İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 13:34 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bahar aylarında alerjik hastalıklara dikkat

Bahar aylarında alerjik hastalıklara dikkat edilmesinin altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, "Mevsimsel alerjik rinit ve astım, ekseriyetle bahar ve yaz aylarında polen üzere çevresel alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin çok tepki göstermesiyle ortaya çıkan teneffüs yolu hastalıklarıdır. Alerjik rinit burun mukozasının inflamasyonu ile karakterize edilirken, astım bronşların daralmasıyla teneffüs zahmetine neden olur. Bu iki durum sık sık birlikte görülebilir ve hastaların hayat kalitesini değerli ölçüde tesirler ve bozar" dedi.
Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Nurhan Köksal, mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) hakkında açıklamalarda bulundu. Saman nezlesine polenlerin neden olabileceğine değinen Prof. Dr. Köksal, "Mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) ve astım, çoklukla bahar ve yaz aylarında polen üzere çevresel alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin çok tepki göstermesiyle ortaya çıkan teneffüs yolu hastalıklarıdır. Alerjik rinit burun mukozasının inflamasyonu ile karakterize edilirken, astım bronşların daralmasıyla teneffüs zahmetine neden olur. Bu iki durum sık sık birlikte görülebilir ve hastaların hayat kalitesini değerli ölçüde tesirler ve bozar" diye konuştu.

"Bağışıklık sistemi poleni ziyanlı tehdit üzere algılıyor"
Temel nedenin, bağışıklık sisteminin polen üzere çevresel alerjenleri ziyanlı bir tehdit olarak algılaması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Köksal, "Polen bitki kaynaklı havada dolaşan ve protein tabiatında olan bileşiklerdir. Bu bileşiklere (alerjenlere) maruz kalındığında, bağışıklık sistemi histamin ve lökotrien üzere kimyasal unsurlar salgılayarak inflamatuar bir cevap oluşturur. Polen alerjisi çoklukla ilkbahar ve yaz aylarında ağaç, çayır ve yabani ot polenlerinin havada ağır olduğu devirlerde şiddetlenir. Ayrıyeten genetik yatkınlık, hava kirliliği ve sigara dumanı üzere çevresel faktörler de hastalığın gelişiminde rol oynar. Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve kaşıntı yer alır. Astım belirtileri ise nefes darlığı, hırıltılı teneffüs, göğüste sıkışma hissi ve öksürük biçiminde ortaya çıkar. Teşhis koymak için hastanın hikayesi, fizik muayene ve alerji testleri (deri prick testi yahut kan testi ile spesifik IgE ölçümü) yapılır. Astım tanısı için ise teneffüs işlev testleri (spirometri) ve bronş provokasyon testleri kullanılabilir" formunda konuştu.

"Tedavide alerjenlerden kaçınılmalıdır"
Mevsimsel alerjik rinit ve astımın tedavisinde alerjenlerden kaçınmanın temel prensip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, "Polen düzeylerinin yüksek olduğu devirlerde dışarı çıkmamak, pencere ve kapıları kapalı tutmak, hava filtreleri kullanmak yararlıdır. İlaç tedavisinde antihistaminikler, kortikosteroid burun spreyleri ve lökotrien reseptör antagonistleri üzere ilaçlar kullanılır. Astım denetimi için ise inhale kortikosteroidler, bronkodilatörler ve alerjen immünoterapisi (aşı tedavisi) önerilebilir. Şiddetli hadiselerde biyolojik casuslar üzere ileri tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bu hastalıkların idaresi için tertipli doktor kontrolü ve bireysel tedavi planı büyük kıymet taşır" tabirlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 03:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-

2 katlı binada çıkan yangın, yanında bulunan 3 katlı binaya sıçradı: 1 ölü

Zonguldak’ta iki katlı bir binada çıkan yangın büyüyerek yan tarafında bulunan üç katlı binaya sıçradı. Yangın sonucunda iki katlı meskende yaşadığı öğrenilen bir kişinin cansız vücuduna ulaşıldı.
Zonguldak’ta gece saatlerinde Karaelmas Mahallesi İstek Ulusman Sokak üzerindeki iki katlı bir konutta şimdi bilinmeyen bir sebeple yangın meydana geldi. Kısa müddette büyüyen yangın, meskeni büsbütün sardı. Rüzgarın da tesiriyle alevler, çabucak yanındaki üç katlı meskenin en üst katına sıçradı.
Yangını fark eden mahalle sakinleri süratle harekete geçti. Mahallelinin yardımıyla meskende bulunanlar tahliye edilirken, olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sıhhat takımı sevk edildi. Güvenlik güçleri etrafta tedbir aldı, itfaiye takımları ise alevlere müdahale etti.
Yangında iki katlı konut büsbütün yanarak kullanılamaz hale gelirken, alevlerin sıçradığı konut de çatısıyla birlikte önemli hasar gördü. İki katlı konutta yaşadığı öğrenilen Metin Darıcı’nın ise yapılan incelemede cansız vücuduna ulaşıldı.
Cumhuriyet savcısı olay yerine gelerek yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.