İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Aralık, 2024 12:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ayhan Taflan: “Pandemi öncesinde şantiye alanı olan Trabzon’umuzda şuan maalesef inşaat yapılmıyor”

Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, emlak piyasında güzelleşme olması için arz talep sıkıntısının olması gerektiğini belirterek, “Pandemi öncesinde şantiye alanı olan Trabzon’umuzda şuan maalesef inşaat yapılmıyor, şantiye alanları yok. Bunu arz talebe dayandırdığımız vakit ortada bir proje olmayınca vatandaşın alacağı konut yok” dedi.
Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, kentte yeni konut inşaatlarının yapılmadığını kaydederek, “Piyasaya baktığımızda süreçlerin pek olumlu olduğunu söyleyemeyiz. Zira vatandaşın kredi erişimi zayıf. Bankalar konut kredisi vermiyor. Verdiğini kabul etsek dahi hayat pahalılığının olduğu yerde vatandaşların bu kredileri geri ödemesi mümkün değil. Piyasalarda güzelleşme olması için arz talep sorununun olması gerekiyor. Pandemi öncesinde şantiye alanı olan Trabzon’umuzda şuan maalesef inşaat yapılmıyor, şantiye alanları yok. Bunu arz talebe dayandırdığımız vakit ortada bir proje olmayınca vatandaşın alacağı konut yok. Rekabet ortamını da ortadan kaldırmış oluyoruz. Ne kadar çok eser olursa müteahhitler ortasında bu olumlu biçimde tüketiciye yansır” formunda konuştu.
Trabzon’da satılık konutlara vatandaşların ilgi gösteremediğini vurgulayan Taflan, “Geçmiş vakitlere baktığımızda faiz oranı 1 ve onun altındaydı. O süreçte herkes konut almaya çalıştı ve fiyatlar bu türlü değildi. Şuan 4 buçuklara varan faiz oranları var. Kampanya yapıyorlar 2,80 üzerinde. Bugün bir vatandaş olarak baktığımda en az 2 milyon TL konut kredisi çekilmiş olsa bunun aylık ödemesi 70 bin TL. Çalışan çiftlerin bile bunu ödemesi çok sıkıntı. Bu oranlar deva değil. 1.20 ve onun altını görmedikten sonra piyasalarda sirkülasyon olması güç. Satılık konutlara şuanda ilgi yok. Sıfır proje de yok. Satılık dairelere baktığımızda 3 milyondan başlayan fiyatlar var. Vatandaşın bunu alması için nakitin elinde olması lazım. Kredi çekse 30-35 bin lira her ay ödemesi lazım. 3 milyon TL’de herkesin cebinde yok. Bunu varsa bir arabası onu satıyor yahut onun devamında altınları satıp onları toparlayarak bunu tamamlamaya çalışıyorlar. Maalesef bu imkan herkeste yok. Piyasaların düzelmesi için kredi faiz oranlarının kesinlikle düşmesi gerekiyor. Kamu bankalarının yanı sıra özel bankalarının bu kampanyaları yapmaları gerekiyor” sözlerini kullandı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.