Anadolu Ajansı tarafından
08 Eylül, 2024 12:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ağabeyinin yerine Kore’ye giden 95 yaşındaki gazi, askerlik günlerini anlattı

blank Karabük'te yaşayan 95 yaşındaki Kore gazisi Ahmet Kara, ağabeyinin yerine gittiği Kore'deki askerlik anılarını dün gibi hatırlıyor. AA'nın, Güney Kore'ye destek için 17 Eylül 1950'de Türkiye'den ilk tugayın yola çıkmasının 74. yılı kapsamında hazırladığı haber dosyasının üçüncü bölümünde, 95 yaşındaki Kastamonulu Ahmet Kara yaşadıklarını anlattı. Araç ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde 1929'da doğan Kara, köyünde tarım ve hayvancılık yaparken 1950'de asker oldu. Ankara'da vatani görevine başlayan Kara'nın aynı yerde askerlik yapan ağabeyi Bayram Kara'ya 1951'de Kore görevi çıktı. Evli ve çocukları olduğu için ağabeyinin yerine Kore'ye gönüllü gitmek isteyen Kara, durumu komutanlarına bildirdi. Komutanları tarafından talebi kabul gören Kara, 1 aylık deniz yolculuğunun ardından diğer Türk askerleriyle Kore'ye ulaştı. Güney Kore'deki cephelerde 10 ay güvenliği sağlayarak askerlik görevini yapan Kara, gurbette Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği görevi layıkıyla yerine getirip yurda döndü. Askerlik görevinin ardından 1953'te yerleştiği Karabük'ün 75. Yıl Mahallesi'nde kızıyla yaşayan Kara, ilerleyen yaşına rağmen cephedeki günlerini dün gibi hatırlıyor. blank - "Giderken çok heyecanlandım" Kara, AA muhabirine, askerliğe 1950'de Ankara'nın Etimesgut ilçesinde başladığını söyledi. Aynı kışlada askerlik yapan ağabeyi Bayram Kara'ya 1951'de Kore görevi çıktığını anlatan Kara, "Kore'ye her taburdan 2 asker istemişler. Bana görev çıkmadı, ağabeyime kurayla görev çıkmış, arkadaşlarım söyledi. Ağabeyimin yanına gittim. O kendisine görev çıktığını söyledi. Sonra ben komutanlarıma abimin yerine askere gitmek istediğimi söyledim, onlar da kabul etti." diye konuştu. Ağabeyi evli ve çocukları olduğu için onun yerine görevi gönüllü kabul ettiğini belirten Kara, "Kore'de 10 ay kaldık. 1 ay gidiş 1 ay da geliş. 2 ay da yolda geçti. Gemi ile gittik. Yolculuk çok zor geçti. Giderken çok heyecanlandım. Bizi Ankara'dan bando ile uğurladılar." dedi. blank Kore'de ilk cepheye gittikleri günün gecesinde kar yağdığını dile getiren Kara, "Bize cephede taarruz emri geldi ve taarruza gittik. Yaklaşık 4 saat çatışma sürdü. 7 şehit verdik, 8 arkadaşımız da yaralandı. Sonra geri döndük. Kore'de bir komutanımız da şehit oldu." ifadesini kullandı. Kara, Kore'de asker arkadaşlarıyla çok iyi bağ kurduğunu, bölge halkının da kendilerine iyi davrandığını, yemek getirdiğini anlattı. Bölgede kışın çok ağır geçtiğini dile getiren Kara, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir kar yağdı tam diz boyu. Kar bir ay kalkmadı. Türkiye'ye geri dönerken çok sevindik. İlk İzmir'e geldik, çok iyi karşılandık. Daha sonra Ankara'ya, oradan da köye geldik."

Haberin Videosu İçin TIKLAYINIZ.. 

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.