blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
25 Şubat, 2025 09:54 tarihinde yayınlandı

Artvin’de karın etkisiyle ahır çöktü, 50 küçükbaş hayvan telef oldu

Artvin’in Hopa ilçesinde kar yağışı nedeniyle bir ahırın çatısı çöktü. Olayda, 50 küçükbaş hayvan telef oldu, çok sayıda koyun ve kuzu ise AFAD ve HOPAK gönüllüleri tarafından enkaz altından kurtarıldı.
Olay, Hopa ilçesinin Kopmuş mevkiinde Hüsnü Gümüşkaya’ya ilişkin küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan ahırda meydana geldi. Gece saatlerinde ağır kar yağışı nedeniyle ahırın çatısı çöktü. Çökme sonucu yaklaşık 300 küçükbaş hayvandan 50’si enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.
İhbar üzerine, Artvin AFAD takımları ve HOPAK gönüllüleri olay yerine sevk edildi. Köy yolu, iş makinesi yardımıyla açılarak, takımların çalışmaları için uygun hale getirildi. 5 saat süren güçlü çalışmaların akabinde, enkaz altındaki çok sayıda koyun ve kuzu sağ olarak kurtarıldı. Yaralı hayvanlar ise veteriner tabipler tarafından tedavi altına alındı.
İşletme Sahibi Hüsnü Günüşkaya yaptığı açıklamada, "Gece bir anda ahırın çatısı çöktü. Çok sayıda hayvan telef oldu. 150 yakın kuzum var. Hepsi dışarda kaldı. Şayet bir yardım yapılmazsa çadır üzere, kuzularda kısa müddette hayatını kaybede bilir" dedi.
HOPAK ekip lideri Emin Üçüncü ise, "Hopa ile Kemalpaşa ilçemiz ortasında bulunan Kopmuş mevkide gece bir vatandaşımızın küçükbaş hayvanlarının bulunduğu ahırın çatısı çöktüğü ihbarını aldık. Süratli bir halde olay yerine intikal ettik. Yaklaşık 5 saat süren çalışma sonrası 1 metre karın altında canlı ve telef olmuş hayvanları çıkardır" diye konuştu.
Veteriner tabip Yunur Onur Morgül da, "Ağılların büyük bir kısmı kökmüş, içerisinde koyunlar ve kuzular, hamile hayvanlar vardı. Yaklaşık 20 meyyit çıkardık ancak kuzulardan çok zayiat var. Yaralı hayvanlar var onların sabaha kadar durumlarını katip edeceğiz. Hemen buraya çadır lazım" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Haziran, 2025 14:37 tarihinde yayınlandı

Kastamonu Üniversitesi’nden yapay zeka temalı sosyal sorumluluk projelerine destek

Kastamonu Üniversitesi Toplumsal Ofisi, yapay zeka temalı toplumsal sorumluluk projelerine takviye vermeyi sürdürüyor.
Kastamonu Üniversitesi Toplumsal Sorumluluk Projeleri Ofisi (Sosyal Ofis), 2025 yılı Mayıs ayında "yapay Zeka" temalı toplumsal sorumluluk projelerini destekleyerek farklı fakültelerden öğrencilerin ve akademisyenlerin yenilikçi fikirlerini pratiğe dönüştürmelerine takviye verdi.
Desteklenen projeler ortasında toplumsal farkındalık, engelli bireylerin ömür kalitesinin artırılması, afet idaresi ve gastronomide dijital dönüşüm üzere geniş bir yelpazede çalışmalar yer aldı.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinden Adem Balcı, "Yapay Zeka Takviyeli Tasarım Araçları ile Toplumsal Farkındalık Atölyesi: Canva Uygulaması" başlıklı projesiyle toplumsal hususlarda tesirli görsel içerikler üretmeyi hedefliyor.
Aynı fakülteden Batuhan Aktaş ise "Yapay Zeka Araçları ile Engelli Bireyleri Tanıştırmak: Speechify ve Google Lookout Uygulamaları" isimli çalışmasıyla görme ve işitme engelli bireylerin teknolojiye erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
İrem Kızılırmak’ın hazırladığı "Afetleri Evvelden Görmek: Afet İdaresinde Yapay Zekâ Desteği" başlıklı proje, ihtimal afet risklerinin erken tespiti ve kriz idaresine katkı sağlamayı hedefliyor.
Zeynep Pusmaz ise "Toplumsal Yarar İçin Yapay Zekâ Atölyesi: Konut Bayanlarına Yönelik Bir Uygulama" isimli projesiyle yapay zekâ tabanlı dijital araçların konut bayanlarının toplumsal ve ekonomik hayata iştirakine nasıl katkı sunabileceğini ortaya koyuyor.
Akademisyenler de projeleriyle sürece katkı sağladı. Turizm Fakültesi’nden Araştırma Vazifelisi Dr. Demet Güner’in yürüttüğü "Gastronomide Dijital Dönüşüm: Yapay Zeka Takviyeli Sunum Atölyesi" projesi, gastronomi alanında yapay zeka uygulamalarının kullanımına dair öğrencilere yenilikçi bir perspektif kazandırmayı amaçlıyor.
Abana Sabahat Mesut Yılmaz Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğretim Üyesi Rukiye Koçkar ise "Öğrenciler İçin Yapay Zeka Dayanaklı Eğitim: Akıllı TUĞLA ve Etik Öğrenmenin Yolu" başlıklı projesiyle yapay zeka dayanaklı eğitim malzemelerinin öğrenci başarısı üzerindeki tesirlerini araştırmayı hedefliyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin yapay zeka teknolojileriyle uyumlu projelere verdiği ehemmiyeti vurgulayarak, "Günümüzde yapay zeka sadece teknolojik bir gelişme değil; tıpkı vakitte toplumsal, ekonomik ve kültürel alanlarda da dönüşüm imkânlar sunuyor. Üniversitemizde hem öğrencilerimizin hem de akademisyenlerimizin bu değişime ayak uyduran, toplumsal sorumluluk şuuru yüksek projeler üretmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızı daha sistematik bir yapıya kavuşturmak gayesiyle Yapay Zeka Çalışmaları Koordinatörlüğü’nü de kurduk. Toplumsal Ofis’in bu temadaki dayanaklarıyla Üniversitemizin bilimsel üretkenliğine ve toplumsal katkı vizyonuna daha fazla katkı sunmayı hedefliyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin