Kuruluşundan Daha Büyük Bir Kardemir Kurulmaktadır

Kuruluşundan Daha Büyük Bir Kardemir Kurulmaktadır

Yayın: 02.04.2015 10:12
Paylaş:
A+ A-

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. ve Karabük’ün kuruluşunun 78. yılı etkinlikleri kapsamında Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) “IISS’15 2. Uluslararası Demir ve Çelik Sempozyumu” başladı.

3 gün sürecek olan sempozyum KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda start aldı.

Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Prof. Dr. Necip Cavuşçu, KARDEMİR Genel Müdürü Uğur Yılmaz, yabancı akademisyenler, çok sayıda iş adamı ve sektör çalışanlarının katıldığı sempozyumda sunumlar ve sektörün geleceği ile ilgili oturumlar yapıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyumun açılışında konuşan KARDEMİR Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, 78 yıl boyunca ülke sanayisinin can damarlarından biri olan, ülke ekonomisine hizmet eden ve her geçen gün daha da güçlenen KARDEMİR ile hep birlikte gurur duyduklarını söyledi.

KURULUŞUNDAN DAHA BÜYÜK BİR KARDEMİR KURULMAKTADIR

Yılmaz, ‘Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu’nun, Karabük’ün bilim dünyasına kazandırılmasının önemine de vurgu yaparak, “Sempozyumun üniversitemizin büyüme stratejilerinin bir parçası olması yanı sıra, kentimizin mevcut ve gelecekteki yöneticilerine de vizyon sunması ve özellikle sektörümüzün ihtiyaç duyduğu bilgi paylaşımı platformu niteliğini her zaman önemsiyor, sempozyumun, demir çelik sanayimizin geliştirilmesi bakımından geniş bir kamuoyu oluşturacağına inanıyoruz. Bugün, KARDEMİR içinde kuruluşundan daha büyük bir KARDEMİR kurulmaktadır. Özellikle son 5 – 6 yıldır hızlanarak devam eden ve KARDEMİR tarihinin en büyük sanayi yatırımı olan bu projeler ile sıvı çelik üretim kapasitemizi hedeflerimiz kapsamında arttırıyoruz. KARDEMİR tüm çalışanların katılımı ile başladığı mükemmellik yolculuğuna kararlılıkla devam etmekte, müşterilerine katma değer yaratan ürün ve hizmetler sunmak için çok çalışmaktadır. KARDEMİR, örneğin bu kapsamda Türkiye’nin en büyük kapasiteli ve en ileri teknoloji kullanan kangal haddehanesine de sahip olacaktır. Bugün KARDEMİR, sektöründe yarattığı sinerji ile bölge ekonomisine ciddi katkılarda bulunan, sadece kendisini değil, çevresini de yarattığı katma değerden faydalandıran ve bölgesine büyük istihdam sağlayan bir sanayi kuruluşudur” dedi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÇELİK ÜRETİMİ YAPMAK ZORUNDAYIZ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Prof. Dr. Necip Camuşçu ise, Bakanlığı temsilen bulunduğu toplantıda Türkiye’nin dünya demir çelik pazarındaki yeri Bakanlığın demir çelik sektörüne yönelik yaptığı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Camuşçu, “Dünyadaki bazik oksijen fırın yöntemi ile çelik üretimi yüzde 70 oranında bulunurken, ülkemizde yüzde 28 civarındadır. Dünyadaki genel eğilim, bazik oksijen fırın yöntemine geçilerek cevhere dayalı tesislerin arttırılması, elektrikli ark ocaklı tesislerde yüksek fırın entegrasyonunda hurda bağımlılığının azaltılması yönündedir. Tonaj bazında demir çelik üretiminin sürekli artış gösterdiği dünyamızda, Çin son yıllarda üretimini önemli ölçüde artırırken, Japonya, ABD ve Rusya gibi dünya devleri bu sektörde paylarını hep korumuşlardır. Türkiye ise, 1990 yılında 19’uncu olarak bulunduğu listede 2013 yılında 8’inci sıraya kadar ilerleme başarısını göstermiştir. Avrupa’da ikinci sırada yer alan ülkemiz Brezilya ve Ukrayna ile kıyasıya yarış halindedir. Ancak bu iyi tablo ekonomik bakımdan Türkiye’nin çelik ürünleri dış ticaretine tam anlamıyla yansımamaktadır. İhracatta 15’inci sırada olan ülkemiz ithalatta ise dünya beşincisi konumunda. Ülkemiz demir çelik sektörünün 15 milyar dolar civarında olan ihracat rakamı 2023 yılı hedefleri çerçevesinde 55 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir. Bunun da ancak paslanmaz çelik, zırh çelik, kor ve yay çeliği vasıflı çelikler gibi katma değeri yüksek ürünlerle mümkün olacaktır. Türkiye’nin sahip olduğu 50 milyar kapasiteli çelik üretimi tesislerinin sadece 35 milyar tonu kullanıldığı göz önüne bulundurulursa vasıflı çelik üretimin kapasite kullanım oranını artırımını arttıracağı açıktır” dedi.

Sempozyumun ilk gününde yabancı akademisyenlerinden katılımı ile çelik sektörü alanında sunumlar yapıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan’ın zam şampiyonu otobüs biletleri oldu

Yayın: 06.05.2024 11:10
Paylaş:
A+ A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nisanda tüketici fiyatları bazında en fazla fiyat artışı kara yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığında gerçekleşti. En fazla fiyat düşüşü ise sebze ürünlerinde görüldü.

TÜİK nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici fiyatı endeksindeki (TÜFE) artış 2024 yılı nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 oldu.

EN FAZLA ARTIŞ KARA YOLU TAŞIMACILIĞINDA

Tüketici fiyatları bazında nisanda en fazla fiyat artışı yüzde 34,24 ile “kara yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı”nda, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 8,28 ile sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) ile ilgili ürünlerde görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığındaki fiyat artışını yüzde 17,69 ile hava yolu ile yolcu taşımacılığı, yüzde 13,57 ile kümes hayvanları eti izledi.

Nisanda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 13,12 ile taze meyveler, yüzde 10,53 ile sigaralar ve yüzde 9,28 ile kuzu eti yer aldı.

EN FAZLA DÜŞÜŞ SEBZE ÜRÜNLERİNDE

Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 8,28 ile sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) ile ilgili ürünlerde gerçekleşti. Bunu, yüzde 6,48 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler, yüzde 1,17 ile margarin, yüzde 0,43 ile makarna çeşitleri takip etti.