“Atatürk bugün hangi şarkıları severdi” sorusu yapay zekayla yanıt buldu
İSTANBUL (AA) - Şişecam, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, Mustafa Kemal Atatürk için özel bir projeye imza attı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Şişecam, "Atatürk’ün En Seveceği Şarkılar" yapay zeka projesi için müzik araştırmacısı Serhan Bali, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say, Yaratıcı Teknolojist Zeynep Nal Sezer, Yapay Zeka Sanatçısı Bager Akbay'dan oluşan özel bir proje ekibiyle çalıştı.
Proje kapsamında önce tüm kaynaklarca Atatürk'ün en sevdiği şarkılar olarak bilinen eserler, yapay zekaya tanıtıldı. Ardından yapay zeka bu şarkıları nota, gam, makam, söz, mod, tempo ve frekans değerlerini analiz etti.
Projenin ikinci adımında Atatürk’ün "en seveceği" şarkıları bulmak üzere yine yapay zeka tarafından binlerce güncel şarkı incelenerek, sevdiği şarkılara benzer olanlar listelendi.
Şişecam bu projenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ve modernleşme mücadelesinin lideri olan Atatürk'ün müzik zevkini anlamaya katkı sunduğuna inanıyor ve 7'den 77'ye her yaştan insanı, O'nu daha yakından tanımak için 55 şarkıdan oluşan çalma listesini keşfetmek üzere Şişecam'ın Spotify hesabına davet ediyor.
Listede Türkiye'nin önde gelen sanatçılarının sürpriz şarkıları yer alıyor.
Sattığı casus kameralarla görüntü kaydeden şüpheli tutuklandı
Karabük'te yasa dışı yollarla temin ettiği ve kalem, elektrik prizi, saat, garaj kumandası gibi cihazlara yerleştirilebilen casus kameraların internet üzerinden satışını yapan ve bu cihazlara IP ile uzaktan erişim sağlayarak Türkiye genelinde binlerce kişinin görüntülerini kaydeden şahıs, düzenlenen operasyonla yakalanarak tutuklandı. Karabük İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen açık kaynak araştırmaları sonucu internette "casus kamera" olarak tabir edilen ve satışı yasak olan cihazların Karabük üzerinden satışının yapıldığı tespit edildi. Yürütülen teknik takip ve istihbari çalışmalar sonucunda söz konusu kameraların satışını gerçekleştirdiği belirlenen E.İ. isimli şüpheliye yönelik Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde operasyon düzenlendi. Şüphelinin ikametinde yapılan iki ayrı aramada 1 adet gizli kamera bulma dedektörü, 12 adet kamera ve ses kayıt düzeneği yerleştirilmiş tükenmez kalem, 5 adet priz görünümlü gizli kamera, 10 adet ses kayıt cihazı yerleştirilmiş USB bellek, 258 adet anahtarlık içine gizlenmiş kamera ve ses cihazı, 5 adet üçlü priz görünümlü kamera düzeneği, 2 adet Wi-Fi adaptörü içine yerleştirilmiş kamera, 1 adet avize duyu içine yerleştirilmiş kamera, 1 adet masa saati, 1 adet buvat kapağı, 1 adet gaz dedektörü, 1 adet araba anahtarı, 1 adet spot LED lamba içine gizlenmiş kameralar, 1 adet receiver kumandası, 1 adet dijital saat içine yerleştirilmiş kamera, 2 adet susta tipi ve 4 adet yaka tipi kamera ile kamera yapımında kullanılan 120 elektronik devre, 185 anakart devresi, 175 devre anteni, 208 kamera, 550 aç-kapa anahtarı, 42 batarya ve çok sayıda duman dedektörü, powerbank, masa saati, oda kokusu, müzik kutusu, ses bombası, termometre, yaka düğmesi, büst ve heykelcik ile hesap makinesi ele geçirildi. Şüpheliye ait dijital materyallerin Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü uzmanlarınca incelenmesi sonucunda yaklaşık 55 bin görüntüye ulaşıldı. Bu görüntüler arasında özel hayatın gizliliğini ihlal eden ve suç unsuru taşıyan kayıtların bulunduğu belirlendi. Yapılan teknik analizler sonucu şüphelinin satışını yaptığı IP kameralara uzaktan bağlanarak, cihazları satın alan kişilerin görüntülerini depoladığı tespit edildi. Ele geçirilen görüntülerde 38'i yetişkin, 11'i çocuklara ait uygunsuz görüntüler bulunduğu bildirildi. Bu gelişmeler üzerine Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan şüpheli E.İ. gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkarıldığı mahkemece "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin hukuka aykırı olarak elde edilmesi" ve "müstehcenlik" suçlarından tutuklanarak Karabük Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildi.