldırılara karşı korumayı artırmak için şirketlere etkili siber güvenlik çözümleri uygulamaları, bunları yönetmek için nitelikli uygulayıcılar tutmaları veya MDR ve Olay Müdahalesi gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimsemeleri tavsiye ediliyor.

Hizmetler, tehdit tanımlamasından sürekli koruma ve düzeltmeye kadar tüm olay yönetimi döngüsünü kapsıyor. Ayrıca bu hizmetler, kaçamak siber saldırılara karşı korunmaya, olayları araştırmaya ve bir şirketin güvenlik çalışanı olmasa bile ek uzmanlık sağlamaya yardımcı oluyor.